Anmeldelse af 
David Trads

6 A'er: Trump-abstinenserne er tilbage med ny fremragende biografi

Antallet af biografier om USA's tidligere præsident, Donald Trump, vokser støt. Maggie Habermans nye skud på stammen 'Blændværk' er dog et mesterværk af en fuldstændig biografi. Habermans mangeårig kendskab til Trump giver en unik indsigt i, hvordan Trumps fortid førte ham til Det Hvide Hus i 2016 - og måske igen i 2024, skriver journalist David Trads.

Beskrivelserne i 'Blændværk' om, hvordan Trump lærer at navigere i det politiske miljø af nepotisme og vennetjenester i New York, giver et enestående indblik i, hvordan businessmanden Trump endte som verdens mægtigste mand, anmelder David Trads.
Beskrivelserne i 'Blændværk' om, hvordan Trump lærer at navigere i det politiske miljø af nepotisme og vennetjenester i New York, giver et enestående indblik i, hvordan businessmanden Trump endte som verdens mægtigste mand, anmelder David Trads.Foto: Jim Bourg/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Blændværk - en fortælling om Donald Trumps fremgang og USA's fald
Maggie Haberman (oversat til dansk af Hans Jørgen Birkmose)
672 sider, Gutkind Forlag. Udkommer 31. oktober 2022

 

Jeg har virkelig læst mange Trump-biografier de forløbne år – mange af endog rigtig høj klasse – men den her, skrevet af Maggie Haberman, er i særklasse.

Fremragende, simpelthen.

Forfatteren har en unik indsigt i Trump, der folder sig ud i de to hovedspor, som bogen er bygget op om – dels ’The Making of Donald Trump’, som beskriver tiden frem til han i 2015 stiller op til præsidentvalget; dels ’The Breaking of America’, der zoomer ind på det attentat, han begik og fortsat begår mod det amerikanske demokrati.

Haberman er nemlig vokset op i New York City, som datter af forældre, der begge arbejdede på New York Post, metropolens legendariske tabloidsprøjte, som Trump elsker at være omtalt i. En af hendes første skoleudflugter som barn var til Trump Tower på Manhattan. Som voksen var hun selv journalist på New York Post.

Hun kendte derfor alt til ejendomsmogulen og charlatanen, mens han mest var et newyorker-fænomen; inden han blev en global sensation.

Dyb indsigt i Trumps fortid

I 2015, da Trump pludselig meddelte, at han ville være præsident, hentede New York Times hende til deres politiske redaktion med ét eneste stofområde: Dæk Trump intenst, forklar os, hvem han er, og giv den fuld gas, så længe han er med. Well, well, well…det er han så i den grad fortsat. Præsident i fire år…og, hvem ved, måske bliver han valgt igen om to år?

Det er den dybe, dybe indsigt, som ’Blændværk’ emmer af på hver eneste af bogens 672 tætpakkede, indholdsrige og vidunderligt detaljerede sider.

Bogen er et mesterværk af en fuldstændig biografi. For alle, der lider af abstinenser fra Trump, fordi han ikke længere dominerer alle nyhedsflader, er der risiko for et alvorligt tilbagefald

David Trads

Habermans bog handler om Trump. Ikke om USA eller dets befolkning eller det republikanske parti, men slet og ret om, hvordan den mand, der fascinerer og forskrækker så kolossalt, blev til den, han er, og hvordan han skruppelløst udnyttede sit præsidentembede til hvad-som-helst.

”For virkeligt at forstå Donald Trump, hans præsidentskab og politiske fremtid, er folk nødt til at forstå, hvor han kommer fra,” skriver Haberman tidligt i bogen.

I en i sig selv hæsblæsende prolog beskriver hun, hvordan kolleger lykønskede hende, da han blev valgt til præsident, fordi det ville give hendes karriere et boost af en anden verden. Hun tænkte over, hvad hun skulle svare en af kollegerne:

”Jeg havde netop dækket en skarptskåret, ofte dysfunktionel, hævngerrig kampagne; konstant drevet af kandidatens behov for kontrol – af hans mediedækning, hans støtter, hans rådgivere – sideløbende med en naturlig drift efter at teste yderpunkterne for grænseoverskridende adfærd og en farlig ligegyldighed for demokrati og borgerrettigheder. Nu havde han hele det offentlige apparat til sin rådighed, hans autoritære impuls var for første gang tilkoblet en enorm magt over millioner af menneskers liv. Jeg nedskrev min umiddelbare reaktion: I aner ikke, hvad der er på vej.”

Men det gjorde Haberman, den amerikanske journalist, der i længst tid har dækket Trump.

Hun kendte alt til hans opvækst med især en far, Fred Trump, der lærte Donald de bissede tricks i ejendomsbranchen, og som, fordi han aldrig rigtigt roste sin søn, fik skabt et faderkompleks, der fortsat plager Donald. Se mig, Daddy!

Nærmest som en film

Fra det øjeblik i 1970’erne, hvor Donald langsomt, men sikkert, overtog sin fars pænt store spekulantbusiness, gjorde han hele tiden det hele større, mægtigere, rigere, og, ja, vildere. Trump forstod hurtigt, at hans eget brand var stærkere end den ejendomsforretning, han drev. Han forstod værdien af et brand:

”Trump ved ikke særligt meget om andet end ejendomshandler, byggerier, sport, film og tv, men han er snedigere og klogere end hans kritikere anerkender, og han besidder et politisk overlevelsesinstinkt, som næppe har været stærkere i den amerikanske politiske historie,” skriver Haberman.

De kapitler, som handler om Trumps opstigen fra en pænt succesrig forretningsmand i dele af New York til ekstremt succesrig businessman i hele metropolen, er vanvittigt interessante. Måden, han i 1970’erne bygger sit senere så berømte personlige brand op på, er beskrevet, så det nærmest er en film.

Læs også

Vi er med på New Yorks berømte night clubs, hvor Trump træder i karakter som en af byens mest spændende playboys – på trods af, at han ikke drikker eller ryger og i øvrigt foretrækker at gå tidligt i seng, i reglen helst alene. ”Trumps mål var altid at gøre et indtryk,” skriver forfatteren. Han ankom ofte til klubberne med en smuk model under armen, så paparazzi-fotograferne kunne afbilde ham i næste dags avis – som en succes; som en, andre mænd gerne ville være.

Haberman citerer Rudy Giuliani, New Yorks karismatiske borgmester i 1990’erne, og nære Trump-ven: ”Han var slet ikke den playboy, han iscenesatte sig selv som. Det var en del af skuespillet.”

Trump forstår hurtigt, at der ikke er nogen særlig fordel ved at sige sandheden. Det hjalp hans brand, opdagede han, at overdrive eller for den sags skyld direkte lyve, når det handler om at fortælle en god historie.

At indrømme fejl eller at tabe kunne aldrig komme på tale. ”Jeg vil hellere kæmpe end give op, for hvis du først har givet op en gang, så får du et ry som en, der giver op,” citerer hun Trump for at sige i 1970’erne.

Svær at lægge fra sig

Narrativerne fra Trumps tidlige selviscenesættelser i New Yorks medie er vilde:

Eksempel 1: Da han modtager en lokal pris som ’Årets Mand’ af et jødisk hospital, konstaterer Trump, at ”jeg er ikke engang jøde; jeg er svensk.” Det passede ikke. Hans far, der udlejede til jødiske familier, var af tysk afstamning, men oplevede, at det gav mere kredit hos dem at kalde sig svensk, fordi Sverige havde et godt ry efter Anden Verdenskrig. Donald udnyttede samme løgn. Det virkede.

Eksempel 2: Da Trump møder sin første hustru, Ivana, bilder han sin bedste ven ind, at hun, som var født i Tjekkoslovaket, men udvandret til Canada, var topfotomodel i Canada og havde deltaget på det tjekkoslovakiske skihold ved OL i 1972. Ingen af delene passede, men de var heller ikke helt løgn. Hun havde deltaget i et enkelt blad som model, og hun havde været en dygtig skiløber. At forbedre en historie, lærte Trump, gav god presse.

Beskrivelserne af, hvordan Trump lærer at navigere i det i reglen korrupte politiske miljø af nepotisme og vennetjenester i New York, giver et enestående indblik i, hvordan manden, der tror – og velsagtens med sin valgsejr i 2016 dokumenterede – at fiktion kan slå fakta, kunne ende som USA's og derved verdens mægtigste mand. Hans evne til at udmanøvrere modstandere forklares med et uhyggeligt rammende citat: ”Jeg bringer det værste frem i mine fjender, og det er sådan, jeg får dem til at ødelægge sig selv.”

’Blændværk’ er et mesterværk af en fuldstændig biografi. For alle, der lider af abstinenser fra Trump, fordi han ikke længere dominerer alle nyhedsflader, er der risiko for et alvorligt tilbagefald.

Bogen er simpelthen svær at lægge fra sig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00