Ny forskning: Unge søger fællesskaberne

UNGE: Ny undersøgelse fra Aalborg Universitet bryder med forestillingen om de selvcentrerede unge. Deltagelse i fællesskaber er et succeskriterium for et vellykket ungdomsliv, siger forsker.

Selvom sociale medier fylder meget, er det fysiske møde stadig helt centralt for unges fællesskaber, vurderer forskere fra Aalborg Universitet.
Selvom sociale medier fylder meget, er det fysiske møde stadig helt centralt for unges fællesskaber, vurderer forskere fra Aalborg Universitet.Foto: Colourbox.com
Tyson W. Lyall

Selvcentrerede unge individualister, som bruger sociale medier til at pille i egen navle.

Dem er der øjensynligt ikke flest af i Danmark.

Ifølge en ny undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning (CEFU) ved Aalborg Universitet er unge i dag ganske optagede af fællesskaber.

Og selvom sociale medier fylder meget i de unges hverdag, er det fysiske møde stadig helt centralt for fællesskaberne. De digitale medier supplerer og styrker nemlig primært fællesskaber, som etableres andre steder.

Fakta
Rapporten ”Unges fællesskaber” er udarbejdet af lektor Maria Bruselius-Jensen og lektor/souschef Niels Ulrik Sørensen ved CEFU. Centeret har i en lang årrække haft fokus på foreningslivets rolle i ungdomslivet. Forskningsprojektet er støttet af Dansk Ungdoms Fællesråd. Den endelige rapport udkommer primo 2017.

Kilde: Dansk Ungdoms Fællesråd

Det forklarer lektor ved CEFU, Maria Bruselius-Jensen, der er medforfatter på rapporten ”Unges fællesskaber”, som CEFU udsender i starten af 2017.

”De unge er både med i ’selvfølgelige fællesskaber’, som findes i familien og på studiestedet, og i en række fællesskaber, de selv aktivt har valgt til. Deltagelse i fællesskaberne synes opfattet som et succeskriterium for et vellykket ungdomsliv,” forklarer Maria Bruselius-Jensen.

DUF: Ros til foreningslivet
Dansk Ungdoms Fællesråd har støttet rapporten, og foreningens formand, Kasper Sand Kjær, benytter lejligheden til at slå et slag for det frie foreningsliv.

”Jeg synes, at alle de, som er frivilligt engageret i foreningslivet, godt kan klappe sig selv og hinanden lidt på skuldrene. Jeg håber, at rapporten kan være med til at sætte endnu større fokus på, hvor essentielt frivilligt foreningsliv er – både for de unge selv og for samfundet helt generelt,” siger Kasper Sand Kjær.

Ifølge forskerne fra CEFU tyder meget på, at unge, som vælger at forblive aktive i foreninger i deres ungdomsår, får foreningsfællesskaberne som en ”væsentlig ramme om deres liv”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

0:000:00