Minister og støttepartier vil fastsætte grænser for data om normeringer i 2023

Når partierne i 2023 skal diskutere, om der skal indføres minimumsnormeringer på institutionsniveau, skal de også blive enige om, hvilke data om normeringerne der skal indsamles som en del af udvidelsen af dagtilbudsportalen. Det fremgår af en ny udtalelse fra børne- og undervisningsministeren, som SF, R og EL bakker op om. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Frem mod 2023 bør der være rum til at finde ud af præcis hvilke data, der skal indgå i den udvidelse af dagtilbudsportalen, som indgår i aftalen om minimumsnormeringer.

Men herefter skal ministerens beføjelse til at fastsætte hvilke data, der skal indsamles, erstattes af en mere præcis lovtekst, der definerer hvilke data om blandt andet normeringer, alder for oprykning fra vuggestue til børnehave og de ansattes uddannelsesniveau, der skal indsamles i kommunerne. 

Det mener et flertal bestående af regeringen, SF, Enhedslisten og Radikale. 

"Med udgangspunkt i en opgørelse over, hvordan hjemlen til at indhente data er blevet brugt, vil jeg i 2023, når muligheden for og hensigtsmæssigheden af en model for minimumsnormeringer på institutionsniveau også skal drøftes, invitere aftalepartierne til en drøftelse af en eventuel justering af hjemlen," skriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en betænkning til lovforslaget.

{{toplink}}

Pres efter kritik om bureaukrati
Lovbehandlingen om dataindsamlingen er i gang, fordi partierne i aftalen om minimumsnormeringer er blevet enige om, at der skal skabes et datagrundlag, der giver indsigt i de nuværende normeringer i institutionerne, pædagogernes uddannelsesniveau, og hvilken alder børnene har når de rykkes fra vuggestue til børnehave. 

Og den del af loven om minimumsnormeringer skal på plads allerede inden sommerferien.

Men det første lovudkast blev mødt af kritik fra flere aktører på området samt de borgerlige partier. Blandt andet fordi udkastet til lovforslaget ifølge dem giver børne- og undervisningsministeren for vidde beføjelser til at fastsætte, hvilke data der skal indsamles som følge af loven om minimumsnormeringer. 

“Vi ser et problem i, at børne- og undervisningsministeren får meget vide rammer til at bestemme hvilke data og oplysninger, der skal indhentes,” lød det fra Lasse Bjerg Jørgensen, medlem af BUPL’s forretningsudvalg, i april.

0:000:00