Regeringen holder igen over for landbruget: Frygter, produktionen ryger til udlandet
NYT UDSPIL: Regeringen mener, at de gør meget for at begrænse CO2-udledningen, når det kommer til landbruget. Men det er ikke nok, mener direktøren for tænketanken Concito.

Freja Søgaard
RedaktionsassistentLandbruget leverer ikke nok i nyt klimaudspil.
Det understregede Christian Ibsen, direktør for tænketanken Concito, på TV 2 News kort efter præsentationen af regeringens klimaudspil, som blev fremlagt tirsdag 9. oktober.
”Der mangler at blive taget fat i landbruget nu og her. Vi kan ikke vente ti år med landbruget; det hørte vi også i går. Alle sektorer skal i gang,” sagde Ibsen.
Han mener, at der skal være en meget mere åben diskussion om, hvad dansk fødevareerhverv skal producere i fremtiden.
FN kræver hurtige omstillinger
Udspillet kommer dagen efter, FN’s klimapanel udgiver sin særrapport om den globale opvarmning.
Rapporten gør det klart, at det vil kræve hurtige omstillinger på en hidtil uset skala, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i år 2100.
Regeringens udspil omhandler 38 initiativer, der skal sikre, at Danmark bliver klimaneutralt i senest 2050. I udspillet er der blandt andet blevet afsat 100 millioner kroner til forskning og sat stop for salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030.
Desuden vil regeringen på landbrugsfronten afsætte penge til nedsættelse af ammoniak i luften og til forskning i et klimavenligt landbrug.
Udspillet har også fået både formanden for Radikale Venstre, Morten Østergaard, og formanden for Alternativet, Uffe Elbæk, til tasterne på de sociale medier.
Her efterspørger de begge et klimavenligt landbrug.
Det er hamrende uambitiøst at regeringen hellere vil købe aflad end investere i grøn omstilling. Vi skal turde skabe et grønt klimavenligt landbrug, der kan lede verden #dkpol #dkgreen pic.twitter.com/LOP9oNbqg4
— Morten Østergaard (@oestergaard) 9. oktober 2018
Når regeringen lader landbruget slippe for at bidrage til den grønne omstilling, går det udover erhvervet selv. Jo længere tid man venter, jo dyrere bliver det. I stedet kunne landbruget gå forrest og udvikle klimaløsninger til gavn for Danmark og resten af verden #dkpol #dkgreen
— Uffe Elbaek (@uffeelbaek) 9. oktober 2018
Minister: Vi gør meget
Landbruget forventes i 2020 at stå for mere end en tredjedel af den CO2, vi udleder i Danmark, og til pressemødet blev der stillet spørgsmål til, hvorfor regeringen ikke gør mere på landbrugsområdet.
Her slog miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fast, at regeringen ”gør meget”.
”Det, man også skal have med i ligningen, er, at dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive landbrug i verden. Hvis vi trykker for meget på det her, så risikerer vi at skubbe produktionen et andet sted hen. Det er klimaet ikke tjent med,” sagde Ellemann-Jensen.
Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Jakob Ellemann-Jensen

Morten Østergaard
