Regeringen genovervejer EU’s bankunion

FINANS: Regeringen vil undersøge fordele og ulemper for dansk indmelding i EU's bankunion. Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen kan Brexit bane vejen for et dansk finanseventyr. DF er skeptisk.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har bedt den såkaldte Koordinationsgruppe for Finansiel Stabilitet vurdere fordele og ulemper ved dansk indmelding i EU's bankunion.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har bedt den såkaldte Koordinationsgruppe for Finansiel Stabilitet vurdere fordele og ulemper ved dansk indmelding i EU's bankunion.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Daniel Bue Lauritzen

Danmarks deltagelse i EU’s bankunion skal genovervejes.

Det mener regeringen, der har bedt den såkaldte Koordinationsgruppe for Finansiel Stabilitet om at vurdere fordele og ulemper ved en dansk tilmelding.

Og ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kan der være et stort økonomisk potentiale i et tættere samarbejde:

"Det er positivt, hvis vi kan tiltrække flere investeringer og arbejdspladser til Danmark. Det er også i lyset heraf, at vi nu igangsætter arbejdet, så vi i løbet af de kommende år får taget endelig stilling til Danmarks deltagelse,” skriver han i en pressemeddelse.

Vi er meget skeptiske over for bankunionen. Hvis vi tilmelder os unionen, kan vi risikere at måtte hæfte for andre landes krakkede banker. Det ansvar kan nationalstaterne fint påtage sig selv.

René Christensen (DF)
Finansordfører

Brexit baner vej
EU’s ubestridte finansielle knudepunkt er i dag placeret i London. Men efter Storbritanniens udmeldelse af EU er der tvivl om, hvorvidt de britiske banker kan fastholde positionen. Og den udvikling vil Brian Mikkelsen gerne lukrere på:

"Storbritannien har endvidere besluttet at træde ud af EU. Denne beslutning vil ændre dynamikken i EU, ikke mindst på det finansielle område. Det får betydning for mulighederne for at varetage danske interesser bedst muligt på bank- og realkreditområdet,” skriver han og fortsætter:

"Samtidig kan vi konstatere en øget interesse for Danmark og København som finansielt center."

DF stejler
I Dansk Folkeparti er man bestemt ikke begejstret for bankunionen, der ifølge partiets finansordfører, René Christensen, kan betyde, at Danmark risikerer at stå til ansvar for andre landes dårlige økonomi.

”Vi er meget skeptiske over for bankunionen. Hvis vi tilmelder os unionen, kan vi risikere at måtte hæfte for andre landes krakkede banker. Det ansvar kan nationalstaterne fint påtage sig selv,” siger han.

Og heller ikke muligheden for at gøre København til et finansielt knudepunkt imponerer finansordføreren, der i stedet for medlemsskab af bankunionen mener, at Danmark bør finde andre måder at samarbejde på.

”Det finansielle samarbejde i Europa kan sagtens foregå, uden at vi indmelder os i bankunionen. Se bare på euroen. Dengang mente mange, at vi begik en kæmpe fejl ved ikke at tilslutte os, men i stedet bandt vi kronen op, og det er jo gået fint,” siger René Christensen.

Euro-landene har testet
En eventuel dansk deltagelse i bankunionen blev allerede vurderet i 2015. Dengang konkluderede den daværende SR-regering, at der kunne være fordele i et tættere samarbejde, men man ville gerne se, hvordan unionen udfoldede sig i praksis.

Nu har euro-landene, der per automatik siden 2014 har været en del af bankunionen, gjort sig erfaringer, der ifølge Brian Mikkelsen gør det lettere for Danmark at vurdere fordelene og ulemperne ved at indtræde i samarbejdet.

”Det styrkede banksamarbejde har nu været funktionsdygtigt i flere år, og der er opbygget et erfaringsgrundlag, der gør det muligt konkret at vurdere, hvordan banksamarbejdet fungerer samt klarhed over den måde, tilsynet med banker og realkreditinstitutter vil foregå på,” skriver han.

Det to-årige udvalgsarbejde skal foregå i den såkaldte Koordinationsgruppe for Finansiel Stabilitet, der også stod for rapporten i 2015. Arbejdet skal være færdiggjort inden Danmark skal tage stilling til bankunionen i 2019. Der er endnu ikke navne på de enkelte medlemmer, men der vil være repræsentanter fra følgende ministerier og styrelser:

  • Erhvervsministeriet (formand)
  • Finansministeriet
  • Økonomi- og Indenrigsministeriet
  • Udenrigsministeriet
  • Nationalbanken
  • Finanstilsynet
  • Finansiel Stabilitet

Kilde: Erhvervsministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00