Ny måling: Blå blok haler ind på de røde partier

MÅLING: Rød bloks forspring skrumper i en ny Norstat-måling. Den nuværende afstand ned til blå blok er ikke nok til at garantere Mette Frederiksen og co. en valgsejr, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Venstre går frem i en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten, mens Socialdemokratiet og Radikale må sluge en tilbagegang.
Venstre går frem i en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten, mens Socialdemokratiet og Radikale må sluge en tilbagegang.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis der var valg i dag, ville rød blok stadig stå til at genvinde magten, men forspringet til blå blok svinder ind.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her står den røde blok bestående af Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet stadig til at få et flertal med 50,5 procent af stemmerne. Men den blå blok haler ind. Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige kan til sammen mønstre 48,2 procent opbakning.

Det er en fremgang fra seneste måling i april, hvor de kun fik 45,8 procent.

Den lille afstand mellem blokkene er interessant, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det har svinget gennem valgperioden, og først på året så det ud til, at Mette Frederiksen havde opbygget et forspring, der var umuligt at indhente,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det forspring, der er nu, er ikke nok til at garantere en valgsejr.”

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksens odds for at overtage Statsministeriet fra Lars Løkke Rasmussen (V) er dog stadig bedst. Her står risikoen for stemmespild og røde nordatlantiske mandater i vejen for Løkke.

”I Nordatlanten vinder rød blok mindst 3-1, og på den borgerlige side er der risiko for stemmespild, fordi Kristendemokraterne ligger klart under spærregrænsen, mens Nye Borgerlige dasker på vippen,” siger Erik Holstein.

Konservative genvinder terræn
Fremgangen i blå blok skyldes primært en fremgang til Venstre og Konservative, mens Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige fastholder næsten samme niveau.

Venstre kan glæde sig over en massiv fremgang sammenlignet med den seneste måling. Partiet går fra 16,9 procent til 19,2 procent. Det kan dog ses som et udtryk for, at Venstre blev målt for lavt i den sidste måling, påpeger Erik Holstein.

”Der er jo altid en vis statistisk usikkerhed. Løkke kan stadig ikke være tilfreds, 19,2 er alt for lavt for Venstre,” siger han.

Venstre fik 19,5 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2015, hvilket blev betegnet som en vælgerlussing.

Ved selvsamme folketingsvalg måtte Konservative sluge et valgresultat på 3,4 procent, der stadfæstedede dem som Folketingets mindste parti. Men de tider kan være ovre for partiet, der ifølge målingen er landets femtestørste parti og står til 5,2 procent.

”Historisk set et ringe resultat, men fantastisk sammenlignet med de senere års pinlige position som Folketingets mindste parti. At Konservative lige nu har overhalet Liberal Alliance, Radikale, Alternativet og SF vil garanteret blive highlightet på alle partiets platforme,” siger Erik Holstein.

Enhedslisten fastholder fremgang efter OK18
Både Socialdemokratiet, SF og Radikale går tilbage i målingen, og det overrasker Erik Holstein, at tilbagegangen rammer alle tre partier på en gang.

Han peger på, at Socialdemokratiets tilbagegang viser, at partiet stadig ikke er kommet sig oven på OK18-forløbet, der ellers sluttede i slutningen af april med et forlig.

”Og det er, selvom partiet har ramt tonen rent i efterspillet med en tydelig kritik af den upopulære Moderniseringsstyrelse,” siger han.

Mens de tre partier står for den røde bloks tabte terræn, fastholder Enhedslisten den fremgang, som partiet har opbygget under OK18, og det er vigtige tal for partiet, mener Erik Holstein.

”Enhedslisten ser i modsætning til SF ud til at kunne holde fremgangen efter OK18. Det er tal, der vil blive nærstuderet i de to partier. For Enhedslisten er det afgørende, at partiet stadfæster positionen som det store parti på venstrefløjen, men Skipper mangler endnu at bevise, hun kan holde fast under en valgkamp,” siger han.

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 17. maj - 23. maj 2018 blandt 1.210 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,55 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00