Sass blander sig i debatten om tidlig pension: Har to opfordringer til regeringen

PENSION: Lad skatteborgerne betale en del af regningen for tidlig pension frem for kun at sende den til bankerne. Og skaf et bredt flertal. Sådan lyder rådene fra Henrik Sass Larsen til sin tidligere kampfælle, statsminister Mette Frederiksen.

Tidligere topstrateg i S, Henrik Sass Larsen, forlod Folketinget i september sidste år for at blive direktør for brancheforeningen for virksomhedsinvestorer i Danmark. Nu går han ind i debatten om tidlig pension.
Tidligere topstrateg i S, Henrik Sass Larsen, forlod Folketinget i september sidste år for at blive direktør for brancheforeningen for virksomhedsinvestorer i Danmark. Nu går han ind i debatten om tidlig pension.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson Hiis

For første gang siden han forlod politik, blander den tidligere minister og topstrateg i S, Henrik Sass Larsen, sig nu igen i den politiske debat. Det sker med en kommentar på Altinget, hvor han på den ene side bakker op om regeringens forslag om tidligere pension til folk som Arne, men på den anden side kritiserer den måde, regeringen vil finansiere ordningen på.

Regeringen foreslår en særskat på banker og finanssektor. Men i en tid, hvor økonomien er i knæ, ville det måske være mere rimeligt at hæve indkomstskatten, skriver Sass Larsen, som i dag er direktør i DVCA, som er brancheorganisation for venture- og kapitalfonde.

”Det er vist svært at støve nogen op, som mener, at øgede afgifter oven på coronakrisen er nogen særlig god idé. Det bidrager snarere til mismod og skuffelse over sådan en morgengave midt i en hverdag, der i forvejen byder på drakoniske dispositioner med nedlæg af virksomheder og benhårde tab til følge,” skriver han i kommentaren.

Plads til skattestigning
Sass Larsen peger på, at efterlønnerne i dag betaler et månedligt kontingent på omkring 500 kroner for at få ret til efterløn, når de bliver ældre. Hvis man helt afskaffer den sidste rest af efterlønsordningen, vil efterlønnerne spare kontingentet, og så kunne der være plads til en skattestigning i stedet, lyder argumentet.

Det er vist svært at støve nogen op, som mener, at øgede afgifter oven på coronakrisen er nogen særlig god idé.

Henrik Sass Larsen
Direktør i brancheforeningen for venture- og kapitalfonde DVCA, tidligere S-minister

”Da man må forudse, at efterlønnen - og dermed også kontingentet på 500 kroner - bliver erstattet af den nye "Arne-ordning", var det måske mere rimeligt, om man så i retning af indkomstskatten, når finansiering endelig skal tilrettelægges?” skriver Henrik Sass Larsen, som ikke har ønsket at give interview og uddybe sin kommentar over for Altinget.

Læs også

"Der bønfaldes om en bred aftale"
Sass Larsen sender i indlægget også en klar opfordring til Mette Frederiksens regering om at sikre et flertal over midten, når der skal landes en aftale om tidligere pension. Det er ”afgørende for virksomhederne”, skriver han: 

”Der bønfaldes (…) om, at man får en bred aftale. En aftale man kan stole på fra befolkningen, arbejdsmarkedets parter, pensionsselskaber etc. Det vil være maksimalt skadeligt for Danmark, hvis man fra valg til valg sætter politisk usikkerhed om folks pension og arbejdsliv,” skriver Sass Larsen i indlægget.

Hverken beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) eller politisk ordfører for S, Jesper Petersen, har ønsket at kommentere deres tidligere partikollegas pointer.

Brian Mikkelsen: Vigtigt med bred aftale
Direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, er enig med Henrik Sass Larsen i, at det er vigtigt med en bred politisk aftale om den tidligere pension.

”Når man laver større politiske aftaler med langtrækkende konsekvenser, så er det altid fornuftigt at sikre det bredest mulige flertal bag. Både virksomhederne og danskerne har brug for den tryghed, der ligger i at vide, hvad man kan regne med i så lang tid, som det er muligt,” siger han i en skriftlig kommentar.

Brian Mikkelsen er dog generelt skeptisk over for den nye tilbagetrækningsordning. Han mener, det er et fejlskud at trække arbejdskraft væk fra arbejdsmarkedet. Og en eventuel skattestigning, som Sass Larsen foreslår, vil ikke være løsningen, lyder det.

”Dansk Erhverv arbejder for, at virksomheder har adgang til veluddannet arbejdskraft, og at virksomhedernes konkurrencekraft bevares. Det er på den baggrund, at vi finder idéen om tidlig tilbagetrækning for dårlig. Hvis man ønsker at lave tilbagetrækningsreformer som denne eller efterlønsordningen, mener vi, at det godt kunne lade sig gøre, uden at man hiver arbejdskraft og velstand ud af landet. Finansiering ved at hæve indkomstskatten løser ikke disse grundlæggende udfordringer,” skriver Brian Mikkelsen til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00