Regeringen nedlægger Rådet for Samfundsansvar

LAGT NED: Regeringen nedlægger Rådet for Samfundsansvar, når rådets mandat udløber i år. Beslutningen vækker undren blandt eksperter og ngo'er. Fra Mærsk lyder meldingen, at der fortsat er brug for en indsats på CSR-området.

<span>
Mange sager er blevet vendt i
en konstruktiv dialog i stedet for i offentlige slagsmål. Og det
giver simpelthen bedre beslutninger, siger Annette Stube, CSR-chef i Mærsk.&nbsp;</span>
Mange sager er blevet vendt i en konstruktiv dialog i stedet for i offentlige slagsmål. Og det giver simpelthen bedre beslutninger, siger Annette Stube, CSR-chef i Mærsk. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Rådet for Samfundsansvar har udspillet sin rolle. Derfor bliver det nedlagt med udgangen af 2015.

Sådan lyder meldingen fra regeringen til de 15 rådsmedlemmer fra virksomheder, ngo'er og arbejdsmarkedets parter, som i seks år har rådgivet regeringen og virksomheder om, hvordan man kan fremme ansvarlighed i erhvervslivet.

”Det er ærgerligt, for rådet opfyldte en vigtig funktion i forhold til at sætte rammerne for at opføre sig samfundsansvarligt,” siger rådets næstformand, Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, og uddyber:

”Rådet bragte interessenter på området fra forskningsverdenen, erhvervslivet og ngo'erne sammen. Det forum forsvinder nu ud i det blå uden nogen erstatning.”

Det er en kovending i forhold til, at CSR har været et satsningsområde for Danmark.

Rasmus Feldthusen
Professor, Københavns Universitet

Chef for CSR i Mærsk Annette Stube er enig i, at rådet har været et vigtigt dialogforum.

”Mange sager er blevet vendt i en konstruktiv dialog i stedet for i offentlige tovtrækkerier. Og det giver simpelthen bedre beslutninger. Det ville være kedeligt, hvis vi skulle undvære det,” siger Annette Stube.

Hun understreger, at dialogen ikke nødvendigvis behøver at foregå i et råd, men at man kan nå det samme mål på andre måder.

”Og det er jo helt op til regeringen, om den foretrækker en anden måde,” siger Annette Stube.

”Virksomheder er langt med CSR”
Rådets mandat udløber i år. Og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) begrunder beslutningen om ikke at forlænge mandatet med, at danske virksomheder allerede er langt i forhold til arbejdet med CSR – og at det også er internationalt anerkendt.

”Det grundlæggende arbejde med CSR er i dag en integreret del af det at drive virksomhed på det internationale marked, og rigtig mange virksomheder har deres processer og værktøjer på plads,” skriver ministeren i et brev til rådets medlemmer.

Annette Stube fra Mærsk understreger, at der er behov for at videreføre rådets arbejde med CSR i en eller anden form.

”Jeg mener, at der fortsat er brug for at støtte op om det her område,” siger hun og fortsætter:

”Danmark er et leverandørland, og virksomhederne har store udenlandske kunder, som stiller krav til os på bæredygtighedsområdet. De kan være svære at leve op til – ikke mindst for små og mellemstore virksomheder. Kan vi ikke det, har vi et problem i forhold til de kunder. Derfor er det vigtigt, at vi lykkes som nation,” siger hun.

En kovending
Rasmus Feldthusen forsker i CSR på Center for Virksomhedsansvar ved Københavns Universitet. Han er overrasket over lukningen af rådet.

”Det er en kovending i forhold til, at CSR har været et satsningsområde for Danmark,” siger han med henvisning til, at Danmark har oprettet en særlig mæglings- og klageinstitution, der behandler sager om ansvarlig virksomhedsadfærd, og at Danmark er i front med krav til virksomhedernes rapportering om social ansvarlighed.

”Det kan vanskeligt ses som andet end, at virksomhedernes ansvarlighed ikke har samme bevågenhed som tidligere,” siger Rasmus Feldthusen.

Også professor ved Roskilde Universitet Jacob Dahl Rendtorff undrer sig over regeringens beslutning.

”Det er synd at nedlægge rådet, for det er jo åbenlyst en god ting at have et råd, der kan tage initiativer og komme med input til debatten på området,” siger han.

Eksperter efterlyser en begrundelse
I brevet til rådsmedlemmerne skriver Troels Lund Poulsen, at CSR også vil indgå i den fremtidige erhvervs- og vækstpolitik, og at regeringen er i færd med at se på, hvordan dialogen med virksomheder og interessenter kan fortsætte. Det forventer han at kunne præsentere i et udspil i begyndelsen af 2016.

Begge de to CSR-eksperter, Altinget har talt med, holder en mulighed åben for, at regeringen vil styrke indsatsen for virksomhedernes ansvarlighed.

”Lukningen kan jo være et udtryk for, at man ikke synes, rådet har levet op til forventningerne. Det er jo svært at vide,” siger Jacob Dahl Rendtorff og fortsætter:

”Selvfølgelig skal området styrkes. Og jeg håber, regeringen virkelig tænker over, hvordan man kan skabe et forum, der kan tage debatten og være ledende på området.”

Også Rasmus Feldthusen efterlyser en begrundelse for lukningen af rådet.

”Det kunne være interessant at vide, om regeringen har været skuffet. Men ministerens melding lyder ikke, som om han vil præsentere noget, der er lige så forpligtende som rådet her, der jo blandt andet har sat ansvarlig skat på dagsordenen,” siger Rasmus Feldthusen og fortsætter:

”Man sidder jo tilbage med den tanke: 'Er det her i virkeligheden en stækkelse af udviklingen mod mere samfundsansvar?'”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00