Regeringen vil indføre tolkegebyr i sundhedsvæsenet

FINANSLOV: Regeringen vil indføre tolkegebyr i sundhedsvæsenet for personer, der har været i Danmark i tre år. Dybt bekymrende, mener Lægeforeningen.

Foto: /ritzau/Mads Nissen
Lise-Lotte Skjoldan

Regeringen og Dansk Folkeparti sætter med en række initiativer fokus på tolkning i sundhedsvæsenet med årets finanslov.

Blandt andet bliver der næste år oprettet et nyt fælles regionalt center for videotolkning, ligesom der kommer en ny certificeringsordning for tolke.

Men samtidig vil regeringen og Dansk Folkeparti indføre et gebyr på tolkning for personer, der har været i Danmark i mere end tre år. Og det vækker bekymring blandt læger og tolke.

"Vi frygter, at et gebyr vil få nogle af de svageste udenlandske patienter, som ofte er dårligt uddannede og med få midler, til ikke søge hjælp i sundhedsvæsenet. Det kan få alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden, og derfor vil vi opfordre til at genoverveje dette forslag," siger formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

Tolke: Tre år er for kort tid
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) begrunder over for Information forslaget med, at det må forventes, at man efter tre år har lært det danske sprog. Men i Translatørforeningen er medlem af tolkeudvalget Carina Graversen skeptisk over for tre års-grænsen.

"Vi finder det bekymrende, at man allerede efter tre års danskundervisning forventes at kunne kommunikere med offentlige myndigheder uden hjælp. Rent sprogligt er tre år ikke nok. For rigtigt mange danskere, som taler flydende, er det svært nok i forvejen, fordi der er tale om et fagsprog," siger Carina Graversen til Information.

Gebyrerne forventes at kunne give et merprovenu til statskassen på cirka 1,2 millioner kroner næste år og cirka 2,4 millioner kroner årligt fra 2019 og frem.

I finanslovsaftalen lægger regeringen og Dansk Folkeparti op til, at man skal udbrede brugerbetaling for tolkning til andre dele af den offentlige sektor. Regeringen vil nu undersøge, om der er andre velfærdsområder, hvor der kan indføres tolkegebyr.

Det er ikke første gang, en Venstre-ledet regeringen indfører gebyrer for tolkebistand i sundhedsvæsenet. 1. juni 2011 trådte et lignende tiltag fra den tidligere VK-regering i kraft på de danske sygehuse, men det blev hurtigt fjernet igen af den nyvalgt SRSF-regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00