Vermund nedlægger Nye Borgerlige: Vil melde sig ind i et andet borgerligt parti

Formand og partistifter Pernille Vermund meddeler, at Nye Borgerlige nedlægges. Hun meddeler samtidig, at hun vil melde sig ind i et andet af Folketingets borgerlige partier.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Nye Borgerlige nedlægger sig selv som parti og bliver dermed fortid i dansk politik. 

Det skriver partiformand og stifter Pernille Vermund på platformen X og Facebook.

"Da vi for otte år siden stiftede Nye Borgerlige, var der fire borgerlige partier. I dag er der syv. Og med to aktive mandater i Nye Borgerliges folketingsgruppe risikerer vi ikke alene at arbejde os i stykker, men også at være dem, der spænder ben for et borgerligt flertal og dermed en borgerlig statsminister. Det kan vi ikke forsvare," lyder det. 

Jeg er ikke færdig med politik

Pernille Vermund (NB)
Partiformand og partistifter

Pernille Vermund og folketingsmedlem Kim Edberg Andersen har derfor indstillet til partiets hovedbestyrelse, at Nye Borgerliges folketingsgruppe nedlægges, og at partiet opløses.

Hovedbestyrelsen har valgt at følge indstillingen, og den vil i den kommende tid planlægge det praktiske arbejde, oplyser Pernille Vermund. 

Læs også

Vil melde sig ind i et andet parti

Pernille Vermund forklarer beslutningen med, at hun ikke ønsker at spænde ben for et borgerligt flertal og dermed en borgerlig statsminister. 

"Hvis vi skal genrejse det borgerlige Danmark, er der brug for at samle alle gode kræfter – men i lidt færre borgerlige partier," skriver hun.

Nye Borgerlige består i dag af tre folketingsmedlemmer. Den ene af de tre, Peter Seier Christensen, er sygemeldt. De eneste to medlemmer, der har deres daglige gang på Christiansborg, er derfor Kim Edberg Andersen og Pernille Vermund selv.

Til TV 2 siger Pernille Vermund desuden, at både hun, folketingsmedlemmet Kim Edberg Andersen og forhåbentlig også sygemeldte Peter Seier Christensen vil melde sig ind i et andet borgerligt parti.

"Jeg er ikke færdig med politik. Det bliver definitivt et borgerligt parti, men hvilket har jeg ikke taget stilling til endnu. Lige nu handler det her om Nye Borgerlige," siger hun til TV 2.

Indtil de tre folketingsmedlemmer har fundet et nyt parti, vil de alle blive løsgængere, ligesom folketingsgruppens sekretariat afvikles.

Nye Borgerlige fik seks mandater ved folketingsvalget i 2022, men både Mette Thiesen og Mikkel Bjørn har valgt at skifte til Dansk Folkeparti. Nye Borgerlige valgte desuden i marts 2023 at ekskludere den dengang nyvalgte formand Lars Boje Mathiesen, efter at han forlangte at få udbetalt store beløb fra partikassen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Kim Edberg Andersen

MF (DD), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
BA i politik og administration (Aalborg Uni. 2012)

Peter Seier Christensen

MF (NB)
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)

0:000:00