Slagelse Kommune vil overdrage omstridt spildevandssag til Miljøstyrelsen

RGS Nordic bliver fremover Miljøstyrelsens ansvar, hvis det står til Slagelse Kommune, som efter ekstern advokatrådgivning nu vil overdrage sagen. Miljøstyrelsen bekræfter, at de er i dialog med kommunen og er åbne overfor at overtage sagen.

RGS Nordics rensningsanlæg ved Stigsnæs.
RGS Nordics rensningsanlæg ved Stigsnæs.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Står det til Slagelse Kommune, skal Miljøstyrelsen fremover tage stilling til RGS Nordics kontroversielle miljøgodkendelse. 

Det fortæller formanden for Slagelse Kommunes Klima- og Miljøudvalg, Jørgen Grüner (SF).

“Vores advokater er kommet frem til, at RGS Nordics miljøgodkendelse er et statsligt ansvar, og derfor overdrager vi nu sagen til Miljøstyrelsen. Dermed stopper den politiske behandling af miljøgodkendelsen i Slagelse Kommune,” siger Jørgen Grüner. 

RGS Nordic kom på alles læber, da det kom frem, at firmaet importerer olieholdigt norsk spildevand og udleder resterne i det i forvejen forurenede Agersø Sund – måske eller måske ikke på ulovlig vis. 

Meldingen fra Slagelse Kommune kommer efter, at Zetland i sidste uge kunne fortælle, at et EU-direktiv fra 2012 siger, at sager som denne bør ligge hos staten, da kommuner vil have tilbøjelighed til at sætte lokale arbejdspladser og skattekroner over miljøet. Derfor bør miljøgodkendelser som RGS Nordics behandles i det statslige system, lød det.

Det er en udlægning som Slagelses Kommunes advokater således deler. Og ifølge Jørgen Grüner erklærede Miljøstyrelsen på et fagligt møde mandag sig enige i vurderingen fra Slagelse Kommunes advokater. 

Og det frustrerer Jørgen Grüner, der påpeger, at kommunen gentagne gange spurgt Miljøstyrelsen og miljøminister Magnus Heunicke (S), om det virkelig kan være rigtigt, at ansvaret for RGS Nordics miljøgodkendelse ligger hos kommunen. Men det har styrelsen og ministeren indtil nu holdt fast i, mener Jørgen Grüner – blandt andet på et møde mellem Magnus Heunicke og kommunen den 6. marts 2023. 

“Det bør ikke være nødvendigt for en kommune at anfægte statslige myndigheders vurdering i sager,” siger Jørgen Grüner og fortsætter: 

“Vi har gentagne gange rejst den her sag overfor Miljøstyrelsen, og jo mere man får hevet ud af Miljøstyrelsen, jo mere er de så også enige. Så det er en besynderlig proces, men jeg har oplevet det før med dem. De stod også fast på vejledningen om udledning til blandingszoner, indtil de ikke gjorde det længere.” 

Altinget har foreholdt Miljøstyrelsen kritikken, som den dog ikke ønsker at svare på. Til gengæld bekræfter styrelsen, at der er dialog med kommunen om, hvorvidt Miljøstyrelsen skal overtage ansvaret. 

“Miljøstyrelsen vil fortsætte dialogen med Slagelse Kommune, og hvis det peger i retningen af, at RGS Nordic bør indplaceres, så den får Miljøstyrelsen som myndighed, så er vi naturligvis klar til at overtage myndighedsrollen for virksomheden,” skriver Miljøstyrelsen i et skriftligt svar til Altinget. 

Virksomheden, som det hele drejer sig om, er også tilfredse med, at sagen nu ser ud til at havne hos Miljøstyrelsen. 

“For os er det afgørende, at vi ligger under den juridisk korrekte myndighed. Vi har længe været i dialog med vores nuværende myndighed Slagelse Kommune om at tilpasse os den formentlig mest ambitiøse miljøgodkendelse på vores område til dato. Den dialog vil vi gerne fortsætte med Miljøstyrelsen, og vi glæder os til at få sat et punktum i sagen,” siger RGS Nordics direktør Nicolai Søegaard i et skriftligt svar til Altinget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Grüner

Byrådsmedlem (SF), Slagelse Kommune, fhv. konsulent, BUPL
Master of Public Policy (RUC)

Nicolai Søegaard

Økonomidirektør, RGS Nordic A/S
MSC, Business Economics and Auditing (CBS, 2004)

0:000:00