Ny måling: Socialdemokratiet fortsætter fremgang trods politisk modgang

POLITISK INDEKS: Midt i balladen om den kommunale udligningsreform vokser Socialdemokratiets opbakning i befolkningen fortsat. Overraskende, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kan notere sig en fremgang til sit parti i ny måling. Det sker, selv om social- og indenrigsminister Astrid Krags forhandlinger om en ny kommunal udligningsreform er ramt af kritik.
Statsminister Mette Frederiksen (S) kan notere sig en fremgang til sit parti i ny måling. Det sker, selv om social- og indenrigsminister Astrid Krags forhandlinger om en ny kommunal udligningsreform er ramt af kritik.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis der var valg i dag, ville Socialdemokratiet cementere sin position som landets største parti.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Ifølge den står regeringspartiet til at få 27,7 procent af stemmerne. Det er 1,8 procentpoint mere end de 25,9 procent, som partiet høstede ved folketingsvalget i juni sidste år.

Målingen er lavet i perioden 25. februar til 2. marts, hvor Socialdemokratiet har været i kraftig modvind på grund af konfliktprægede forhandlinger om den kommunale udligningsreform.

Set i lyset af det overasker partiets fremgang Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det er ret overraskende i betragtning af den stribe møgsager, S-regeringen på det sidste har rodet sig ud i. Men det er for tidligt at konkludere, at regeringen har klaret frisag, for der går ofte noget tid, før den slags sætter sig i målingerne," siger han.

Fremgangen spår også hele tre ekstra mandater til Socialdemokratiet, og samlet set kan den røde blok mønstre et sikkert flertal med 98 mandater mod den blå oppositions 77 mandater.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

 

Nye Borgerlige vinder frem
Der er dog et parti hos oppositionen, der også har god grund til at glæde sig over den nye måling.

Det er Nye Borgerlige, som står til at få 4,1 procent. Dermed begynder partiet at placere sig et sikkert stykke over spærregrænsen.

"Der har været flere gode målinger til Nye Borgerlige på det sidste, så det begynder at ligne en tendens. Pernille Vermund kan både profitere af DF's fortsatte svækkelse og det fornyede pres fra flygtninge og migranter ved EU's ydre grænser," siger Erik Holstein

Ved folketingsvalget kom partiet lige over spærregrænsen med 2,4 procent af stemmerne.

Alternativet faretruende tæt på spærregrænsen
Fra et parti, der klatrer opad, til dem, hvor turen går i den helt forkerte retning mod den magiske grænse på to procent.

Den nuværende uro omkring Alternativet kan mærkes i meningsmålingen, hvor partiet er nået ned og kysse den afgørende spærregrænse. Lige nu står partiet nemlig til at få to procent af stemmerne.

"Alternativets sidste chance ligger på det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde på lørdag. Hvis partiet vælger at køre videre med Josephine Fock, ligner det selvmord, men selv hvis man vælger en ny leder, skal der næsten et mirakel til at overleve," siger Erik Holstein.

Den nye politiske leder, Josephine Focks, fremtid som partileder forventes at blive afklaret lørdag. Her mødes Alternativets hovedbestyrelse for at drøfte en lang række sager, der er dukket op om Focks tidligere lederskab på Christiansborg, da hun var folketingsmedlem fra 2015 til 2018.

Mens Alternativet lige klarer det med nød og næppe, er Liberal Alliance ifølge målingen røget under spærregrænsen. Partiet står lige nu til at få 1,8 procent af stemmerne. 

Den lave opbakning til både Alternativet og Liberal Alliance – og Stram Kurs, der står til 1,7 procent – øger også risikoen for et stort stemmespild ved et fremtidigt folketingsvalg.

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Epinion for Altinget og DR på net og telefon i perioden 25. februar til 2. marts 2020 blandt 1.602 respondenter. 

Stikprøven er i udgangspunktet sammensat med henblik på at sikre repræsentativitet på følgende fire variable: køn, alder, uddannelse og region. Efter dataindsamlingen foregår der en såkaldt vejning (poststratifikation) af det samlede datamateriale, så vægten af svarpersonernes sammensætning i stikprøven afspejler den danske vælgerbefolknings sammensætning målt på køn, alder, uddannelse og region, ligesom der tages højde for politisk tilhørsforhold målt i forhold til, hvordan svarpersonerne stemte ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er på +/-2,4 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti i tabellen nederst i artiklen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00