Ny formand, underskrivelse af Grundloven og godkendelse af valgresultatet: Her er planen for det nye folketings første dage

De kommende dage begynder Folketingets arbejde igen efter folketingsvalget. Læs her, hvad de valgte folketingsmedlemmer har på programmet.  

Det nye Folketing er trådt sammen for første gang. De har allerede valgt Søren Gade (V) som midlertidig formand for Folketinget. Og onsdag har et flertal allerede tilkendegivet, at de peger på Søren Gade som ny formand for Folketinget.
Det nye Folketing er trådt sammen for første gang. De har allerede valgt Søren Gade (V) som midlertidig formand for Folketinget. Og onsdag har et flertal allerede tilkendegivet, at de peger på Søren Gade som ny formand for Folketinget.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Folketingsvalget er overstået, og nu er det blevet tid til, at de 179 valgte folketingsmedlemmer møder hinanden på Christiansborg. 

De kommende dage skal de både udpege ny formand, nedsætte en række stående udvalg og underskrive Grundloven.  

Det første møde i Folketingssalen begynder klokken 12.00 i dag. Her tager 64 nye ansigter plads i salen. Det er en af de største udskiftninger i Folketinget nogensinde. Mens nogle indtager pladsen i salen for første gang, er andre vendt tilbage efter noget tids pause som folketingsmedlem for eksempel Pelle Dragsted (EL) og Søren Gade (V).   

Tirsdagens program har kun nogle få punkter. Første punkt er valg af en midlertidig formand, som leder møderne i Folketinget, indtil en ny formand bliver valgt onsdag. Det er Søren Gade, der har fået den titel 

Derefter udpeger folketingsmedlemmerne 21 medlemmer til at være en del af et foreløbigt udvalg, som skal gennemgå valgresultatet og eventuelle klager. Onsdag stemmer Folketinget om, hvorvidt de kan godkende folketingsvalget på baggrund af udvalgets indstilling.  

Onsdag er der ceremoni  

Klokken 13.00 onsdag stempler folketingsmedlemmer ind på Christiansborg igen. 

Som det første stemmer Folketinget om, hvorvidt de kan godkende folketingsvalget. Og derefter bliver mødet faktisk afbrudt cirka 13.15, fordi de nyvalgte folketingsmedlemmer skal skrive under på, at de vil overholde grundloven. Det er en forudsætning for, at Folketingets medlemmer kan varetage deres arbejde i Folketinget.  

I alfabetisk rækkefølge skal hvert enkelt nye medlem underskrive sætningen: "Jeg lover herved på ære og samvittighed at holde rigets grundlov."

Efter ceremonien begynder mødet i Folketingssalen igen.  

Her vælger medlemmerne Folketingets formand. Et flertal har på forhånd peget på Søren Gade (V) som den nye formand. Han overtager posten for Henrik Dam Kristensen (S), der varetog jobbet i seneste folketingsperiode.  

Folketinget skal også udpege fire næstformænd og tingsekretærer.  

Og som det sidste vælger Folketinget medlemmer til seks stående udvalg. Det drejer sig om:   

  • Udvalget for Forretningsordenen (UFO) tager sig blandt andet af ministeransvar og folketingsmedlemmers retlige immunitet. Og derfor er det også det udvalg, der skal beslutte, hvornår Folketinget igen skal stemme om Morten Messerschmidts immunitet i forhold til hans straffesag.   
  • Epidemiudvalget (EPI) har til opgave at kontrollere ministrenes anvendelse af visse bemyndigelsesbestemmelser i epidemiloven. 

  • Europaudvalget (EUU) kontrollerer regeringens EU-politik og giver ministrene mandat til at forhandle i Ministerrådet i EU.

  • Det Udenrigspolitiske Nævn (UPN) arbejder med udenrigs- og sikkerhedspolitiske emner, og skal rådgive regeringen på de områder. 

  • Udvalget til Prøvelse af Valgene (UVP) primære opgave er at udarbejde indstillinger til Folketinget om at godkende stedfortrædere for folketingsmedlemmer. Udvalget har også nogle opgaver efter folketingsvalg og folkeafstemninger. 

  • Finansudvalget (FIU) beskæftiger sig med for eksempel finanslovsforslag, bevillingsansøgninger og statslån.  

Efter samlingen i folketingssalen er der reception for Folketingets medlemmer og de nyvalgtes familier i Vandrehallen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)









0:000:00