Se listen: Her er årets bedste politiske bøger

2022 har budt på et væld af politiske bøger. Altinget guider dig til nogle af de bedst anmeldte.

Lars Findsens bog Spionchefen er blandt årets bedste politiske bøger. Se resten af listen herunder.
Lars Findsens bog Spionchefen er blandt årets bedste politiske bøger. Se resten af listen herunder.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Er du i tvivl om, hvad du skal læse i din juleferie? Eller mangler du inspiration til gaverne under træet? Fortvivl ikke. Her har du et overblik over de bøger, Altingets anmeldere har syntes bedst om i 2022.  

Årets bedste politiske bøger i vilkårlig rækkefølge er:

Foto: Forlaget 28B

Lykke Friis: Tårernes Europa
De store omvæltninger i 1989 er blevet afløst af usikkerhed og mismod. År 2022 markerer begyndelsen til en anderledes rå virkelighed. Lykke Friis har skrevet en relevant bog om et uroligt Europa, skrev Adam Holm i sin anmeldelse. Læs den her.

Foto: Hans Reitzel Forlag

Silas Fehmerling Harrebye: Til forsvar for hykleriet
'Til forsvar for hykleriet' af Silas Harrebye er et sjældent eksempel på, at bøger, der undersøger det politiske debatklima, godt kan være alsidige, skrev Nima Zamani i sin anmeldelse. Læs den her

Foto: Samfundslitteratur

Jesper Tynell: Af Hensyn til Erhvervslivet
Cavling-vinder Jesper Tynells 'Af Hensyn til Erhvervslivet' viser ned til mindste detalje, at årsagen til udbytteskandalen ikke var inkompetence, men erhvervslivets store indflydelse, der flyver under offentlighedens radar, skrev Rasmus Corlin Christensen og Christoph Houman Ellersgaard i deres anmeldelse. Læs den her.

Foto: Gyldendal

Glenn Bech: Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet 
Glenn Bechs dybt nødvendige bog stiller skarpt på social mobilitet og skam. En skam, jeg også har følt, skrev lektor Birthe Larsen i sin anmeldelse. Læs den her.

Foto: Momenta

Jacob Kaarsbo i samarbejde med Steffen Nyboe McGhie: I statens hemmelige tjeneste
Den sidste af de tre nye bøger om Forsvarets Efterretningstjeneste er den mest udbytterige, hvis man er mere interesseret i nationens efterretningskapaciteter end sensationer, personangreb og saftige detaljer, skrev forsvarsredaktør Andreas krog i sin anmeldelse. Læs den her.

Foto: Gutkind

Maggie Haberman: Blændværk - en fortælling om Donald Trumps fremgang og USA's fald
New York Times-journalisten Maggie Habermans mesterlige Trump-biografi giver en unik indsigt i, hvordan Trumps fortid førte ham til Det Hvide Hus i 2016 - og måske igen i 2024, skrev journalist David Trads i sin anmeldelse. Læs den her.

Foto: Politikens Forlag

Lars Findsen i samarbejde med Mette Mayli Albæk: Spionchefen – erindringer fra celle 18
Lars Findsen fremstår som systemkritisk superhelt. Det er fængende, overbevisende og rystende. Men også et partsindlæg, som må tages med et meget nødvendigt gran salt, skrev chefredaktør Jakob Nielsen i sin anmeldelse. Læs den her. 

Foto: Forlag: Gyldendal

Christian Egander Skov: Borgerlig Krise – Det ideologiske opbrud i blå blok
Med 'Borgerlig Krise' ridser historikeren Christian Egander Skov sit navn ind i den totempæl, hvor Rune Lykkeberg, Ove Kaj Pedersen og Henning Fonsmarks navne allerede er indgraveret. Hvis de borgerlige vil sig selv det godt, dropper de Twitter for en stund og læser, skrev politisk redaktør Esben Schjørring i sin anmeldelse. Læs den her.  

Foto: Gyldendal

Hans Davidsen-Nielsen: Spion blandt venner
Politiken-journalist Hans Davidsen-Nielsen har skrevet en af de mest nødvendige bøger på dansk i mange år. Hans version af FE-sagen bygger på mange års research og tegner et skræmmende billede, skrev chefredaktør Jakob Nielsen i sin anmeldelse. Læs den her.

Foto:

Rush Doshi: The Long Game - China's Grand Strategy to Displace American Order
Kinas ambition har længe været at detronisere USA. I starten skete det med subtile midler men inden 2049 planlægger Kina at vippe USA endegyldigt af pinden. Rush Doshis nye bog viser, hvordan USA kan tage ved lære, skrev Jonas Parello-Plesner i sin anmeldelse. Læs den her.

Foto: Gyldendal

Sebastian H. mernild og Robert Zola Christensen: Da kulden forsvandt - Beretninger fra klimafronten
Sebastian Mernild og Robert Zola Christensens reportagebog 'Da kulden forsvandt' besvarer næsten alle spørgsmål, der kan stilles om klimaændringerne. Men det er samtidig en spændende rejsebeskrivelse fra verdens koldeste brændpunkter, skrev Steen Gade i sin anmeldelse. Læs den her.  

Foto:

Jacob Mchangama: Free Speech – A history from Socrates to Social Media
Jacob Mchangamas 'Free Speech' er nødvendig pligtlæsning for politikerne, som lige nu står på kanten til afgørende beslutninger om regulering af ytringsfriheden på de mange sociale platforme, skrev Lisbeth Knudsen i sin anmeldelse. Læs den her. 

Foto: Djøf Forlag

Jens Peter Christensen: Ministre og embedsmænd - pligter og ansvar
Højesteretsdommer Jens Peter Christensen uddrager med skalpel og pincet det retlige ansvar og pligterne for ministre og embedsværk. Bogen, der blandt andet gennemgår rigsretsdommen over Inger Støjberg, er uomgængelig for fremtidige retlige undersøgelser i det offentlige, skrev Bo Smith i sin anmeldelse. Læs den her.

Foto: Forlaget Ti Vilde Heste
 

Uffe Elbæk: Et Liv
Uffe Elbæk har skrevet en forrygende og hudløs ærlig bog om at være et søgende menneske og om at leve for at skabe forandring - både i sit eget og andres liv, skrev chefredaktør Jakob Nielsen i sin anmeldelse. Læs den her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Silas Harrebye

Forsker, Roskilde Universitet, forfatter
dr.phil (Roskilde Uni. 2013), kandidat i international udvikling og filosofi (Roskilde Uni. 2007)

Glenn Bech

Forfatter, psykolog
cand.psyk. (Aarhus Uni. 2017), Forfatterskolen (2019)

0:000:00