Politikere kræver europæisk forsigtighedsprincip

PRINCIP: I 2012 brugte EU flere penge, end der var i kassen. Nu bør EU lære af den danske regerings “forsigtighedsprincip” og ikke bruge pengene, før de er i lommen, lyder det fra både Venstre-politiker og SF.
Der er behov for større disciplin på EU's budget, der hvert år løber op på 1.095 mia. kr.
Der er behov for større disciplin på EU's budget, der hvert år løber op på 1.095 mia. kr.Foto: Pietro Naj-Oleari/European Parliament
Agnete Finnemann Scheel

Der er behov for at indføre et forsigtighedsprincip i EU's regnskaber.

Sådan lyder kravet fra flere politikere oven på balladen om EU's budget for 2012.

EU skylder milliardbeløb til godkendte projekter. Men medlemslandene vil ikke betale det fulde beløb til finansieringen. EU-Kommissionen kræver godt 9 mia. euro ekstra i 2012, og det krav støtter MEP Emilie Turunen (SF).

Hun mener dog, at slagsmål om budgettet i EU er en uholdbar situation, og hun efterlyser nu ny diciplin omkring budgettet. 

”Vi bliver nødt til, også på europæisk niveau, at have et forsigtighedsprincip, hvor vi ikke bruger flere penge, end vi har,” siger Emilie Turunen.  

Fakta

Forpligtigelsesbevillinger i budgettet for 2012 udgør 147,2 mia. euro svarende til 1,12 procent af EU's samlede BNI.

Betalingsbevillingerne udgør 129,1 mia. euro svarende til 0,98 procent af BNI.

Målt i danske kroner svarer det til forpligtigelses- og betalingsbevillinger på henholdsvis ca. 1.095 mia. kroner og ca. 960 mia. kroner.

Forpligtigelser er de tilsagn om bevillinger, som EU kan afgive i et givent budgetår, mens betalingsbevillinger er de konkrete udbetalinger, som EU kan foretage i et givent budgetår.



Kilde: Fakta fra euo.dk

Man skal betale sine regninger
Og det møder opbakning fra Venstres folketingsmedlem Jakob Ellemann-Jensen. Der er brug for et forsigtighedsprincip, der forhindrer en gentagelse af slagsmålet om budgettet for 2012. 

”Helt grundlæggende skal man lade være med at bruge flere penge, end man har budgetteret med. Og når man løber tør for penge, skal man være klar over, at man ikke har flere. Og det er et udvidet forsigtighedsprincip,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Vi bliver nødt til, også på europæisk niveau, at have et forsigtighedsprincip, hvor vi ikke bruger flere penge, end vi har

Emilie Turunen
MEP for SF

Det lyder måske som den største selvfølgelighed, men det har det altså ikke været i EU de seneste to år.

Dobbelt regnskab skaber splid
I debatten kan det være svært at blive klog på, hvem der har ret.

Medlemslandene vil have Kommissionen til at overholde det budget, man er blevet enige om - og det samme siger Kommissionen til medlemslandene. Så hvorfor er der pludselig et hul i kassen?

Svaret er, at der er to kolonner i budgettet. En der hedder "betalingebevillinger", og en der hedder "forpligtelsesbevillinger". Betalingebevillinger er de penge, medlemslandene betaler ind hvert år. Forpligtelsesbevillingerne er i princippet de samme penge som betalingebevillinger, men et højere beløb.

Kort fortalt er forskellen mellem betalingsbevillingerne og forpligtelsesbevillingerne penge, medlemslandene lover at betale, men bare ikke i første omgang. 

Rådet er nu blevet enige om at betale omkring seks milliarder euro ud af de cirka ni milliader euro til EU, som Kommissionen har efterlyst.

Det er endnu usikkert, om Parlamentet accepterer Rådets kompromis. Bliver det stemt igennem i Parlamentet, åbner det for, at budgette for 2013 kan nå at komme på plads inden nytår. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, bestyrelsesmedlem, EKF Danmarks Eksportkredit
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

0:000:00