Politisk redaktør: Nederlag til S kan gøde jorden for intern opposition

Enhedslistens kapring af to fagborgmesterposter i København er en klar sejr til partiet, siger Altingets politiske redaktør. Samtidig er de fleste blå partiers tilbagegang et udtryk for en kikset kampagne, hvor de fra start pegede på Socialdemokratiet, vurderer Esben Schjørring.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Valgresultatet i København afspejler de landspolitiske vinde med tilbagegang til Socialdemokratiet, som i de fleste andre store byer og en fremgang til Konservative.

Borgerrepræsentationens største parti bliver Enhedslisten, der tager teknik- og miljøborgmesterposten sammen med socialborgmesterposten.

Ingen havde "officielt" regnet med, at spidskandidaten Line Barfod skulle have overborgmesterposten, siger Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring:

”Pointen er også en anden. Den professionalisering af partiet, som er pågået de seneste 12 år på Christiansborg, skal nu fortsættes på kommunalpolitisk plan. Enhedslisten satser på at vinde større opslutning ved at blive set som et ansvarligt parti. Line Barfod skal vise, at hun kan drifte og levere konkrete resultater. Hvis Enhedslisten tænker på overborgmesterposten, er det noget, der ligger et par valg ude i fremtiden,” siger han.

Læs også

Socialdemokratiet går tilbage, men holder fast i overborgmesterposten. Er det en sejr eller et nederlag?

”Når man taber så mange stemmer, er det et nederlag. Det er jo en kommunalpolitisk konsekvens af landspolitisk strategi, at S går tilbage i de store byer. Men det her er voldsomt og det er andet valg i træk, at Socialdemokratiet går tilbage på Mette Frederiksens vagt. Tilsammen er det den slags, der gøder jorden for intern opposition,” siger Esben Schjørring.

Schjørring: Partier har accepteret sofavælgere

Liberal Alliance må nøjes med et mandat. Hvad læser du ud af det resultat?

Det folkelige mandat er simpelthen svagt. Og sådan som partierne førte valgkamp, virkede det, som om de har accepteret situationen. Også selvom potentialet i at mobilisere sofavælgerne er enormt.

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

”Det er et udtryk for en kikset kampagne. Ole Birk Olesen førte an i, at Liberal Alliance og Venstre inden valgkampen nærmest var gået i gang, pegede på Sophie Hæstorp Andersen – i frygt for Enhedslisten. Beskeden til de borgerlige vælgere var "bliv hjemme, eller stem på nogle andre". Og det gjorde vælgerne så. Den strategi skal tilbage på værkstedet," vurderer han.

Konservative får en pæn fremgang og en post som børne- og ungdomsborgmester. Partiet ville dog hellere have haft teknik- og miljøborgmesterposten. Kan partiet være tilfredse med resultatet?

”Ja, Jakob Næsager er en del af den Konservative succeshistorie, og teknik- og miljøborgmesterposten skulle gå til Enhedslisten. Han står nu som det afgørende borgerlige parti i København, og at levere til børnefamilierne er en udmærket platform,” siger Esben Schjørring.

Derudover mener Esben Schjørring, at det er værd at bide mærke i, at stemmeprocenten i hovedstaden er faldet til under 60 procent – og at partierne ifølge ham har overset potentialet i at mobilisere sofavælgere:

”Stemmeprocenten droppede under 60 procent, og det placerer København i bunden, hvad angår valgdeltagelse. Københavnsk politik lider dermed under demokratisk underskud, fordi 40 procent ikke møder op og ikke bliver repræsenteret. Det folkelige mandat er simpelthen svagt. Og sådan som partierne førte valgkamp, virkede det, som om de har accepteret situationen. Også selvom potentialet i at mobilisere sofavælgerne er enormt,” slutter han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00