Nyt lokale skal sikre Udenrigspolitisk Nævn mod spionage
AFLYTTET: Folketingets mest fortrolige udvalg får et nyt mødelokale, der skal gardere mod spionage fra fremmede magter, efter at PET har anbefalet højere sikkerhedsniveau.
Andreas Krog
RedaktørFolketingets Udenrigspolitiske Nævn er ikke som Tingets andre udvalg.
Her drøfter den siddende regering i dyb fortrolighed udenrigspolitiske emner med nævnets 17 medlemmer, som er underlagt en skærpet tavshedspligt.
I dag holder nævnet møder i lokale 2-133 på Christiansborg. Men inden længe bliver møderne rykket til et nyt aflytningssikret mødelokale. Det erfarer Altinget.
Det er Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der har anbefalet Folketinget at indrette et mødelokale med et ”højt sikringsniveau” for at sikre nævnet mod spionage fra fremmede magter og andre, der måtte have en interesse i at vide, hvad Danmark pønser på at foretage sig på den internationale arena.
Det Udenrigspolitiske Nævn beskæftiger sig med alle emner, der er knyttet til udenrigspolitik og sikkerhedspolitik, og Grundloven forpligter regeringen til at rådføre sig med Det Udenrigspolitiske Nævn, inden den træffer beslutninger om sager af større udenrigspolitisk rækkevidde.
Medlemmerne af nævnet er underlagt tavshed om, hvad de hører i nævnet.
Kortene tæt til kroppen
Folketingets administration bekræfter, at Det Udenrigspolitiske Nævn får nyt aflytningssikret mødelokale. Men holder kortene tæt ind til kroppen med hensyn til de nærmere detaljer.
”Mødelokalet indgår som led i vores sikkerhedsforanstaltninger, og dem udtaler vi os af princip ikke om,” skriver Folketingets presseansvarlige, Claus Brask, i en mail til Altinget.
Allerede i dag bliver medlemmerne pålagt at efterlade deres mobiltelefoner uden for mødelokalet. En praksis, der først for nylig er blevet indført.
Lækkes til pressen
Spioner med interesse for nationens udenrigspolitiske overvejelser behøver dog ikke altid besvære sig med at aflytte nævnets møder. Således sker det af og til, at informationer lækkes til pressen efter møderne.
Senest i juli i år, hvor dagbladet Politiken få dage efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn kunne berette, at USA har bedt Danmark og en række andre lande om at sende soldater til det nordøstlige Syrien. Det blev drøftet på et møde i nævnet den 3. juli og stod på forsiden af Politiken seks dage senere.
Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altingets portal om forsvarspolitik. Her finder du mere baggrund og flere kommentarer.