Anmeldelse af 

Rasmus Stoklund: Ny roman afslører et Danmark, de færreste af Altingets læsere kender

ANMELDELSE: Bogen 'Det Danmark du kender’ er et tankevækkende, respektfuldt og troværdigt portræt af det lokale Danmark, skriver Rasmus Stoklund (S).

Romanen ’Det
Danmark du Kender’ handler om forskellige beboere i lokalsamfundet på Lolland.
Romanen ’Det Danmark du Kender’ handler om forskellige beboere i lokalsamfundet på Lolland.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af Rasmus Stoklund (S)
Medlem af Folketinget

I dagligdagen er vi hver især statister i hinandens tilværelser.

Vi ved ikke, hvad den ældre dame, som også venter på bussen tænker på. Hvad den unge mand der ekspederer os i 7Eleven drømmer om. Eller hvad tandlægen overvejer, når hun cykler hjem efter fyraften.

Som læser beslutter man ofte at vende endnu en side, inden bogen atter må vente et døgns tid på natbordet. 

Rasmus Stoklund (S)
Medlem af Folketinget

Men i ’Det Danmark du Kender’ er det statisterne, der spiller hovedrollerne.

Det gør bogen spændende, fordi læseren undervejs præsenteres for mange forskellige skæbner, som Peder Frederik Jensen kompetent og koncist folder ud, så romanen sjældent går i tomgang og bliver langtrukken. 

Skæbner mødes i en ulykke
Bogen er delt op i afsnit, som handler om, hvordan folk med forskellige forudsætninger og livssituationer kæmper for at få deres tilværelse til at lykkes.

Deres historier flettes sammen af en meningsløs ulykke, hvor borgmesteren Morten med alt for meget alkohol i blodet rammer avisbuddet Niels. Lastbilchaufføren Frank er først på ulykkesstedet.

Niels har fået en barsk start på livet med en mor, der er gået i hundene og prostituerer sig, mens Niels alt for tidligt må tage ansvar for sine mindre søskende.

Han lider og er – som for mange børn – først blive svigtet af sine forældre og siden af samfundet, der ikke griber ind. Han er åbenlyst en stærk dreng og mønsterbruddet anes i horisonten.

Frank fremstilles som en sympatisk og tænksom mand, der elsker sin familie og trods mange års ægteskab stadig begærer sin hustru.

Frank og hans brødre kunne være eksempler på de mænd, som vi i Socialdemokratiet kaldte Blå Bjarne, da vi i begyndelsen af dette årtusinde skulle forstå, hvorfor mandlige vælgere forlod os til fordel for Anders Fogh Rasmussen, som brødrene finder: ”[…] kontant, håndfast. Eksperternes skræk. Han ved, at alverdens sataner skal have noget pulver. ”

Borgmester med mindreværdskompleks
Morten er på overfladen en selvsikker og populær borgmester, men han har svært ved at omsætte sin lokale succes på Lolland til landspolitisk indflydelse, hvor han lider af et akademisk mindreværdskompleks, som svøbes i arbejderistiske synspunkter om partitoppen.

Usikkerheden gør det svært for ham at hvile i den succes, han har opnået, og når han færdes på de bonede gulve i hovedstaden, misunder han deres kulturelle kapital og ”måden de udstråler rigdom. Taleret. ” I privatlivet kan ikke vælge mellem fruen og elskerinden Sigrid.

Sigrid står i kontrast til mange af de øvrige lollikker i romanen. Hun er født ind i velstand og med økonomisk frihed. Men de eksistentielle overvejelser og en følelse af ufrihed hæmmer hende alligevel.  

Andre karakterer gør også indtryk. Narkomanen John og bonden Leif.

Førstnævntes tillidsbrud over for en ven er trist, men Peder Frederik Jensen formår troværdigt at vise, hvordan svigtet er en tragedie for begge parter, og hvordan et misbrug kan få et menneske til at gøre slette handlinger ved at underminere en mands integritet.

Tankevækkende portræt af et for mange ukendt Danmark
Så længe jeg kan huske, har jeg nydt at læse skønlitteratur, men jeg vil ikke påstå, at jeg har forstand på det af den grund.

I dansktimerne på Fredericia Amtsgymnasium dissekerede vores lærer, Birgit, altid de læste digte, noveller og romaner på tavlen. Hver gang viste det sig, at bøgerne og digtene handlede om andet eller mere end jeg havde fattet.

Derfor er det også med en vis ydmyghed, at jeg er gået til opgaven med at anmelde ’Det Danmark du Kender’, men jeg skal fælde en dom:

Som læser beslutter man ofte at vende endnu en side, inden bogen atter må vente et døgns tid på natbordet. Beskrivelsen af det landspolitiske kan virke en smule karikeret, som man kender det fra DR-serien Borgen, men livet på Slotsholmen er heller ikke bogens raison d'être.

Det samlede indtryk af romanen er bedre, for ’Det Danmark du kender’ er et tankevækkende, respektfuldt og troværdigt portræt af et Danmark, som mange af os, der læser Altinget Magasin, måske ikke kender så godt.

Peder Frederik Jensen: Det Danmark du kender, People's Press, udkom 28. august

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

0:000:00