Regeringspartier vil løfte genoptræning
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist - sundhedspolitisk analytikerForårets økonomiforhandlinger kan være det tidspunkt, hvor der kommer skred i den meget omdiskuterede genoptræning i kommunerne.
Siden kommunerne overtog opgaven fra amterne med kommunalreformen, har kritikken haglet ned over kommunerne for at levere for dårlig og for sen genoptræning.
Inden valget stillede Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, vælgerne i udsigt, at ventetiden til genoptræning på sigt ville blive en uge.
"Ja. Socialdemokraterne mener, at det skal være en velfærdsrettighd at blive visiteret til genoptræning inden for en uge, og gængse hjælpemidler skal leveres inden for 2 dage. Denne rettighed vil blive gennemført i takt med, at der biver mulighed for at finde de nødvendige økonomiske ressourcer," sagde Helle Thorning-Schmidt til ÆldreSagen i en rundspørge, foreningen foretog.
Genoptræningsområdet er faldet ned mellem to stole - mellem sygehusenes specialiserede genoptræning og kommunernes genoptræning.
Jonas Dahl
Sundhedsordfører (SF)
S: Gerne et mål
Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, slår dog fast, at partiet ikke arbejder med en fast garanti som mål.
"Vi ser gerne, at der er et mål om en maksimal ventetid på en uge. Fordi ofte er det jo vigtigt at komme i gang hurtigt. Halter genoptræningen, ender kommunerne ofte med større udgifter til pleje Men vi støtter ikke en rigid ordning. Det kan sagtens være en lægefaglig vurdering, at patienten måske skal vente et par uger, før man går i gang med genoptræningen," siger Sophie Hæstorp Andersen.
Partiet går derfor efter at få lavet en aftale om hurtigere genoptræning med kommunerne.
"Det er et emne, jeg mener skal tages op med kommunerne til forårets økonomiforhandlinger mellem staten og kommunerne," siger Sophie Hæstorp Andersen.
SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl, vil heller ikke ud i at tale garantier om genoptræning.
"Vores udgangspunkt er, at patienterne skal genoptrænes hurtigst muligt. Hvor hurtigt den enkelte patient skal til genoptræning, er jo individuelt, men helst inden en måned - og to uger er jo endnu bedre," siger jonas Dahl.
Han mener dog, at der vil komme mere klarhed over området, når regeringen, som bebudet i regeringsgrundlaget, evaluerer kommunalreformen.
"Genoptræningsområdet er faldet ned mellem to stole - mellem sygehusenes specialiserede genoptræning og kommunernes genoptræning. Ved evalueringen af reformen mener vi, at det skal undersøges, hvordan man kan sikre, at der ikke sker disse udfald i overgangen mellem de to sektorer," siger Jonas Dahl, der understreger, at det er for tidligt at spekulere i, om al genoptræning fremover skal placeres i enten kommuner eller regioner.
Radikale fastholder nej
Radikales leder Margrethe Vestager blev inden valget også spurgt af ÆldreSagen omkring en genoptræningsgaranti. Men over for ÆldreSagen afviste den radikale partileder forslaget som rigidt.
"Og det mener vi stadig," lyder det fra Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom.
"I stedet skal man se på den enkelte patients tilstand, og på hvilken sygdom der skal genoptrænes efter. Derfor mener vil, at det vil være bedre med nogle kliniske retningslinjer, der beskriver, hvilke hensyn man skal tage, når man laver en forløbsplan for genoptræningen," siger partiets sundhedsordfører.
Forsigtigt positiv. Sådan betegner formanden for Danske Fysioterapeuter sig, efter han på vegne sin egen og ÆldreSagen, Danske Handikaporganisationer og Ergoterapeutforeningen forleden havde foretræde i Folketingets Sundhedsudvalg om netop kommunernes genoptræningsindsats.
"Den borgerlige regering var alt for tålmodig med kommunernes indsats på dette område. Reformen ligger jo fem år tilbage. Så kommunerne har haft lang tid til at få styr på området," siger Johnny Kuhr.
Han bygger sin optimisme på, at politikerne viste stor interesse for fysioterapeuternes forslag om, at man inden for en uge vurderer patienternes behov for genoptræning, men at genoptræningen i nogle tilfælde kan starte senere end efter en uge.
Forslag om konkret model
Helt konkret foreslår fysioterapeuterne en model, hvor de udskrevne patienter kan blive hjemsendt med en henvisning til genoptræning med en af tre forskellige farvekoder.
Hvis de får en rød henvisning til genoptræning, betyder det, at genoptræningen skal starte så hurtigt som overhovedet muligt, en gul betyder, at man skal starte snarest, mens en grøn betyder, at patienten selv skal stå for det meste af genoptræningen.
"Det er utrolig vigtigt, at man meget hurtigt får taget stilling til patientens behov," siger Johnny Kuhr, der også glæder sig over, at KL i oktober i Dagens Medicin slog til lyd for, at genoptræningen skal sættes i gang efter uge (se linkboks).
Venstre gik til valg på at sikre patienterne en genoptræningsgaranti på en måned på linje med behandlingsgarantien, som også er på en måned (Se linkboks).