Politisk overblik: Regeringen ignorerer politisk flertal om offentlig datasjusk

OVERBLIK: Trods et bredt politisk flertal for at straffe offentlige myndigheder for at sjuske med borgeres personlige data, vil regeringen ikke tage stilling endnu. Få dit politiske overblik her.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Lise-Lotte Skjoldan

Dagens sommeroverblik byder på et millionbeløb til kriseområder i Syrien, Irak og Yemen, en regering, der ikke vil tage stilling til sanktioner for offentlig datasjusk, og en ny undersøgelse fra Undervisningsministeriet, der viser, at bederum på uddannelsesinstitutioner er ganske sjældne.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), som i går på en konference i London lovede flere penge til prævention og familieplanlægning i udviklingslande, er i dag igen på banen med flere millioner til udsatte områder i verden.

I dag lyder meldingen fra regeringen, at Danmark vil give 120 millioner til støtte i akutte kriser i Syrien, Irak og Yemen.

30 millioner kroner skal gå til den Internationale Røde Kors Komité, som skal stå for akutte indsatser i den nordirakiske by Mosul, der netop for få dage siden er blevet befriet fra IS efter tre års belejring.

Herudover er der henholdsvis 30 millioner kroner til FN's Fødevareprogram og til FN's Flygtningehøjkommissariat. Pengene skal støtte indsatsen for at hjælpe syriske flygtninge i nærområderne af den syriske krise.

"Hvis vi ikke får flere penge afsted til at hjælpe de mest sårbare flygtninge der, hvor de er, så risikerer vi, at de bliver tvunget til at bevæge sig videre fra de nærområder, de i første omgang er flygtet til, for eksempel fra Libanon til Europa. Det vil regeringen gerne undgå, og derfor sender vi nu flere penge til vores partnere, der arbejder i Syrien og nabolandene," siger Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse.

Endelig er der 30 millioner til FN's landefond i Yemen, hvor over 270.000 mennesker vurderes at være smittet af kolera. Over 1.600 er døde af sygdommen ifølge de seneste informationer fra FN.

Regeringen ignorerer politisk flertal om offentlig datasjusk
Private virksomheder fra maj 2018 kan risikere bødestraf op til 150 millioner kroner for at sjuske med beskyttelsen af borgeres personlige data. Men samme bødestraf kan ikke gives til offentlige myndigheder, der for eksempel lader CPR-numre ligge offentligt tilgængeligt på internettet.

Det vil et flertal i Folketinget gøre op med, men i et lovforslag på området, som regeringen for nylig har sendt i høring, undlader regeringen helt at tage stilling til sanktioner for offentlige myndigheder. Det skriver Politiken

I lovudkastet står der ifølge Politiken:

"[Stillingtagen til sanktionsspørgsmålet i forhold til offentlige myndigheder udestår]"

Den manglende stillingtagen fra regeringens side står i modsætning til linjen i næsten samtlige politiske partier i Folketinget. Både regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance samt Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet ønsker nemlig, at offentlige myndigheder skal kunne straffes for sjusk med private data.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ikke ønsket at kommentere sagen over for Politiken.

Bederum for kristne undrer Dansk Folkeparti
Kun to procent af Danmarks offentlige uddannelsesinstitutioner har bederum. Og de fleste af de bederum bliver primært benyttet af kristne elever og studerende.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Undervisningsministeriet ifølge Kristeligt Dagblad

Folketinget skal til efteråret behandle et beslutningsforslag om at forbyde bederum på uddannelsesinstitutioner. Forslaget er stillet af Dansk Folkeparti og har til formål at modvirke islamisk bøn i skoletiden og social kontrol.

Gymnasieordfører Marie Krarup (DF) undrer sig over resultaterne af Undervisningsministeriets undersøgelse og sår nu tvivl, om Dansk Folkeparti vil bakke op om eget forslag. Hun vil først have undersøgt sagen nærmere.

"Jeg synes, at det lyder mærkeligt, at så stor en andel af dem, der benytter et bederum, er kristne. Det har kristne normalt ikke behov for. Og det er ikke kristne, der er et problem. Forslaget er ikke rettet mod dem," siger Marie Krarup til Kristeligt Dagblad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00