Oppositionspartier vil give psykologhjælp uden forældres samtykke til børn i voldelige hjem. Men det må vente, siger S-ordfører

Socialdemokratiet er ikke klar til at udvide lovgivning, så børn i voldsfamilier også kan få psykologhjælp uden forældresamtykke. Noget, børn fra familier med misbrug, ellers snart kommer til. Det møder stor kritik fra både organisation og ordførere.

Hvis ikke regeringen ændrer loven, svigter man de børn, der lige nu er i klemme i en voldsramt familie, lyder det fra Mødrehjælpens direktør Ninna Thomsen. 
Hvis ikke regeringen ændrer loven, svigter man de børn, der lige nu er i klemme i en voldsramt familie, lyder det fra Mødrehjælpens direktør Ninna Thomsen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Børn, der vokser op med vold i hjemmet, kan ikke få psykologhjælp uden forældresamtykke.

Det er på trods af, at børn, der vokser op i hjem med misbrug, kommer til at kunne det på grund af Barnets Lov, der skal til 1. behandling i Folketinget fredag den 14. april.

Det er et kæmpe problem, der kan få stor betydning for barnets trivsel og udvikling, siger direktør i Mødrehjælpen, Ninna Thomsen:

”Lige nu sidder der børn og unge i voldelige familier, der ikke kan få den rette hjælp, fordi de skal have samtykke fra deres forældre. Hvis ikke regeringen ændrer loven, svigter man de børn, der lige nu er i klemme.”

Men det bliver ikke i denne omgang, at børn i voldelige hjem får den rettighed.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiet socialordfører, Camilla Fabricius, til Altinget:

Der er jo ikke stor forskel på at komme fra et misbrugs- til et voldsmiljø. Det er omsorgssvigt af grov karakter. Det behøver jeg ikke have en stor faglig undersøgelse for at kunne sige ja til

Theresa Berg Andersen
Socialordfører, SF

”Det har været vigtigt for Socialdemokratiet at sikre os, at det er en bred aftale, og derfor har vi også alle sammen været nødt til at give os. Det her er det, vi kunne komme i land med.” 

Det får nu flere ordførere til at undre sig over forskelsbehandlingen mellem udsatte børn. De kræver svar fra ministeren.

”Hvis vi ikke får de her børn med, så ender vi med at efterlade dem på perronen. Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke siger ja,” siger SF’s socialordfører Theresa Berg Andersen, der står klar med en række ændringsforslag til loven.  

”Jeg mener, at der skal være ligestilling, uanset hvad børnene har været udsat for. Det er noget, jeg vil tale med ministeren om,” siger Brigitte Klintskov Jerkel (K).

Mødrehjælpen føler sig snigløbet

Direktør i Mødrehjælpen, Ninna Thomsen, fortæller til Altinget, at hun både er ”ked af” og ”forbløffet over", at Socialdemokratiet er vendt på en tallerken:

”Jeg er egentlig ret forundret over, hvorfor det ikke er kommet med. Jeg har hele vejen igennem oplevet, at der var en kæmpemæssig opbakning. Både fra Socialdemokratiet og hos andre partier til at få ændret lovgivningen på det her område.”

Barnets Lov

Barnets Lov er en del af aftalen om en reform af anbringelsesområdet kaldet "Børnene Først" fra maj 2021

Alle Folketingets daværende partier - på nær Nye Borgerlige - er med i aftalen. Nu skal den for første gang til 1. behandling, der finder sted fredag den 13. april 2023.

I aftalen står der, at ”børn og unge, der er fyldt 12 år, har ret til at opsøge og modtage psykologbehandling som følge af forældres misbrugsproblemer i regi af civilsamfundsorganisationer uden forældremyndighedsindehavers samtykke.”

 

Når Mødrehjælpen har talt med ordførerne om emnet, har de alle været forargede over, at børn fra voldelige hjem skulle have samtykke fra deres forældre, siger Ninna Thomsen og undrer sig over, at regeringen nu ikke mener, at udsatte børn skal have lige muligheder.

”Jeg synes, Mødrehjælpen rejser et problem, som jeg meget gerne vil tage alvorligt. Men det handler jo om, at vi er nødt til at tage tingene i etaper,” siger Camilla Fabricius.

Mener Socialdemokratiet, at børn i voldelige familier skal have samme rettigheder som børn fra familier med misbrugsproblemer?

”Sådan vil jeg ikke se på det. Det handler om at få kigget på, hvad der er bedst muligt for det her barn. Det kræver mere end et høringssvar eller et debatindlæg fra Mødrehjælpen. Vi har lavet mange forskellige indsatser i forhold til at dæmme op for volden i nære relation, og vi er blevet klogere på, hvordan de virker. Men om lige det her er den rigtige løsning, det ved jeg ikke,” siger hun.

SF køber ikke S-argument

Det argument køber SF’s socialordfører Theresa Berg Andersen dog ikke ind på:

”Der er jo ikke stor forskel på at komme fra et misbrugs- til et voldsmiljø. Det er omsorgssvigt af grov karakter. Jeg har været pædagog i 20 år, og det her er noget, der giver ar på sjælen. Det behøver jeg ikke have en stor faglig undersøgelse for at kunne sige ja til,” siger hun. 

Lige nu sidder der børn og unge i voldelige familier, der ikke kan få den rette hjælp, fordi de skal have samtykke fra deres forældre. Hvis ikke regeringen ændrer loven, svigter man de børn, der lige nu er i klemme

Ninna Thomsen
Direktør, Mødrehjælpen

Heller ikke Ninna Thomsen er positiv overfor S-ordførerens svar, og hun undrer sig over forløbet:

”Jeg synes ikke, at de forklaringer, Camilla Fabricius kommer med, er fair. Vi har haft både mundtlig og skriftlig dialog over flere år og holdt møder med både Camilla og stort set alle socialpolitikere om det. Det er jeg virkelig ærgerlig over. Der er jo ikke nogen, der ikke har en interesse i at få det her igennem, så det er altså meget mærkeligt.”

I et skriftligt svar til Altinget skriver Venstres ordfører, Anni Matthiesen, at de er opmærksomme på den problematik, som de også har flaget under forhandlingerne om Barnets Lov:

”Venstre vil fortsat kæmpe for, at midlerne bruges på den rette måde - så børn, der har behov for ambulant behandling, også kan få den.”

Venstre har ikke svaret på, om de vil komme med et ændringsforslag, så børn med voldelige forældre kan få samme rettigheder til psykologhjælp som børn i misbrugsfamilier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Fabricius

MF (S), socialordfører, ordfører for kvindesygdomme, næstforperson, §71-udvalget
Lærer

Theresa Berg Andersen

MF (SF)
pædagog, master i offentlig ledelse, Aarhus Universitet

Ninna Thomsen

Direktør, Mødrehjælpen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024