Sådan påvirker corona-nedlukningen Forsvaret

COVID-19: Forsvaret hjemsender medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, men støtter fortsat samfundet og opretholder den operative opgaveløsning både nationalt og internationalt.

Foto: Trænregimentet / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Regeringen har besluttet, at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fra fredag 13. marts og foreløbig to uger frem grundet risikoen for smitte med coronavirus.

Det gælder også for medarbejdere i Forsvaret. Alle medarbejdere og aktiviteter, der ikke er kritiske for Forsvarets operative opgaveløsning, hjemsendes og indstilles derfor frem til 1. april.

Forsvaret opretholder dog fortsat det kritiske beredskab og fortsætter den operative opgaveløsning både nationalt og internationalt, ligesom Forsvaret fortsat støtter samfundet med løsning af situationsbestemte opgaver. Medarbejdere, der bidrager til at løse disse opgaver, forbliver på arbejde.

Vidtgående foranstaltninger
Konkret vil Forsvaret selvsagt fortsat løse suverænitetsopgaverne i hele Rigsfællesskabet. Herunder blandt andet overvåge luftrummet og de hjemlige farvande samt opretholde afvisningsberedskabet og havmiljøberedskabet, ligesom Forsvaret også fortsat vil løse overvågnings- og bevogtningsopgaver og støtte det nationale beredskab og politiet med blandt andet eftersøgnings- og redningsopgaver, ambulanceflyvninger og andre livreddende opgaver samt ammunitionsrydning.

Forsvaret vil også fortsat løse tilsvarende kritiske opgaver i det nordatlantiske område ved Færøerne og Grønland.

”Det er tale om en alvorlig situation, der kræver vidtgående foranstaltninger. Samtidig skal Forsvaret passe på Danmark og fortsat løse de internationale opgaver,” siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

”Der vil være en lang række afledte effekter og konsekvenser, der sidenhen skal håndteres. Men det er ikke det væsentlige nu. Vigtigere er det, at alle vores medarbejdere fortsat følger retningslinjerne, som er udgivet af sundhedsmyndighederne, og supplerende lokale retningslinjer med henblik på at afbøde smittespredningen, og så Forsvaret kan løse de operative opgaver,” lyder det fra forsvarschefen.

Strategisk reserve hjemsendes ikke
Medarbejdere – herunder elever på Forsvarets uddannelser – som ikke indgår direkte i den operative opgaveløsning og kritiske beredskaber sendes hjem. Det samme gælder de fleste værnepligtige. Værnepligtige soldater, der indgår i vagt-, bevogtningstjeneste og beredskaber, herunder vagten ved De Kongelige Slotte og Palæer samt den strategiske reserve, hjemsendes ikke.

Forsvarets hjemsendte medarbejdere skal arbejde hjemmefra i det omfang, deres arbejdsopgaver tillader det. De skal fortsat stå til rådighed og vil modtage løn. Møder, rejser, kurser, uddannelser og øvelser indstilles ligeledes i det omfang, det er muligt.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00