Økonomer advarer: Tiden er ikke til at fremrykke massive offentlige investeringer

KRISEHÅNDTERING: Mens partier peger på fremrykning af investeringer i veje, broer og vindmølleparker som svar på coronakrisen, er økonomer skeptiske. Der er behov for politisk handling, og økonomerne har ikke patent på sandheden, lyder svaret fra Venstre. 

Der er brug for politisk handling nu, lyder det fra Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen, som svar på økonomers advarsel mod at fremrykke offentlige investeringer.
Der er brug for politisk handling nu, lyder det fra Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen, som svar på økonomers advarsel mod at fremrykke offentlige investeringer.Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

De danske politikere bør vente og se tiden an, før de beslutter at lave massive investeringer i veje, broer og vindmølleparker.

Det mener økonomer fra både Det Økonomiske Råd, Kraka og den borgerlig-liberale tænketank Cepos. 

På nuværende tidspunkt er der stor usikkerhed om den økonomiske udvikling. Derfor kan politikernes forslag om øgede offentlige investeringer risikere at ramme skævt, lyder det fra økonomerne.

Alligevel står partier fast på massive investeringer som svar på krisen.

"I stedet for at sidde på hænderne er der brug for politisk handling, og her skal vi bruge flere forskellige redskaber," siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen. 

For få dage siden kom Venstre med en række forslag, der skal øge statens udgifter og på den måde skabe fornyet økonomisk aktivitet.

Venstre foreslår blandt andet at fremrykke massive statslige investeringer i infrastruktur og vindmølleparker. Derudover vil partiet bruge de 18,4 milliarder kroner i Landsbyggefonden, som skal sætte gang i renoveringer af almene boliger.

Flere partier på tværs af blokkene har samme svar på coronakrisen. Nemlig at skabe fornyet aktivitet i økonomien ved at fremrykke flere større byggeprojekter.

Læs også

Risikerer at ramme skævt
Men ifølge Lars Gårn Hansen, økonomiprofessor på Københavns Universitet og en del af formandskabet i De Økonomiske Råd, bør politikerne holde igen med de store investeringer.

"Man skal være varsom. Hvis vi ender i en kortvarig krise, kan vi om et eller to år igen stå på grænsen til overophedning, som typisk netop er mest truende i bygge og anlægssektoren," siger han.

"I den situation vil vi fortryde at have sat turbo på anlægsprojekter alene for at understøtte økonomien. Den type investeringer kræver længerevarende forberedelse og får først effekt på økonomien efter et par år – og det er samtidig omkostningsfuldt at trække i nødbremsen midt i et stort anlægsarbejde."

Også analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen, mener, det er for tidligt at spå om karakteren af den økonomiske krise, vi står over for. Derudover frygter han, at fremrykning af investeringer kan komme til at ramme skævt, fordi investeringerne kræver længerevarende planlægning, men advarer i samme vending om at fremskynde processen.

"Der ligger ikke færdige planer i skuffen for investeringer, som man kan hive frem og sætte i gang. Og hvis man gør det alligevel, risikerer det at blive gjort på en særdeles uintelligent måde."

For Jens Hauch, som er cheføkonom i Kraka, er der ingen tvivl om, at coronakrisen vil føre til en længerevarende økonomisk nedgang. Men han mener heller ikke, at fremrykning af større offentlige investeringer er det mest oplagte på nuværende tidspunkt.

"Aktiviteten stiger først, når man stikker spaden i jorden. Og ved større offentlige investeringer som i eksempelvis infrastruktur og vindmølleparker sker det tidligst om tre til fem år," siger han.

"Det er alt for sent, når der er behov for øget økonomisk aktivitet til efteråret."

Ingen grund til at vente
Trods økonomernes advarsler ser Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, ingen grund til at se tiden an, før de finanspolitiske værktøjer tages i brug.

"Hvis man følger en smule med i det danske erhvervslandskab i øjeblikket, så er det jo præget af konkurser, og massearbejdsløsheden truer. Vi har i de seneste dage kunnet se ledighedstallet stige markant, og det tyder på at fortsætte," siger han.

"Derfor er helt afgørende, at vi nu får truffet nogle politiske beslutninger, sådan at vi både får gang i Landsbyggefonden, men også i de infrastrukturprojekter, der ligger klar."

Det Økonomiske Råd vurderer, at det endnu ikke er sikkert, at coronakrisen udvikler sig til en længerevarende økonomisk recession. Men der kan næppe herske tvivl om, at coronakrisen har bidt sig fast i dansk økonomi og vil trække spor langt ind i fremtiden, mener Troels Lund Poulsen.

"Jeg kan ikke se for mig, at vi bevæger os ind i en højkonjunktur på den anden side af coronakrisen. Jeg ser for mig, at vi er på vej ind i en dyb krise, hvor vi bliver nødt til at tage nogle initiativer, som afbøder krisen," siger han.

"Det er jo ikke sådan, at De Økonomiske Råd har patent på sandheden."

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen, men det har desværre ikke været muligt.

Tidligere har Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, talt for at afvente nye store investeringer: 

"Vi kan ikke arbejde på konkrete initiativer, som vedrører vores finans- og beskæftigelsespolitik, før vi ved, hvordan det står til med samfundsøkonomien og sundhedstallene, når vi åbner Danmark igen," sagde Christian Rabjerg Madsen til Altinget søndag.

Læs mere på Altinget Energi & Klima, hvor du også kan læse Radikales svar på advarslen fra økonomerne. Læs artiklen med partierne her, og læs mere fra økonomerne her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Jens Hauch

Kontorchef, ØRN: Center for Økonomisk Regulering af El- og Gasnet, Forsyningstilsynet
cand.polit. (Københavns Uni. 1995), ph.d. (Københavns Uni.)

Lars Gårn Hansen

Professor, lic.polit., Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Uni., miljøøkonomisk vismand
ph.d. (Københavns Uni. 1997), cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00