Sophie Hæstorp bliver overborgmester i København

I en bred konstituering lykkedes det Sophie Hæstorp Andersen at holde overborgmesterposten på socialdemokratiske hænder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann Søren Dahl

Samtlige partier undtagen Nye Borgerlige er gået sammen om en aftale, der gør Sophie Hæstorp Andersen (S) til overborgmester.

"Det har været en lang nat, men jeg er glad for det resultat vi er nået frem til," sagde den nyslåede overborgmester straks efter, hun og hendes parlamentariske grundlag trådte frem.

Enhedslisten blev det største parti og tager to af Københavns Kommunes fagborgmesterposter. Det drejer sig om posten som teknik- og miljøborgmester, som Line Barfod får, og posten som socialborgmester, som går til Karina Vestergård Madsen.

"Vi må konstatere, at der ikke var et flertal for at pege på os som overborgmester, og at Socialdemokratiet hellere ville konstituere sig med de borgerlige end at pege på os. Så ville vi hellere få indflydelse på rød-grøn politik med de mandater vi har," sagde Line Barfod til den fremmødte presse og fortsatte:

"Vi vil arbejde for, at der ikke bygges på Lynetteholmen, og at der ikke bygges på Amager Fælled, og at der bliver sat turbo på den grønne omstilling" sagde Line Barfod.

K veksler fremgang til borgmesterpost

Konservative veksler sin fremgang til en post som børne- og ungeborgmester. Det bliver spidskandidaten Jakob Næsager, der tager den post.

"Vi er rigtig glade for, at vi får lov til at få ansvaret for børnene i København, og er med til at gøre København til børnenes by. Vi har en stor udfordring med at løfte det faglige niveau i vores skoler og daginstitutioner," sagde han.

Venstres Cecilia Lonning Skovgaard fortsætter som beskæftigelsesborgmester. SF's Sisse Marie Welling beholder sin post som sundheds- og omsorgsborgmester.

"Jeg fortsætter som sundheds- og omsorgsborgmester og det er vi rigtig glade for i SF, der er masser af opgaver at tage vare på i København, hvor mange måske ikke ved, at der er en kæmpe social ulighed. Det har jeg tænkt mig som sundhedsborgmester at gøre noget ved," sagde hun.

Radikales Mia Nygaard skifter sin post som socialborgmester ud med en post som kultur- og fritidsborgmester.

"Radikale har haft et historisk godt valg. Der var brug for, at Radikale også får en anden profil end socialborgmesterposten, som jeg har været rigtig glad for, men jeg glæder mig til at blive kultur- og fritidsborgmester," sagde hun.

Dermed er der ingen borgmesterposter til Liberal Alliance, Dansk Folkeparti eller Alternativet, som også pegede på Sophie Hæstorp Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mia Nyegaard

Kultur- og fritidsborgmester (R), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni.), ma i afrikastudier (Københavns Uni.)