Anmeldelse af 
Birthe Larsen

6 A'er til Glenn Bechs nye bog om klassekamp: "Fantastisk og nødvendig"

Glenn Bechs dybt nødvendige bog "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet" stiller skarpt på social mobilitet og skam. En skam, jeg også har følt, skriver lektor Birthe Larsen.

Forfatter Glenn Bech (på billedet) har leveret et vigtigt bidrag til debatten om klassekampen i dagens Danmark, skriver Birthe Larsen.
Forfatter Glenn Bech (på billedet) har leveret et vigtigt bidrag til debatten om klassekampen i dagens Danmark, skriver Birthe Larsen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Birthe Larsen
JEG ANERKENDER IKKE LÆNGERE JERES AUTORITET
Glenn Bech
Gyldendal, udkom 30. september

 

Glenn Bechs nye bog "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet" stiller skarpt på den svære, sociale mobilitet og på den dertilhørende skam. 

Med indledningsreplikken: "Til klassekampen" kender du fra bogens første side det centrale tema. Bogen ønsker at fastholde klassekampen. Eller genoplive den, vil nogen måske mene. 

Det er en bog med tekststykker, som først bevidner hvordan samfundet ser ud fra underklassens synsvinkel og senere fra middelklassens ditto. Hvordan vejen derop er trang og svær. Og at gulvet føles skrøbeligt deroppe.  
 
Jeg var i tvivl, om jeg kunne skrive denne anmeldelse, da jeg er økonom og normalvis ikke anmelder skønlitteratur.

Bogen ønsker at fastholde klassekampen. Eller genoplive den, vil nogen måske mene.

Birthe Larsen
Men bogen taler så meget til mig, at det føltes naturligt. Jeg har løbende udvalgt citater fra bogen (i kursiv, red.), som min anmeldelse er bygget op omkring.  

Social mobilitet og skam

For jeg har også følt skammen. Skammen over ikke at gøre de rigtige ting. Skammen over, at jeg lærte mig selv at læse ved at læse romaner i Familiejournalen i stedet for at læse en pædagogisk børnebog.

Jeg følte senere skammen, da jeg foran mine gymnasievenner skulle købe familiejournalen til min mor. Jeg følte skammen, da mine rige venner fra Holte skulle besøge mit barndomshjem på landet i Thy, for vi havde ingen bøger i reolen.

Jeg følte også skammen ved, at mine forældre kun havde gået syv år i skole og ikke kunne tale engelsk, jeg følte skammen ved at vokse op med en enlig og handikappet mor, og jeg følte skammen ved min families stærke dialekt, mit faktiske modersmål.

Jeg følte skammen blandet med en modvilje mod at føle skammen. En modvilje mod, at noget anses for at være mere rigtigt end andet. En modvilje mod en distinktion af, hvordan 'man' gør eller ikke gør:

"Jeg udskiftede mig selv med en anden for at høre til

hvor end jeg var

og pludselig blev dét min identitet

den splittede

som aldrig havde helt hjemme

men altid spillede halvt på udebane"

Vigtighed af repræsentation

Bogen fokuserer på en vigtig pointe: At repræsentation af forskellige mennesker i organisationer og erhverv har betydning. Repræsentation gør det lettere at forstå og tage hensyn.

Når læger med lav socioøkonomisk baggrund behandler patienter med lav socioøkonomisk baggrund, fører det til længere og bedre liv for patienterne.

Birthe Larsen

Bogen videregiver det faktum, at statskundskabsstudiet har den laveste sociale mobilitet, et studie, som udklækker politikere, embedsansatte og ministre. Studierne med næstlavest social mobilitet er jura og økonomi.

Og vi ved, at repræsentation er vigtig. Et nyt forskningsprojekt viser eksempelvis, at når læger med lav socioøkonomisk baggrund, behandler patienter med lav socioøkonomisk baggrund, fører det til længere og bedre liv for patienterne.

Ulige muligheder

Bogen stikker lidt i alle retninger og er ikke altid konsistent. Men er vores følelser konsistente?

Jeg frustreres over kønsdiskrimination den ene dag, for den næste dag at anerkende, at jeg er bedre stillet end den langtidsledige ufaglærte, som har lange udsigter til job, eller den PTSD-ramte flygtning eller analfabeten.

Du vælger ikke selv dit køn, din seksualitet, dit fødeland eller din medfødte intelligens. Det er intuitive logiske sandheder, men dog så ofte overset i debatten. Vi har ikke lige muligheder:

"Ikke alle har lige adgang til at slappe af og være sig selv blandt eliten

nogle er født ind i rollen

andre har knoklet dobbelt så hårdt

dels måtte de tilegne sig talentet

dels måtte de tilegne sig netværket og de sociale koder (...)"

Atypisk formidlingsform er en styrke

Bogens form afspejler også tidens formidlingstrend. SoMe-konti indeholder både faglige bidrag og oplevelser fra hverdagen. Den atypiske og dog moderne formidlingsform er netop bogens styrke.

Der peges fingre af dem, der peger fingre

Birthe Larsen

I bogen peges der fingre. Men der peges også fingre, af dem, der peger fingre. Det afspejler Glenn Bechs tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert.

Bech kritiserer woke-østerbro kvinder, og her føler jeg mig ramt, som føler sig "åh, så rigtige", fordi vi mener og gør og synes "de rigtige ting", og føler tilfredsheden ved at vide, at det er os, der mener og gør og synes "de rigtige ting". Men bedrevidenheden falder dermed tilbage på ham selv. Det er han bevidst om og udviser ydmyghed. Det er stærkt.

Bogen raser mod manglende tiltag fra venstrefløjen

Men bogen er provokerende. Bogen raser mod manglende tiltag fra venstrefløjen, for opgør mod bankernes og milliardærernes rigdom: 

"Ikke ét ord om arve- eller generationsafgiften fra den yderste venstrefløj?

hvilket storby-woke

middelklasse-arrangement

og hvordan kan dét så være

har I det for godt?" 

Der vil være mange, som vil føle sig provokeret af bogen.

Birthe Larsen

Der vil være mange, som vil føle sig provokeret af bogen. Men hvad er vi uden den fandenivoldske ungdom?

En befolkningsgruppe, der stiller spørgsmål og bekymrer sig om klimakriser, medmenneskelighed og hensyntagen til andre, og ikke er fastlåst i en forestilling om at "sådan er det bare", eller "lev med det".

Mennesker skal fylde mere i vores nyttefunktioner

Vi økonomer bruger nyttefunktioner til at måle, hvor glade vi er for det forbrug, som vores indkomst giver mulighed for. Nyttefunktionerne indgår i økonomiske regnemodeller og er med til at bestemme økonomisk politik.

Hvis hensyntagen til andre mennesker fylder mere i vores nyttefunktioner, kan vores verden se anderledes ud, ikke kun for minoriteter:

"Alt er identitet

intet menneske kan hæve sig op over sin egen interesse for

hvem vedkommende selv er

det giver slet ikke mening at forestille sig

en eller anden neutral

tom beholder

uden værdier og holdninger og følelser og yndlingsfilm" 

For mig er bogens budskab at bevare nysgerrigheden og tvivlen. Det er essentielt, hvis vi gerne vil en forskning og en økonomisk politik, som gavner os alle. 

Birthe Larsen

For mig er bogens budskab at reflektere, at lytte og forsøge at forstå, men fremfor alt altid at bevare nysgerrigheden og tvivlen. 

Flere bøger som ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” kan synliggøre den diversitet, som befolkningen består af, de udfordringer, både monetære og ikke-monetære, som den enkelte står overfor.

Det kan hjælpe os med at stille de relevante forskningsspørgsmål samt undersøge flere mekanismer, som er i spil. Det er essentielt, hvis vi gerne vil en forskning og en økonomisk politik, som gavner os alle. 

Tak for din bog, Glenn Bech.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birthe Larsen

Lektor, ph.d, Økonomisk Institut, Copenhagen Business School, leder af ulighedsplatformen, Copenhagen Business School
Msc econ (London School of Economics, 1993), cand.polit (Københavns Uni., 1994), ph.d.polit (Københavns Uni., 1999)

Glenn Bech

Forfatter, psykolog
cand.psyk. (Aarhus Uni. 2017), Forfatterskolen (2019)

0:000:00