PLAN Bi: FN er blevet bi-sat af honningbier

DEBAT: FN har udnævnt en international bi-dag, men man lige så godt kalde det en international honningbi-dag, da de vilde bier ikke er nævnt, og det er øv for biodiversiteten, skriver Nina Launbøl Hansen.

Af Nina Launbøl Hansen
Journalist og stifter af PLAN Bi

I gå annoncerede FN, at man netop har udnævnt 20. maj til international bi-dag – World Bee Day. I den nuværende indpakning burde den nok kaldes ”World Honey Bee Day”. Alle billederne i pressemeddelelsen, der annoncerer, at nu er 20. maj udråbt som World Bee Day, er billeder er af honningbier, honningbistader og biavlere.

Idéen til bi-dagen kommer fra den slovenske biavlerforening. ”Det handler om at få flere biavlere”, står der i pressemeddelelsen, og de skriver ligefrem, at honningbierne er truede! Men vel er de ej!

Honningbier er husdyr. Hvis en bi-familie dør, så kan biavleren købe en ny bi-dronning, og opbygge en ny bi-familie. Det er en hel industri. Vi løber ikke lige tør for honningbier. De bier, som er truede, er vores vilde bier! Alle de 232 arter vi har i Danmark, som IKKE er husdyr. Dem som ikke giver os honning – men ”kun” giver os den livsvigtige bestøvning.

Ensidigt fokus på honningbien
En annoncering af en World Bee Day burde jo få os, i en organisation som PLAN Bi, til at svæve rundt helt oppe under skyerne i dag. Vi burde suse rundt og sige ”Ju-Biiiiiiiiii” til alle, som gider høre på helt indtil 20. maj – og der var da heller ikke noget, vi hellere ville.

Og vi er da også glade, men vi render bare ikke rundt med armene over hovedet!

Årsag: Hele bi-dagen er lagt an på en fejring af honningbier, der som bekendt ikke lever vildt i Danmark længere.

Vi spørger os selv: Hvordan i alverden er denne internationale World Bee Day kommet hele vejen gennem FN-systemet, blevet godkendt af 115 lande, inklusive Danmark, og annonceret vidt og bredt – uden, nogen som helst er stoppet op og har tænkt:

”Er der ikke noget om, at vi også har en hel masse arter af vilde bier? Som også bidrager til bestøvningen af vores mad? Og som i øvrigt er selve kernen i det vi kalder biodiversitet?”.

Én art er ikke biodiversitet
Gennem hele FN´s pressemeddelelse tales om ”bier og andre bestøvere”. Andre bestøvere plejer at omfatte sommerfugle, svirrefluer, fugle, biller og mider. Men ingen overtrumfer en bi som bestøver – og vilde bier er i øvrigt langt bedre bestøvere end honningbier.

Under overskriften “Betydningen for Biodiversitet og Miljøet”, skriver José Graziano da Silva, som er generaldirektør i FAO (FN´s Food and Agriculture Organization) blandt andet:

”Bier, som bestøvende arter, sikrer os en af de mest synlige økosystem-services, den som overhovedet gør produktionen af mad mulig. De bidrager til biodiversiteten ved at sikre økosystemer, arter og genetisk mangfoldighed, og de regulerer økosystem-servicen i naturen.”

Og det er jo sådan set også rigtigt nok. Problemet er bare, at det er ikke honningbierne, der gør alt det her alene. Honningbier kan ikke alt – de kan for eksempel ikke bestøve tomater. Og hele indpakningen, formålet og virkemidlerne omkring World Bee day” er husdyret honningbi.

Undskyld vi drypper malurt i vores eget bæger: Én art er altså bare ikke biodiversitet!

”Diversitet” betyder mangfoldighed, og der er ikke nogen mangfoldighed i helt ensidigt at arbejde for udbredelsen af ét eneste dyr – oven i købet et husdyr. Det er ikke sådan, vi redder hverken vores bestøvning eller vores biodiversitet.

Tak for den fine julegave. Kan vi få pakket den om?

Forrige artikel HK: Ledige svigtes af privat jobindsats HK: Ledige svigtes af privat jobindsats Næste artikel Debat: Fødevareproducenter går glip af et potentielt kulinarisk væksteventyr Debat: Fødevareproducenter går glip af et potentielt kulinarisk væksteventyr
Hvem skal være Sundhedsministeriets nye departementschef?

Hvem skal være Sundhedsministeriets nye departementschef?

ANALYSE: Der er fuld gang i spekulationerne om, hvem der skal erstatte Sundheds- og Ældreministeriets departementschef, Per Okkels. Region Hovedstadens øverste embedsmand er favorit. Aktørerne frygter en karriererytter, der mentalt stadig sidder i Stats- eller Finansministeriet.