Debat

Replik: Nej, turismen driver ikke rovdrift på København

REPLIK: København må ikke lukke sig om sig selv. Turismen fører mange gevinster med sig, og vi skal blive bedre til at sikre turismeerhvervet i hovedstaden, skriver Horesta i en replik til forfatter Jens Chr. Grøndahl.

Horestas politiske direktør kan ikke genkende Jens Christian Grøndahls syn på Københavns turisme. 
Horestas politiske direktør kan ikke genkende Jens Christian Grøndahls syn på Københavns turisme. Foto: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Munch Andersen
Politisk direktør i HORESTA

Turismen i København må ikke blive en karklud, der vrides for at få kortsigtede gevinster. Så langt er jeg enig med Jens Christian Grøndahl i hans indlæg på Altinget fra 30. juni. Det er heldigvis heller ikke tilfældet, og der gøres meget for at sprede de besøgende og sikre borgernes opbakning til fortsat at satse på de mange gevinster, turisme fører med sig.

Indlægget er dog i allerhøjeste grad relevant. Folkestemningen må ikke vende, og beboerne i København må ikke få oplevelsen af, at turismen er til gene. Derfor lytter vi. Det samme bør man gøre på Rådhuset, på Christiansborg og blandt de københavnere, som i stigende grad udlejer deres bolig på blandt andet Airbnb.

Ikke alle turister er gode turister
Turismefordelingen kan blive endnu bedre i København. Både i løbet af året og rundt om i byen - og for den sags skyld udenfor byen. Og der er allerede fokus på at sikre, at turismetrængslen udvalgte steder i byen opløses med markedsføring af de mange muligheder, byen har ud over Nyhavn og Den Lille Havfrue.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

At turismen skulle drive rovdrift på en skrøbelig by, er ikke et billede, vi kan genkende. Turisme- og oplevelseserhvervet beriger hovedstaden med både omsætning, arbejdspladser og kulturelle møder, der er med til at gøre København til en fantastisk by både at besøge og bo i.

Jens Christian Grøndahl har ret i, at en af de største trusler for en god dynamik mellem borgere og turister har to eller fire hjul under sig, og rullekufferter kan vække enhver fra selv den dybeste søvn. Derfor skal der langt bedre styr på den private udlejning, så almindelige borgere ikke pludselig får et hotelværelse som nabo. Vi skal have en bedre regulering, der beskytter både borgere og boligmarkedet, for det er uden tvivl også til skade for turismen, når lejlighedens opgang forvandles til en motorvej for både turister og deres kufferter.

Og der er en pointe i, at alle turister ikke er gode turister. Danmark skal gå målrettet efter ressourcestærke besøgende til glæde for både virksomheder, københavnere og kommunekassen.

Kirsten Munch Andersen
Politisk direktør, Horesta

Og der er en pointe i, at alle turister ikke er gode turister. Danmark skal gå målrettet efter ressourcestærke besøgende til glæde for både virksomheder, københavnere og kommunekassen. Platforme som Airbnb kan være til gavn for turismen - men vi ved det faktisk ikke. Det er få selektive informationer, der deles, og vi kan derfor kun gisne om, hvilken type turister disse platforme trækker til København, og om de var kommet alligevel. Her skal vi blive klogere og stille flere krav til Airbnb og de andre platforme.

Kvoter for turister er ikke en reel løsning. Men vi skal sikre, at de regler vi nu engang har vedtaget, også bliver overholdt. Og kan kontrolleres. For det er givet, at Jens Christian Grøndahls naboer ser en rigtig god forretning i at udleje deres bolig til turister uagtet hensyn til naboerne eller den københavnske landsby-atmosfære i indre by.

Lige nu kører de glade studenter rundt i gaderne. På andre tidspunkter af sommeren finder vi mange af de unge mennesker på gader og stræder med øl fra de døgnåbne forretninger, der kan sælge alkohol til unge fra de er 16 år. Det er ikke turister, der leverer de lattergasampuller og den bræk, som Jens Christian Grøndahl skriver om.

København må ikke lukke om sig selv
København skal være en åben og velkommende by. Men vi skal blive langt bedre til at håndtere de mange besøgende. Lad os få opstillet flere skraldespande og sikret flere offentlige toiletter. Lad de kommunale natteværter fortsætte med at tysse på nattelivet. Og lad os få et mere synligt politi, der håndhæver ordensbekendtgørelsen. Og lad os generelt nedbringe den støj, som københavnerne er generet af - også den, der kommer fra skraldebilerne og snerydningen, der runger i gaderne på alle tidspunkter af døgnet.

Krydstogtturisme og flyrejser er blevet de store klima-syndebukke i de danske debatspalter. Og får også ord med på vejen af Jens Christian Grøndahl. Et pres, der har resulteret i, at brancherne med alvor og store investeringer arbejder på højtryk for mere klima-venlige og bæredygtige løsninger. Ikke mange steder er klimaet lige så højt på dagsordenen som i Danmark. Her kan vi faktisk gøre en forskel for resten af verdenen ved at understøtte erhvervets indsats. Og vi bør gøre endnu mere for at vise omverdenen vores cykel-kultur, pant-ordninger, cirkulære restauranter, bekæmpelse af madspild, miljømærkning af hoteller og de mange andre tiltag, som er blevet en forretningspræmis for danske turisme- og oplevelsesvirksomheder.

København skal ikke lukke sig om sig selv. Det har ingen interesse i. Vi skal derimod blive bedre til at sikre fundamentet for, at et stærkt turismeerhverv i København og resten af Danmark kan fortsætte med at bidrage med kulturelle oplevelser, begivenheder, beskæftigelse og bæredygtig vækst i mange år fremover.

Et fundament, der står på en respektfuld sameksistens mellem lokalsamfund og erhverv. Et fundament, der bygger på gode erfaringer med at finde pragmatiske løsninger på vores udfordringer. Og et fundament, hvor turisme- og oplevelseserhvervet prioriteres politisk på tværs af de sædvanlige kommunale forvaltninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Christian Grøndahl

Forfatter
filminstruktør (Den Danske Filmskole. 1983)

Kirsten Munch Andersen

Partisekretær, Moderaterne
cand.merc.jur. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00