Pape til landsråd: "Vi vil have en stram og fornuftig udlændingepolitik"

LANDSMØDE: Søren Pape Poulsen vil bringe mere fornuft ind i udlændingedebatten ved at gøre mere plads til udenlandsk arbejdskraft. Samtidig vil formanden kæmpe imod arveafgiften og vil have det med som punkt i et nyt regeringsgrundlag efter valget.

Foto: Bax Lindhart / Ritzau Scanpix
Toke Gade Crone KristiansenSimon LesselFreja Søgaard

Der blev leveret svirp med halen til ikke bare venstrefløjen, men også til de partier, der ligesom de Konservative selv går ind for en stram udlændingepolitik, da Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, lørdag gik på talerstolen til partiets landsråd i Tivoli Hotel & Congress Center. 
Her blev der ikke talt om et paradigmeskifte, men om en mere nuanceret tilgang til udlændingepolitikken.

For ifølge Søren Pape Poulsen har den intensive debat om udlændingepolitikken ført til, at det ifølge formanden kan være svært at skille tingene ad i debatten. Partiet vil ikke bare have en stram udlændingepolitik, men en stram "og fornuftig" udlændingepolitik.

Det skal helt præcist foregå ved at gøre mere plads til "de flittige udlændinge", forklarede formanden. "Lad os skille den kvalificerede udenlandske arbejdskraft fra debatten om indvandrere og migranter som sådan." 

Helt konkret vil formanden sikre, at der kommer mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark gennem den såkaldte beløbsordning.

Desværre har vi smidt alle dele af dansk udlændingepolitik ned i én stor gryde og rørt rundt. Og nu har vi svært ved at skille tingene ad. 

Søren Pape Poulsen
Justitsminister og formand for Det Konservative Folkeparti

"Mit forslag er, at vi finder en midlertidig ordning, som snarest muligt får flere som dem til Danmark. Det vil give yderligere to milliarder kroner i statskassen," sagde Søren Pape Poulsen uden at komme nærmere ind på, om den midlertidige ordning kunne rumme en sænkning af beløbsgrænsen, som Radikale Venstre for nylig har foreslået.

Og netop Papes pointe om at adskille kvalificeret udenlandsk arbejdskraft fra resten af debatten vedrørende indvandrere og migranter var noget, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bakkede op om. Han optrådte senere på dagen som gæstetaler ved landsrådet.* 

En opsang til indvandrerkvinderne 
Ifølge Søren Pape Poulsen har den stramme flygtningepolitik nu banet vejen for, at tiden er inde til at løse de "integrationsproblemer, vi har i forvejen". Og løsningen på integrationsproblemerne skal blandt andet komme fra individet selv, lagde formanden vægt på.

"Vi skal kræve, at både flygtninge og indvandrere tager ansvar for deres eget liv. Og at de bidrager til det danske samfund," sagde formanden, der også havde en opsang med til indvandrerkvinderne.  
"Kære indvandrerkvinder, der går rundt uden at lave noget. Har I ingen indre motivation? Siger det danske samfund jer slet ikke noget?," lød det spørgende.

Herudover talte han om et fortsat opgør med parallelsamfund og pegede på den manglende integration som en af problemerne.

"Tal dansk, tag et job og tag et ansvar," lød opfordringen fra Pape, der samtidig lagde vægt på vigtigheden i at løse integrationsproblemerne fra begyndelsen og dermed vigtigheden af at lære børn at tale dansk fra start af.

Konservative som den sikre havn 
Der blev både levnet taletid til at nævne energiaftalen, kampen mod grundskyldsstigninger, ekstra muskler til forsvar og politi og den fortsatte jernnæve mod banderne.

For formand Søren Pape Poulsen havde en klar agenda med sin tale: at pointere, at partiet har fået noget ud af at sidde i regering med sine seks mandater. Og at partiet står for samarbejde og en konstruktiv tilgang til politik i en blå blok, der har været samspilsramt af skærmydsler mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

"I al beskedenhed synes jeg, at vi har fået meget ud af vores konstruktive tilgang i regeringens maskinrum de sidste år," lød det ganske ubeskedent fra talerstolen.

Og hvis nogen af de konservative medlemmer i salen skulle være i tvivl, gjorde formanden det klart.

"Vi har fået indflydelse ud af at sidde i regering," sagde Søren Pape Poulsen, der gik ind til Coldplays hit "Viva la vida".

Opgør med dødsskatten 
Sidst, men ikke mindst, blev også gjort plads til en klassisk konservativ mærkesag: et opgør med topskatten og i en mere aktuel kontekst også opgøret med arveafgiften. Pape gjorde det klart, at Konservative stadig kæmper for en afskaffelse af arveafgiften, som han i dagens anledning omdøbte til "dødsskatten".

"Det kommer aldrig til at være rimeligt, at de mennesker, som har knoklet et helt liv og betalt deres skat, lige skal have det sidste skattesmæk, inden låget på kisten lukker – af penge, der er beskattet én gang" sagde Pape.

Han benyttede samtidigt lejligheden til at sende en hilsen til Socialdemokraterne, der denne weekend holder kongres i Aalborg.

"Er der ingen nedre grænse for, hvordan I vil tage penge fra andre mennesker?" spurgte Pape. 
Han forklarede, at netop arveafgiften er noget, han vil tage med i en forhandling om regeringsgrundlaget efter valget. Dog ikke som et ultimativt krav.

Og det var ikke kun arveafgiften, der stod for skud, men også opgøret med topskatten.  
"Topskatten er skabt af misundelse og marineret i jalousi. Det er en skat på kompetencer, og den dræber vækst," sagde Pape.

Dermed nåede Søren Pape Poulsen rundt om de klassiske konservative mærkesager – skat, reformer og retspolitik – og gjorde det tydeligt, at det forsat handler om at forandre for at bevare, som det klassiske konservative mundheld lyder.

*Afsnit om Lars Løkkes' opbakning tilføjet klokken 14.24

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)









0:000:00