S har både Nyrup, Lykketoft og Thorning på valgplakater. Men Mette Frederiksen er der ikke

Socialdemokratiet har bragt de tungeste partiprofiler i spil i deres valgplakater til EU-valget. Men Mette Frederiksen optræder ikke på én eneste. Kommentator ser en sammenhæng med hendes dårlige popularitet, mens partiet siger, at det handler om traditioner.

Tidligere statsminister og partiformand Helle Thorning-Schmidt er bare én af de S-profiler, der flankerer spidskandidat Christel Schaldemose på partiets valgplakater.
Tidligere statsminister og partiformand Helle Thorning-Schmidt er bare én af de S-profiler, der flankerer spidskandidat Christel Schaldemose på partiets valgplakater.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Mogens Lykketoft, Poul Nyrup og Helle Thorning-Schmidt.

Det er nogle tunge S-profiler, der gør partiets spidskandidat, Christel Schaldemose, og andre S-kandidater til europaparlamentsvalget selskab på deres valgplakater. 

Udover de tre tidligere partiformænd er hun og kandidaterne Niels Fuglsang og Magnus Barsøe flankeret af blandt andre justitsminister Peter Hummelgaard, overborgmester Sophie Hæstorp Andersen samt folketingsmedlemmerne Ida Auken og Rasmus Stoklund.*

Men én person er ikke at finde på de mange valgplakater, der skal lokke vælgerne til at stemme på Socialdemokratiet ved valget 9. juni: nemlig statsminister og nuværende S-formand Mette Frederiksen.

"Det ser selvfølgelig underligt ud," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Mette Frederiksen har tidligere været et superbrand for partiet. Men i øjeblikket befinder hendes popularitet sig i en bølgedal, og derfor er det meget naturligt, at man ikke indsætter hende i første geled," siger han.

Partiet har en interesse i at køre EU-valgkampen som et separat valg, der ikke har noget med den nationale politik at gøre

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Den mest upopulære minister

Mette Frederiksens popularitet nåede sit højdepunkt under begyndelsen af coronapandemien, hvor en Epinion-måling fra april 2020 viste, at 79 procent af vælgerne mente, at hun klarede sig enten godt eller meget godt. 

Det billede har imidlertid ændret sig.

Ifølge en nylig Epinion-måling foretaget for Altinget og DR er Mette Frederiksen i øjeblikket den mest upopulære minister i sin egen regering, og det er kun 28 procent af de adspurgte vælgere i rundspørgen, der mener, at hun klarer sig godt. Samtidig svarer 44 procent at hun gør det enten dårligt eller meget dårligt.

"Hvis Mette Frederiksen havde haft den samme styrke, som hun havde under for eksempel coronapandemien, hvor hun var landets suverænt stærkeste politiker, så havde partiet også brugt hendes ansigt intensivt under den her valgkamp," siger Erik Holstein.

Erik Holstein mener ikke, at de landspolitiske meningsmålinger er uden betydning for den rolle, S-formanden spiller i EU-valgkampen.

"Partiet har en interesse i at køre EU-valgkampen som et separat valg, der ikke har noget med den nationale politik at gøre. Ved at holde Mette Frederiksen væk fra valgplakaterne undgår man, at nogle vælgere bruger EU-valget til få afløb for deres frustrationer over store bededag og andre upopulære beslutninger, som SVM-regeringen har truffet," siger han.

Læs også

S: Ikke tradition

Ifølge Socialdemokratiet skyldes Mette Frederiksens fravær på valgplakaterne partiets traditioner.

Partiet har nemlig ikke "tradition for, at partiformanden optræder på andre kandidaters valgplakater", skriver partisekretær Lasse Ryberg i et skrifteligt svar til Altinget.

Han understreger, at Mette Frederiksen "bakker aktivt og massivt op om Christel Schaldemose", og at hun viser sin støtte "blandt andet ved fælles besøg og uddeling af roser over hele landet, i annoncer og på sociale medier".

Men Erik Holstein køber ikke, at beslutningen udelukkende handler om partitraditioner.

"Valgplakater er det suverænt mest synlige. Det er sikkert rigtigt, at de har den tradition. Men det skaber et underligt indtryk, at Mette Frederiksen ikke bliver brugt på plakaterne, når man så intensivt bruger en stribe andre partiprofiler."

Der var flere borgmestre, der decideret frabad sig, at Helle Thorning-Schmidt slog vejen forbi deres kommune for at føre kampagne

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Thorning var heller ikke velkommen

Erik Holstein bemærker, at det ikke er "uset, at partier holder formanden lidt i baggrunden" under eksempelvis kommunalvalg og EU-valg, når partiet står dårligt i de nationale meningsmålinger.

"Man så det for eksempel med Helle Thorning-Schmidt under kommunalvalget i 2013. Hun var statsminister og partiformand, men der var flere borgmestre, der decideret frabad sig, at hun slog vejen forbi deres kommune for at føre kampagne for partiet. Det er også set med Løkke i de perioder, hvor han sloges med dårlige og mærkelige sager i sin tid som Venstre-formand," forklarer han.

Lars Løkke Rasmussen er til gengæld helt i front ved valget til Europa-Parlamentet. Selvom han ikke selv stiller op som kandidat, hænger der valgplakater med ham alene uden spidskandidater i bybilledet.

Også Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, SF-formand Pia Olsen Dyhr og Inger Støjberg optræder på valgplakater med deres partiers respektive spidskandidater.

Ifølge Erik Holstein har Socialdemokratiet den fordel, at de er et stort, etableret parti med en stærk organisation. Det giver dem mulighed for at køre andre store navne i front i stedet for partiformandens, forklarer han.

"Det kan Moderaterne og Danmarksdemokraterne ikke. Deres partier er fuldstændig afhængige af dem."

Opdatering onsdag 29. maj klokken 17.36: Det fremgik i en tidligere version, at det kun var Christel Schaldemose, der havde andre S-profiler med på sine valgplakater. Det gælder også andre af partiets kandidater. Altinget beklager fejlen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00