Ny plan skal styrke sundhedstilbud til ældre

ÆLDRE: Med en ny handlingsplan for ældre medicinske patienter afsættes over en halv milliard til at sikre bedre kvalitet i det nære sundhedsvæsen. En god begyndelse lyder det fra Ældre Sagen.

Det skal ikke være postnummeret, der afgør kvaliteten af indsatsen over for syge ældre borgere.

Derfor har regeringen og de øvrige borgerlige partier på Christiansborg besluttet at målrette over en halv milliard kroner frem mod 2019 til at styrke kommunernes sundhedstilbud.

Det fremgår af den handlingsplan for indsatsen over for ældre medicinske patienter, der torsdag fik påført de endelige underskrifter fra partiernes sundhedsordfører og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Med planen udmøntes i alt 805 millioner kroner til indsatsen fra 2016 til 2019. Her af skal de 445 millioner gå til at sikre en højere og mere ensartet kvalitet i kommunernes akutfunktioner.

”Mange kommuner har etableret kommunale akutfunktioner. Men indholdet og kvaliteten er forskellige. Derfor stiller vi nu nogle direkte kvalitetskrav, kommunerne skal leve op til,” siger Sophie Løhde.

Udover akutfunktionerne er blandt andet 125 millioner kroner målrettet en styrkelse af de kommunale sundhedsansvarliges kompetencer.

Det skal sikre, at de i højere grad matcher de stadig mere komplekse sundhedsfaglige problemstillinger, de møder i deres hverdag.

Alle skal trække på samme hammel
Handlingsplanen følger op på den såkaldte akutpakke fra februar, hvor der blev afsat 415 millioner kroner til at nedbringe overbelægningen på landets sygehuse.

Mens de penge var målrettet det regionale sundhedsvæsen, så vender handlingsplanen for ældre medicinske patienter sig primært mod mere langsigtede tiltag forankret i kommunernes nære sundhedsvæsen.

Handlingsplanen lægger sig i direkte forlængelse af Sundhedsstyrelsens anbefalinger til forbedringer af indsatsen over for ældre medicinske patienter.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, peger som noget af det væsentligste ved handlingsplanen på ambitionen om at dæmme op for fejlmedicinering og at forhindre, at ældre genindlægges på grund af underernæring.

”Der er mange medspillere, og vi skal have alle med. Praktiserende læger, regioner og kommuner bliver nødt til at trække på samme hammel, hvis man vil det her til livs,” siger Liselott Blixt.

Handlingsplanen bliver mødt med mange rosende ord fra ikke mindst Ældre Sagen og KL.

Fra kommunernes side er man ikke mindst begejstret for, at der kommer nye penge til området. Det er tiltrængt, lyder det fra formanden for KL’s social- og sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S).

Hos Ældre Sagen kalder direktør Bjarne Hastrup det for et stort fremskridt, at der nu lægges op til at sikre mere ensartet kvalitet af indsatsen på tværs af kommunerne og en bedre sammenhæng på tværs af hospitaler, kommuner og praktiserende læger.

Fra 2019 og frem afsættes der permanent 300 millioner årligt til at finansiere handlingsplanens tiltag.

Læs hele historien på Altinget: kommunal (kræver abonnement) 

 

,

Forrige artikel Derfor vil Støjberg stramme igen Derfor vil Støjberg stramme igen Næste artikel Økonomer: Så alvorligt er et Brexit for den danske fødevaresektor Økonomer: Så alvorligt er et Brexit for den danske fødevaresektor