Nyt storværk om det officielle Danmarks portrætmaler

Billedkunstner og portrætmaler Thomas Kluge er igen aktuel med et storværk om sin kunst. 'Kluge - Catalogue Raisonné 1990-2020' er netop udkommet.

Thomas Kluge med sin model, Lisbeth Knudsen, tidligere i år ved en reception i Altinget i Ny Kongensgade. Såvel centrale som mindre vigtige billeder er med i nyudgivelsen.
Thomas Kluge med sin model, Lisbeth Knudsen, tidligere i år ved en reception i Altinget i Ny Kongensgade. Såvel centrale som mindre vigtige billeder er med i nyudgivelsen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Nielsen

Forlaget Frydenlund står bag det mere end digre værk om maleren Thomas Kluge (født 1969). Værket er så stort, at det næppe kan stå på en almindelig bogreol - selv ikke på hylden for store bøger. Det kunne med fordel det ledsages af et lille bord.

For 'Kluge - Catalogue Raisonné 1990-2020', der trods sin franske undertitel faktisk er på helt almindeligt dansk, forfattet af kunsthistoriker Thyge Christian Fønss Lundberg (født 1978), er sådan et bogværk, man helst omgås i opslået form. Hvor man som med sin julekalender gerne vender et nyt blad hver dag.

Thomas Kluge er på samme tid de tre statsmagter og Kongehusets yndlingsmaler. Hvis der i det nye værk i rækken af store Kluge-værker fra de senere år skulle være en portrætteret, man ikke kender, så slå op i Blå Bog. Så får man nok besked.

Forfatteren gør i sit forord meget ud af, at Thomas Kluge, der tre gange som ung blev forkastet som studerende ved Kunstakademiet, blandt nogle er sådan en indædt had-kærlighedskunstner.

Det er på en måde synd, at denne kliché skal forfølge Kluge endnu i 2020. For hvad betyder formel uddannelse, når man kan male, så det ligner, og så det føles - uden tvivl også af dem, der skal se med om en generation eller to? Hvad betyder det, om museumsfolket køber, når det øvrige, officielle Danmark gør?

Enhver med respekt for sig selv er blevet udskammet i 2020 - nu også igen Thomas Kluge. Skal vi ikke gøre det lidt bedre i det nye år?

Et objekt
Nyudgivelsen er ikke en bog - den er et objekt. Som man skal have gode muskler for at kunne bære rundt på. Så hellere lade den ligge på et bord og bladre i den. Så er det, at man den ene dag slår op på ét maleri af Dronningen, prinser eller af Mærsk og så tænker på det, man så i sidste uge. Hvordan var det nu? Hvad er forskellen? Hvorfor blev det sådan? Hvad er bedst? Så sker der noget.

Rørende er de to malerier af den afdøde advokat Steffen Juul - det formelle malet året før hans tidlige død, det andet venlige i skjorte post mortem i 2005, året efter hans død. Det sidste lever især. Mon ikke det ligner ham mest? Formelt og navnlig psykologisk. De to værker er - uanset de kritiske kritikere - portrætkunst. 

Det nye Kluge-værk bliver en spændende markant pakke under juletræet, bare den får lov at ligge nederst og danne en solid bund under de mere bløde pakker. 

Den foreliggende udgave er på skinnende, glittet papir, og det siger ikke så lidt, når Kluges malerier i forvejen er ferniseret i højglans. Det superrealistiske bliver hyperrealistisk i boggengivelsen. Når detaljer fremhæves over helsider, kommer vi tættere på, end mange nok har lyst til.

Hvis man ikke når at få givet sin kunstelskende kære bogen denne jul, varsler forlag, forfatter og maler allerede nu en ny luksusudgave til næste efterår, der kommer i en papirkvalitet, Kluge selv stemmer for, og som han signerer.

'Kluge - Catalogue Raisonné 1990-2020', 560 sider, indbundet, ill. i farver. 599 kr. Netop udkommet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Kluge

Billedkunstner
Autodidakt

0:000:00