Politikernes solcelle-hastværk gør borgmester nervøs: "Det er svært at forsvare overfor Solrøds borgere"

Folketingets grønne ambitioner kan blive meget konkrete i Solrød Kommune, der er i sigtekornet til placeringen af en gigantisk solcellepark nær hovedstaden. Jeg håber, borgerne gør modstand, siger borgmesteren. Selv er han dog ikke afvisende over for at placere atomkraft i kommunen.

Solrøds borgmester Emil Blücher (LA) deler politikernes holdning om, at Danmark skal være grønnere, men fokus må ikke kun være på vind- og solenergi. I stedet bør atomkraft overvejes, mener han. 
Solrøds borgmester Emil Blücher (LA) deler politikernes holdning om, at Danmark skal være grønnere, men fokus må ikke kun være på vind- og solenergi. I stedet bør atomkraft overvejes, mener han. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ninna Gøbel Rønberg

Det bekymrer Solrøds borgmester, hvis regeringen gennemtrumfer et giga solcelleprojekt, uden at de lokale stemmer bliver hørt.

Konkret er det Folketingets plan, at der skal findes 10-15 steder rundt i Danmark, hvor der kan etableres såkaldte energiøer på land, som kan producere store mængder strøm fra vind- og solenergi. 

Det er her, at transportkorridoren til en potentiel Ring 5 motorvej er kommet i spil. Den går tværs igennem Solrød Kommune, og kan potentielt bidrage med et areal af solceller nogenlunde tæt på hovedstaden, der svarer til to gange Frederiksberg Kommune. 

Vi vil gerne tage et ansvar. Men vi har noget vores tålegrænse.

Emil Blücher
Solrød borgmester, Liberal Alliance

Og potentielt dække en femtedel af Solrød Kommune med solceller.

"Jeg synes, skalaen lyder utrolig voldsom," lyder det fra Solrøds borgmester, Emil Blücher (LA). 

Første gang den lokale borgmester hørte om, at der i statens screening af potentielle nye “solcellefabrikker” indgår at bygge Nordeuropas største solcelleanlæg i Solrød Kommune, var da en journalist ringede og fortalte ham det i december.

På daværende tidspunkt havde han intet hørt om det, fortæller han. Siden er han blevet meget lidt klogere på, hvor stor sandsynligheden er for, at en femtedel af hans kommune bliver solceller.

"Jeg kan godt blive nervøs for, at der bliver truffet en beslutning, inden vi har haft lejlighed til at drøfte det ordentlig," siger Emil Blücher og fortsætter:

"Det er vigtigt, vi ikke haster tingene unødigt igennem. Det synes jeg har været en kedelig tendens med den tidligere regering og også den nuværende indtil nu."

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00