Politisk redaktør efter Jon Stephensen-afsløringer: Regeringen kan ende i skrøbelig situation

Regeringens flertal bliver mindre komfortabelt, hvis den skandaleramte Jon Stephensen forlader Moderaterne og bliver løsgænger efter nye afsløringer. Det vil kræve mere "kæft, trit og retning" internt i regeringen, siger Altingets politiske redaktør.

Formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen og gruppeformand Henrik Frandsen. Det kan udfordre regeringen, hvis den mister en mandat. Det vil kræve, at regeringen skal have alle dens mandater med hele tiden, siger politisk redaktør.
Formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen og gruppeformand Henrik Frandsen. Det kan udfordre regeringen, hvis den mister en mandat. Det vil kræve, at regeringen skal have alle dens mandater med hele tiden, siger politisk redaktør.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Sagen om Moderaternes Jon Stephensen kan placere regeringen i en sårbar situation.

SVM-regeringen har, uden de nordatlantiske mandater, flertal med 89 folketingsmedlemmer mod 86.

Men hvis den skandaleramte Jon Stephensen forlader Moderaterne og tager sit mandat med, kan det udfordre regeringens parlamentariske situation. Det vurderer Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring. 

”Det vil betyde, at man skal have alle mandater med hele tiden. Og det vil alt andet lige gøre regeringen mere skrøbelig. Der vil være mere kæft, trit og retning," siger han. 

Esben Schjørring lægger dog vægt på, at Radikales leder, Martin Lidegaard, tidligere har brugt udtrykket, at partiet "sidder på udskiftningsbænken". 

"Så det er ikke super kritisk for regeringen. Men det klart, at jo færre mandater man har, jo højere en pris skal man betale for politiske beslutninger. Og derfor er der en interesse i, at Jon Stephensens mandat bliver i regeringen," siger Esben Schjørring.

Og det har fra starten været afgørende for regeringen at have flertal. 

”Venstre havde det som en præmis, at skulle man gå i regering med Socialdemokratiet, så skulle det være en flertalsregering. Venstre ville være alt for sårbar for presset fra den gamle blå blok, hvis man ikke var forskanset bag et regeringsflertal. Det er en form for immunitet,” lyder det. 

Hverken Jon Stephensen eller Moderaterne har kommenteret på hans politiske fremtid.

Overskrider nogle hårde grænser i TV 2-historie

Men trods tavshed fra Moderaterne spekulerer politiske iagttagere i regeringens situation, efter Jon Stephensen er endt i stormvejr.

Senest skrev TV 2 tirsdag en historie, hvor 30 kilder anklager Jon Stephensen for grænseoverskridende adfærd, trusler og dårlig ledelse.

Er Jon Stephensen på vej ud efter TV 2’s nyeste afsløringer samt hans andre negative sager?

”Det handler om flere ting. Lars Løkke er gået meget lang i sit forsvar af Jon Stephensen. Han siger, at han kender sagen og ved, hvad det drejer sig om – og på den baggrund stiller sig bag Stephensen," siger Esben Schjørring og fortsætter:

”Løkke forsvarer ham selvfølgelig på et tidspunkt, hvor det drejer om Stephensens fyring fra Aveny-T. Men hans forsvar er det, der taler for, at den her sag bliver isoleret, og Jon Stephensen bliver beskyttet”

Men trods forsvar fra sin partiformand så kan TV 2's afsløringer være dråben, der får bægeret til at flyde over. 

”De historier, som TV 2 kom frem med tirsdag, nærmer sig noget metoo-agtigt. Det er selvfølgelig påstande, hvilket er et forbehold, man skal have. Men i de historier overskrider han nogle meget hårdere grænser, end det at man har været en dårlig og kolerisk chef i den kreative industri, og derfor kan det blive meget svært at fastholde Jon Stephensen i sit hverv som folketingsmedlem.”

Læs også

Det kan blive problematisk for Løkke

Jon Stephensens er ikke den eneste i Moderaternes folketingsgruppe, der er kommet i problemer.

Også Jeppe Søe, Tobias Grotkjær Elmstrøm og Kristian Klarskov har været genstand for negativ omtale i medierne, hvor Kristian Klarskov er endt med at forlade Folketinget.

”Det er en gruppe, som ikke er blevet afprøvet og undersøgt. Kandidaterne er hurtigt blevet opstillet og valgt ind, og så opdager man efterfølgende skeletterne i skabene. Alle nye partier har det her lykkeridder-problem, hvor der er nogle, der har hoppet på partiet, uden at man ved, hvem de egentlig er,” siger Esben Schjørring.

Og hvis Løkke ikke helt præcis ved, hvem Jon Stephensen er, så kan det blive problematisk for partiformanden.

”Han har involveret sig så direkte og på indholdssiden af sagen, at han bliver nødt til at sige noget. Dog har Løkke været ude i langt større problemer end det her. Men lige nu er han måske den, der klarer sig bedst i regeringen. Og den positive stemning, der har været omkring Moderaterne, vil få en bule i forskærmen," siger Esben Schjørring og fortsætter:

”Løkke kan selvfølgelig have et forbehold for, at han forsvarede ham inden TV 2’s historie om grænseoverskridende adfærd og metoo-anklager kom frem. Og Lars Løkke er mester i at ændre forklaring og sno sig.”

Altinget har forsøgt at kontakte Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

Jon Stephensen

MF (løsgænger)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1990), arkitekt (Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984)

0:000:00