Nu afgøres præsidentvalget: Bliver det foreningsmanden eller Enhedslistens grønne superstjerne?

OPTAKT: Det er mere et valg mellem personer end politik. Et valg mellem en politisk superstar og en mand, der er vokset op med Danmarks Naturfredningsforening. Lørdag går det løs, når landets største naturorganisation vælger ny præsident.

Foto: Mark Knudsen
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er faktisk kun sjette* gang i foreningens 106-årige historie, at der er kampvalg om den øverste post.

Men lørdag eftermiddag skal 220 medlemmer af Danmarks Naturfredningsforenings repræsentantskab sætte sit kryds ved én ud af to kandidater til præsidentposten.

Valget står mellem Rune Kjærgaard Lange og Maria Reumert Gjerding.

I 2012, hvor der senest var kampvalg i DN, løb det ikke stille af sig. Det var et hårdt opgør mellem tre kandidater med hårde personangreb, som endte med, at den daværende og nu næsten forhenværende præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, løb med en knusende sejr.

Fakta
Om Maria Reumert Gjerding

39 år.

Opvokset ved Utterslev mose i København NV med tre yngre søskende. Er gift med Christoffer og har to drenge – Tristan på 10 år og Julius på 8 år.

Arbejde og tillidsposter
  • Folketingsmedlem for Enhedslisten.Miljøordfører, klimaordfører, landbrugsordfører, grøn omstilling-ordfører, dyrevelfærdsordfører, familieordfører og demokratiordfører (2015 – nu)
  • Forbrugervalgt bestyrelsesmedlem i elnetselskabet Radius (tidligere DONG) (2013 – nu) 
  • Miljø-, klima-, og landbrugspolitisk rådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe (2008 – 2015)
  • Administrationschef, Biosa Danmark (2007 – 2008) 
  • Projektleder, Biosa Danmark (2005 – 2008)
Uddannelse
  • Cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier, RUC, fra 1999 til 2006.
  • Grundskole og overskole, Vidar Skolen, fra 1985 til 1997.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Denne gang er det anderledes. Det har været en pæn valgkamp uden hårde angreb på hinanden. Måske fordi de to kombattanter ikke for alvor er uenige om noget. De vil begge fortsætte den afgående præsidents linje om en bred naturforening, der beskæftiger sig med alt fra CO2-reduktion til plastikforurening. Fra omstilling af landbruget til økologi til at skabe en mere mangfoldig natur.

Overordnet set går ingen af de to til valg på store forandringer af Naturfredningsforeningen.

Fakta
Om Rune Kjærgaard Lange

37 år.

Oprindeligt født og opvokset i V. Nebel ved Kolding. Boet mange forskellige steder i Danmark, hvoraf de sidste 15 år var i Københavns området. Flyttede tilbage til Kolding i 2017 med familien. Familien består af kone og 2 børn. En dreng på 3 år og en pige på 5 år.

Faglig baggrund
  • Uddannet som EUD skovbruger, med naturformidling som speciale (skov og naturteknikker) ved Gråsten Statsskovdistrikt (1998-2001)
  • Uddannet som Fiskerikontrollør ved Fiskeridirektoratet i Roskilde (2005-08)
  • Uddannet som Naturvejleder ved Naturstyrelsen Hovedstaden (2009-10)
  • Arbejder ved Naturstyrelsen Hovedstaden som Skovløber og Naturvejleder ved Naturcenter Amager siden 2008. Har pt. orlov fra Naturstyrelsen og bor i Kolding.
Foreningsbaggrund
  • Medlem og aktiv i Natur og Ungdom (DNs tidligere ungdomsafdeling) fra 1991-2009. bl.a. som næstformand for foreningen, bestyrelsesmedlem, naturklubleder, foreningens repræsentant i "Det Grønne Kontaktudvalg" og den danske arbejdsgruppe for FSC-mærket træ. Har arrangeret et utal af børnesommerlejre, ture, kurser, kampagner. Deltog i 2001 som ungdomsdelegeret for regeringen til COP7 i Marrakech (Marokko), under Svend Auken.
Har beklædt en række poster i DN
  • Siddet i bestyrelsen for DN København fra 2004 - 2017.
  • Var formand for DN København 2011 - 2014. Næstformand fra 2014 - 2017.
  • Formand for DNs Samråd Storkøbenhavn 2013-17.
  • Valgt til Organisationsudvalget i DN fra 2013-16,
  • Valgt til Hovedbestyrelsen i DN fra 2016 - nu.
  • Valgt til bestyrelsen for DN Kolding fra 2017 - nu.
 

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Derfor er valget i den grad et valg mellem personer. Og knap så meget om politik. Det handler om to personer med vidt forskellige baggrunde og som har vidt forskellige kompetencer at byde på. Et valg mellem Rune Kjærgaard Lange, der har været i Danmarks Naturfredningsforeningen siden 1991. Og Enhedslistens Maria Reumert Gjerding, der kommer som et stort navn, men som først for nylig er blevet en del af foreningen.

Foreningsmanden
Rune Kjærgaard Lange er foreningsmanden, der støt har fyldt mere og mere i organisationen. Han har været aktiv i det grønne foreningsliv siden 1991, hvor han blev medlem af DN's daværende ungdomsorganisation Natur & Ungdom. Han har især gjort sig gældende i DN København, hvor han har været formand. I dag er han medlem af DN Kolding og af den hovedbestyrelse, han nu satser på at blive præsident for.

Det er Rune Kjærgaard Langes stærkeste kort: At han er vokset op i foreningen og derfor kender den som sin egen bukselomme. At han har et stort internt netværk i foreningen og har noget så jordnært som praktisk erfaring med, hvad der skal til for at føre et lokalt naturprojekt eller en lokal kampagne ud i livet. Og derfor har han håndgribelig erfaring med, hvordan man fra centralt hold kan yde sin støtte til DN’s 98 lokalafdelingerne.

I den forbindelse er det vigtigt at huske, at det ikke er DN’s 130.000 medlemmer, der har ret til at stemme. Men 220 repræsentanter fra lokalafdelingerne. Populært sagt er det ikke folkestemningen, der skal afgøre valget, men folk der har en stor viden og indsigt i Danmarks Naturfredningsforening.

”Med mig får I en præsident, der kender Danmarks Naturfredningsforening indgående. Alle facetter. Jeg har lavet det hele: Affaldskampagner, høringssvar, fredninger. Alting,” sagde Rune Kjærgaard Lange på et valgmøde 14. marts i Middelfart.

Superstjernen udefra
Det er en noget anden historie med Maria Reumert Gjerding, der i dag er en toneangivende miljø- og klimaordfører fra Enhedslisten. Med sit eget udtryk har hun ”ikke trådt sine barnesko i DN” ligesom sin modpart. Og derfor har hun ikke en lang liste med ting, hun vil lave om. Dertil skal hun først lære foreningen bedre at kende, lød det på valgmødet i marts:

”Hvis I vælger mig, vil jeg være afhængig af, at I tager mig til jer. Helt ind i jeres kerne. At i inviterer mig ud i jeres afdelinger og fortæller, hvad I brænder for. Hvad jeres hjerte banker for, og hvorfor I er aktive. Og om hvordan I ser jeres arbejde kan blive endnu bedre understøttet af sekretariatet,” sagde Maria Reumert Gjerding, men påpegede også, at det ikke altid er dårligt, når nye kommer ind udefra.

Maria Reumert Gjerdings største trumf i ærmet er således en helt anden end sin modkandidats. Nemlig, at hun kommer udefra og kan tilføre organisationen noget nyt. Noget X-factor.

På få år har Maria Reumert Gjerding som miljø- og klimaordfører for Enhedslisten markeret sig som en retorisk stærk, karismatisk og – ikke mindst – som en grøn politiker. Det har gjort hende til et kendt ansigt i offentligheden. Hun har en stor skare af følgere på de sociale medier og et stort netværk på Christiansborg. Det er indblikket i det politiske og især gennemslagskraften, som skal gøre Maria Reumert Gjerding til ny DN-præsident.

Det er hun også selv helt bevidst om:

”Jeg vil gerne være den stærke stemme for jer. Jeg vil gerne være den, der kommer til Lønstrup, når en flok sommerhusejere har hældt beton ud over et beskyttet Natura 2000-område. Med alle de rullende kameraer jeg kan mobilisere,” sagde hun på valgmødet i marts.

Valget er ude fra set ret simpelt. Vil man have foreningsmanden, der kender organisationen ud i alle hjørner, men som måske ikke har samme kommunikative evner og netværk på Christiansborg som sin modkandidat. Eller vil man hellere have kandidaten udefra, som er kendt og kan skabe synlighed for organisationen og som har et netværk på Christiansborg, men som til gengæld ikke har lige så stort kendskab til foreningen.

Partipolitik kan blive en hæmsko
Men helt så simpelt er det alligevel ikke. For der er jokere, som kan spille ind på valget.

Maria Reumert Gjerdings position som politisk superstar har nemlig også en bagside. Danmarks Naturfredningsforening er nemlig præget af en selvforståelse af at være fri af partipolitik, og nogle i foreningen kan have svært ved at pege på en tidligere Enhedslistenpolitiker som præsident.

Det er begge kandidater også helt klar over. Maria Reumert Gjerding har til Altinget slået fast, at hun vil samarbejde med alle, og at arbejdet i Enhedslisten bliver lagt på hylden, hvis hun bliver valgt. Hun har også peget på, at Gitte Seeberg, der som tidligere Konservative stod i spidsen for WWF Verdensnaturfonden, ikke hele tiden blev beskyldt for at være højreorienteret.

Rune Kjærgaard Lange har omvendt og næppe tilfældigt peget på, at han er partipolitisk neutral, og at han vil gøre op med, at man skal være venstreorienteret for at gå op i den grønne omstilling.

”Det er hammerærgerligt, at partipolitik i dag er blevet sådan, at hvis man er rød, er man grøn. Og hvis man ikke er grøn, er man blå. Det er simpelthen ikke rigtigt. Det ligger mig meget på sinde, at DN skal kunne samarbejde med alle politikere og borgere uanset deres politiske ståsted,” sagde Rune Kjærgaard Lange til Altinget i februar.

Hvor meget det kommer til at spille ind på valgdagen, er naturligvis umuligt at spå om, men flere kilder i DN peger på, at stemplet som partipolitiker kan blive udfordring for Maria Reumert Gjerdings præsidentdrømme. I den forbindelse opfattes det som vigtigt for hende, at tidligere formand for Konservative og nuværende medlem af DN’s repræsentantskab, Lars Barfoed, bakker hende op. Og at Konservatives nuværende gruppeformand og miljøordfører, Mette Abildgaard, også har meddelt sin støtte.

Støtte fra den siddende præsident
En anden joker i præsidentkabalen handler om den siddende præsident. For med til historien hører også, at præsident Ella Maria Bisschop-Larsen har blandet sig. Hun har fra første fløjt meddelt, at hun står bag Maria Reumert Gjerding.

”Når Maria Reumert Gjerding stiller op, så vil jeg med ro i sindet trække mig tilbage,” sagde hun til Altinget, da Maria Reumert Gjerding havde meldt sit kandidatur.

Netop det kan ifølge flere, Altinget har talt med, både ende som en fordel og en ulempe for EL-politikeren. For på den ene side bliver der naturligvis lyttet til en præsident, der har siddet på posten i 12 år. En præsident, der vel at mærke er blevet genvalgt tre gange. Hun taler helt naturligt med stor vægt.

Men på anden side fremstår det også for nogen, som om den afgående præsident har forsøgt at klappe en magtovertagelse af på forhånd, og det kan for nogen opfattes som et forsøg på at kortslutte den demokratiske proces.

Generationsskiftet
Uanset hvem der vinder på lørdag, er en ting sikkert: Der bliver tale om et generationsskifte i toppen af DN, hvor det ikke er normalt, at præsidenten er under 40 år.

Det har ikke været et mål i sig selv at få opstillet to unge kandidater, men det er et generelt håb i foreningen, at en yngre præsident bedre vil kunne tiltrække unge til en naturorganisation, hvor mange medlemmer – især de aktive – er godt oppe i årene.

Præsidentvalget bliver afgjort lørdag kl. 17.35 i Faaborg.

Du kan læse Maria Reumert Gjerdings valgoplæg her og Altingets interview med hende her.

Du kan læse Rune Kjærgaard Langes valgoplæg her og Altingets interview med ham her.

Artiklen bygger på interview af en række kilder med indgående kendskab til Danmarks Naturfredningsforening og den verserende valgkamp.

*Det fremgik tidligere af artiklen, at der er er kampvalg i DN for tredje gang i foreningens historie. Men det var ikke korrekt. Det er sjette gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00