Arbejdsmiljø i WWF er blevet kulegravet: Nu angriber seks vidner bestyrelsens konklusion
KRITIK: Det er rystende, at bestyrelsen i WWF Verdensnaturfonden fortsat støtter organisationens generalsekretær oven på ny undersøgelse af arbejdsmiljøet. Det mener flere af dem, der har vidnet i den interne undersøgelse. Formanden afviser kritikken.
Rasmus Dahl Løppenthin
JournalistEn række af de vidner, der har bidraget med personlige bidrag til en intern undersøgelse af arbejdsmiljøet i WWF Verdensnaturfonden, retter nu en hård kritik mod organisationens bestyrelse.
Det sker, efter at formand Nils Smedegaard Andersen fredag meddelte, at man bakker "fuldt op" om topledelsen oven på en ny rapport om organisationens arbejdsmiljø.
"Jeg er virkelig rystet over, hvordan de kan konkludere, at de fortsat støtter Bo Øksnebjerg som generalsekretær. Jeg forstår det simpelthen ikke," siger en person, der har bidraget med sin personlige forklaring i den nye undersøgelse, som bestyrelsen ikke ønsker at dele med offentligheden.
Hverken betyrelsen eller ledelsen i WWF har ønsket at stille op til interview, men de afviser kritikken af dårligt arbejdsmiljø og henviser til, at den primært skyldes medarbejdere, der er uenige i strategien.
Jeg er simpelthen bange for Bo (Øksnebjerg red.)
Anonym kilde
Har givet sit vidnedsbyrd i ny rapport om arbejdsmiljø i WWF
Rapporten om arbejdsmiljøet i den danske ngo er udarbejdet af en efterforsker fra WWF International, som i foråret gennemførte en stribe samtaler med tidligere og nuværende medarbejdere.
Altinget har talt med seks af de vidner, der bidrog til den interne undersøgelse. De har indvilget i at lade sig interviewe under betingelse af anonymitet, fordi de er bekymrede for deres fremtidige arbejdsliv i sektoren, hvis de står frem med navn.
Flere fortæller, at de har psykiske mén efter at have arbejdet i organisationen. Derfor er de dybt forundrede over, at rapporten ikke får nogen konsekvenser.
"Jeg har virkelig prøvet at lægge det her bag mig, fordi det har tæret sådan på mig. Så bliver jeg kontaktet af WWF International og vælger så at tale. En gang til skal jeg rippe op i alle de her ubehagelige følelser – for så nu at få at vide, at bestyrelsen igen ikke vil gøre noget. Det føles fuldkommen nytteløst," siger en kilde.
Kulegravningen af organisationens arbejdsklima blev ifølge Altingets oplysninger søsat, fordi en ansat i foråret 2020 brugte organisationens whistleblowerordning til at advare om forholdene på sekretariatet i det københavnske nordvestkvarter.
"Men man kan spørge sig selv, hvad den whistleblowerordning er værd, hvis det ikke gør indtryk på bestyrelsen, når vi deler vores historier," siger en anden kilde.
Er bange for WWF-general
De seks vidner forklarer samstemmende, at de har fortalt undersøgeren, at WWF Verdensnaturfondens generalsekretær, Bo Øksnebjerg, benytter sig af det, de kalder "frygtledelse", og at han kan være decideret “kolerisk” og “truende” i sin adfærd.
"Det er næsten pinligt for mig at indrømme. Men jeg er simpelthen bange for Bo (Øksnebjerg red.)," fortæller en kilde.
Forklaringerne er i tråd med de vidnesbyrd Altinget bragt tilbage i juni 2019. Her blev det klart, at hele 28 medarbejdere havde forladt WWF Verdensnaturfonden over en periode på to år. Ledelsen forklarede den store udskiftning med implementeringen af en ny strategi.
En lang række tidligere ansatte havde dog en anden version. De fortalte anonymt, at et betændt arbejdsklima og Bo Øksnebjergs ledelsesstil fik nøglemedarbejdere til at flygte.
Tre af kilderne fra dengang er blevet interviewet af den interne undersøger fra WWF's internationale moderorganisation. Men efter, at undersøgelsen blev omtalt i Altinget for nylig, har Altinget talt med yderligere tre nuværende og tidligere ansatte, der ikke tidligere har delt deres vidnesbyrd med Altinget.
Flere af Altingets kilder har dyb indsigt i organisationens nuværende arbejdsmiljø og fastslår, at der fortsat er problemer.
"Jeg har aldrig været på så frygtelig en arbejdsplads. Aldrig. Jeg prøver at forklare, hvad der har ramt mig, og jeg er kommet frem til, at jeg simpelthen er traumatiseret af at arbejde i WWF," fortæller en kilde.
Medarbejderne i WWF Verdensnaturfonden er under et konstant pres, lyder det.
"Jeg har stor erfaring fra sektoren, men uanset hvad jeg gør, er det aldrig godt nok. Det handler ikke om det faglige. Det handler om at gennemskue, hvad der gør Bo glad. Uanset hvor umage jeg har gjort mig i forbindelse med en præsentation, så bliver jeg altid kritiseret. Hver eneste gang. Det er frygteligt."
Øksnebjerg beskyldes for at bagtale
Samtidig går det igen hos de seks vidner, at generalsekretær Bo Øksnebjerg har tendens til at bagtale sine medarbejdere.
"Til sidst kunne jeg ikke længere stå inde for, at der blev talt så grimt om mine kolleger," siger en kilde, der har forladt organisationen.
Flere fortæller også, at han er "brutal" i sit syn på de ansatte.
"Han har opfattelsen af, at pres er et effektivt ledelsesmæssigt værktøj til at få medarbejderne til at yde mest muligt. Målet helliger midlet, og hvis medarbejderen bliver sygemeldt med stress undervejs, er det et offer, han er parat til at bringe."
Altinget har gentagne gange bedt om tilladelse til at læse hele eller dele af den nye rapport om organisationens arbejdsmiljø. Det ønske har WWF Verdensnaturfonden afvist, fordi man ikke "kan dele en intern undersøgelse, hvor alle interviewede er lovet fuld anonymitet," skriver organisationens presseafdeling i en mail.
Bestyrelse gik mod undersøgers anbefaling
Det er ikke kun offentligheden, som ikke må få indsigt i rapportens indhold. Heller ikke de personer, der har givet forklaring til undersøgeren, må læse de passager, der er baseret på deres egne vidneudsagn.
I modstrid med efterforskerens anbefalinger har bestyrelsen i WWF Verdensnaturfonden samtidig konkluderet på undersøgelsen offentligt – uden på forhånd at orientere vidnerne.
"På baggrund af rapporten bakker bestyrelsen således fuldt op om generalsekretæren," lød det i en skriftlig kommentar til Altinget fredag.
Ledelsesekspert Anders Drejer, der er professor ved Aalborg Universitet, studser over håndteringen.
"Det er jo helt logisk, at de, der har afgivet forklaring, naturligvis skal opdateres, inden man melder ud til omverdenen. Det har bestyrelsen så af eller anden grund valgt ikke at gøre. Og man må sige, at deres generelle lukkethed i den her sag giver fornemmelsen af, at der er et eller andet, de ikke ønsker at få frem," siger han.
Flere af vidnerne i rapporten undrer sig over bestyrelsens ageren i sagen.
"Det er meget specielt, at vi giver forklaring til en undersøger fra WWF International, og så skal vi så læse om bestyrelsens konklusion i pressen," siger en kilde og fortsætter:
"Bestyrelsen er simpelthen ikke sin opgave voksen. Vi er så mange, der gennem så lang tid har forsøgt at råbe op. Alligevel bliver de ved med at slå ring om Bo."
Bestyrelse bakker fortsat op om general
Altinget har tilbudt Bo Øksnebjerg at kommentere på kritikken af hans ledelsesstil, men det har ikke været muligt at få en kommentar.
Altinget ville også gerne have interviewet formand Nils Smedegaard Andersen om kildernes kritik af bestyrelsen. Det har imidlertid ikke været muligt. I stedet har organisationen sendt kommentarer på mail.
"WWF har været igennem en turnaround, hvor bestyrelsen og ledelsen har udrullet en ny strategi og gennemført ændringer i organisationen. Det er svært ikke at gøre nogle skuffede i sådan en proces. Bestyrelsen er bekendt med, at nogle tidligere medarbejdere har været utilfredse med ændringerne, men at det hører fortiden til. Det samme gælder den til tider meget hårde tone mellem ledelse og visse medarbejdere," lyder det i en skriftlig udtalelse fra Nils Smedegaard Andersen.
Han fortæller, at "bestyrelsen insisterer på, at WWF skal være en god arbejdsplads". Derfor opretter man nu en stilling som HR-chef.
Det ændrer dog ikke på støtten til Bo Øksnebjerg.
"Bestyrelsen bakker fuldt op om den nuværende ledelse, som har vendt udviklingen og sikret, at medarbejderstaben er fordoblet, og antallet af projekter er tilsvarende øget til gavn for naturen og dyrene. Bestyrelsen er desuden tilfredse med, at medarbejderne har taget godt imod den proces og de tiltag, bestyrelsen og ledelsen har igangsat for at sikre en velfungerende, engageret og ambitiøs organisation," lyder det.
Organisationen oplyser samtidig, at bestyrelsesformanden ikke vil "kommentere yderligere på anonyme kilders personangreb i Altinget".
Altinget ville gerne have spurgt efterforskeren fra WWF International, om han er enig i den danske bestyrelses konklusion på rapporten. Men han har ikke ønsket at udtale sig.
Vi har også bedt om en udtalelse fra WWF International. Men moderorganisationen har afvist at kommentere sagen.