Parlamentet#7: GroKo, europæiske topposter og nye danske EU-kandidater

PODCAST: Hvad var det nu lige, at 'Spitzenkandidaten' var for noget? Hvorfor er det knald eller fald for en ny tysk regering på søndag? Hør om det – og om, hvad dansk erhvervsliv synes, at EU skal bruge penge på i fremtiden.

Foto: /ritzau/AP/Markus Schreiber
Redaktionen

Hvem stiller op til Europa-Parlamentet næste forår, og hvor meget magt skal parlamentet have over EU’s ledelse? Der har været masser af grøde i debatten om unionens folkevalgte forsamling i denne uge – både i Bruxelles, i Strasbourg og i København.

Hjemme i Danmark meldte politiske profiler som Venstres tidligere forsvarsminister Søren Gade og Enhedslistens fungerende politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, sig blandt andet med ønsker om at stille op til EU-valget i maj 2019.

Det er første gang, Enhedslisten vil stille med egen kandidat, som så eventuelt kommer til at konkurrere om de EU-skeptiske stemmer på venstrefløjen med Rina Ronja Kari, der genopstiller for Folkebevægelsen mod EU. Alternativet stiller også for første gang med en kandidat i skikkelse af partiets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist.

Alt det diskuterer Thomas Lauritzen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen i denne uges udgave af Altingets europæiske podcast Parlamentet.

DI-direktør taler om grænsekontrol og Brexit
De tager også fat i en ulmende debat om, hvorvidt Europa-Parlamentet igen får lov til nærmest at påtvinge de europæiske regeringer navnet på den næste formand for EU-kommissionen. Det fik parlamentet held til i 2014 ved hjælp af den såkaldte ’Spitzenkandidaten’-proces, men vil stats- og regeringslederne acceptere det igen, når Jean-Claude Juncker skal udskiftes?

I ugens interview har vi besøg af Dansk Industris europapolitiske direktør, Anders Ladefoged, som blandt andet fortæller om, hvorfor EU’s politik om grænsekontrol og flygtninge er umådelig vigtig for erhvervslivet. Han forklarer også, hvorfor EU-medlemskabet ikke nødvendigvis behøver at blive dyrere for os andre, bare fordi Storbritannien forlader samarbejdet.

Og så er det i denne weekend, at de tyske socialdemokrater i SPD samles til ekstraordinær kongres i Bonn for at godkende eller forkaste den regeringsaftale, som deres formand, Martins Schulz, har lavet med konservative Angela Merkel.

Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen forklarer, hvordan SPD’ernes afstemning kan få enorme konsekvenser for både tysk og europæisk politik. Kommer der en ny ’GroKo’, altså en Große Koalition tværs af midten, eller falder det hele på gulvet?

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her. Find os på Stitcher her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladefoged

Medlem, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Fhv. underdirektør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Martin Schulz

Fhv. formand, SPD, fhv. formand, Europa-Parlamentet (SPD)
boghandler (1977)

0:000:00