Anmeldelse af 
Andreas Krog

Substans frem for sensation i tredje FE-bog

Den sidste af de tre nye bøger om Forsvarets Efterretningstjeneste er den mest udbytterige, hvis man er mere interesseret i nationens efterretningskapaciteter end sensationer, personangreb og saftige detaljer.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog
I statens hemmelige tjeneste
Jacob Kaarsbo i samarbejde med Steffen Nyboe McGhie
Momenta, 295 sider. Udkom 13. oktober 2022.


Indtil starten af oktober i år var det nærmest umuligt at finde bøger om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i boghandlen eller på det lokale bibliotek. En tidligere chefs erindringer fra 1970 og Politiken-journalisten Hans Davidsen-Nielsens bog ”Spionernes krig: historien om Forsvarets Efterretningstjeneste” fra 2008 var omtrent hvad det kunne blive til.

Men på bare 13 dage er antallet af bøger om den ene af Danmarks to efterretningstjenester nu steget med 150 procent.

Mest omtale har den hjemsendte og landsforræderitiltalte FE-chef Lars Findsens erindringer fået. Læs Altingets chefredaktør Jakob Nielsens anmeldelse her.

Hans Davidsen Nielsens gennemgang af sagen om en whistleblower i Forsvarets Efterretningstjeneste, der satte gang i en lavine af historiske dimensioner, der i sidste ende førte til Lars Findsens fængsling, har fået gode anmeldelser. Men er ikke blevet en sællert i samme liga som Findsens bog.

Omvæltning og professionalisering

Den tredje bog om Forsvarets Efterretningstjeneste udkom samme dag, som Lars Findsen ryddede sendefladen. Den er skrevet af den tidligere analytiker og chef i FE Jacob Kaarsbo i samarbejde med journalist Steffen Nyboe McGhie.

Kaarsbo kommer rundt om den aktuelle sag til sidst i bogen. Det er ikke overraskende meget en gentagelse af et opsigtsvækkende indlæg Kaarsbo skrev på Altinget i juni 2021. Men ganske udmærket at få det gentaget og uddybet.

Ellers handler bogen om Jacob Kaarsbos knap 15 år i efterretningstjenesten. Og den enorme omvæltning og professionalisering, som tjenesten undergik i de år.

Konkurrencefordel

Bogen tager os med ind bag murene på Kastellet og hegnet rundt om ”gården” på det sydlige Amager. Og tegner et billede af en tjeneste, som i Kaarsbos første år var meget siloopdelt og analog. Vi hører om hvordan papirrapporter blev håndbåret fra indhenterne på Amager til analytikerne på Kastellet. Analytikere, som kun fik de informationer, som indhenterne havde vurderet var de mest interessante.

Læs også

Omkring halvvejs i Kaarsbos ansættelse fra 2003 til 2017 sker der for alvor noget. Tjenestens chefer kan godt se, at det blandt andet under danske soldaters udsendelse til Irak ikke har fungeret med de gammeldags og støvede arbejdsgange.

I løbet af få år bliver FE's informationsbehandling digitaliseret på en måde og i et omfang, som pludselig giver tjenesten en ”konkurrencefordel” i forhold til søstertjenester i andre vestlige lande.

Efterretningstjenesterne er i konkurrence med hinanden på den måde at forstå, at den, der har de mest interessante oplysninger og informationer, bliver lukket ind i mindre kredse, hvor eksempelvis nogle af de største efterretningstjenester deler oplysninger med hinanden, som mindre tjenester normalt ikke kan komme i nærheden af.

Velskrevet og saglig

Der er langt færre senasationer, saftige detaljer og personangreb end i Lars Findsens bog. Der er faktisk ikke rigtig nogle. Men for læsere med faglig interesse for nationens efterretningskapaciteter er Jacob Kaarsbos bog klart den mest interessante.

Velskrevet, saglig og medvirkende til at give os læsere et indblik i FE's arbejde og udvikling - uden at forfalde til personangreb og selvhævdelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Kaarsbo

Senioranalytiker, Tænketanken Europa, fhv. chefanalytiker, Forsvarets Efterretningstjeneste
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Hans Davidsen-Nielsen

Journalist, Politiken, forfatter
journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024