Sophie Løhde vil undersøge bonusser i det offentlige

RESULTATLØN: Efter kritik af store bonusser til blandt andre en direktør i Banedanmark og en direktør med ansvar for Sundhedsplatformen, går innovationsminister Sophie Løhde (V) nu med til at kortlægge brugen af resultatløn i staten.

"Hvis der ikke er nogen sammenhæng mellem bonus og resultat, giver det ingen mening," siger Benny Engelbrecht (S), som har bedt innovationsminister Sophie Løhde (V) om at undersøge brugen af engangsvederlag i det offentlige. Nu sætter Løhde en analyse i gang på statens område.
"Hvis der ikke er nogen sammenhæng mellem bonus og resultat, giver det ingen mening," siger Benny Engelbrecht (S), som har bedt innovationsminister Sophie Løhde (V) om at undersøge brugen af engangsvederlag i det offentlige. Nu sætter Løhde en analyse i gang på statens område.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Først kom det frem, at seks direktører i Banedanmark i 2016 fik udbetalt bonusser på mellem 100.000 og 125.000 kroner, selv om det nye signalsystem til togdriften for anden gang var blevet forsinket og dyrere end hidtil antaget.

Og senere stod det klart, at en direktør i Region Hovedstaden med ansvar for implementering af den udskældte Sundhedsplatform modtog en bonus på 100.000 kroner i november 2017.

Det var DR, der offentligjorde oplysningerne, som fik et politisk flertal bestående af S, SF og DF til at kræve bonusser i det offentlige kulegravet. Og nu erklærer innovationsminister Sophie Løhde (V) sig parat til at gå i gang på det statslige område.

”Jeg vil gerne tage initiativ til, at der igangsættes et analysearbejde, som skal klarlægge anvendelsen af resultatløn i staten, herunder hvilke institutioner der anvender resultatløn, i hvilket omfang og i hvilke former der gives resultatløn, samt om retningslinjerne er klare, og om institutionerne efterlever disse,” skriver hun i et svar til Folketinget.

Hvis arbejdsgiveren vil give beløbet, lige gyldigt hvor kokset det, man laver, er, skal man jo ikke give det som en bonus, så skal man give det som en højere løn.

Benny Engelbrecht (S)
Finansordfører

Bonus uden resultat giver ingen mening
Ministeren understreger, at hun ikke vil blande sig i retningslinjerne på kommunernes og regionernes område.

Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, der har stillet spørgsmålet, er ”meget tilfreds”:

”Der har været masser af konkrete eksempler på engangsvederlag og bonusser, vi har svært ved at forklare. Det kan være fint at have mulighed for at give engangsvederlag, men hvis der ikke er nogen sammenhæng mellem bonus og resultat, giver det ingen mening. Hvis arbejdsgiveren vil give beløbet, lige gyldigt hvor kokset det, man laver, er, skal man jo ikke give det som en bonus, så skal man give det som en højere løn,” siger han.

Løhde: Brug af resultatløn er op til ledelsen
Benny Engelbrecht forventer, at der kan gå lang tid, før en analyse ligger klar.

”Det er jeg helt indforstået med. Og hvis analysen kan give anledning til, at vi får lavet nogle mere præcise retningslinjer, vil jeg være meget tilfreds med det,” siger han og tilføjer:

”Det er ikke, fordi Sophie Løhde vader i rosende ord for tiden, men her er der grund til at rose ministeren for at lytte til et flertal i Folketinget.”

Sophie Løhde understreger i sit svar, at det er op til den lokale ledelse, om den vil bruge resultatløn, og hvordan ordningen i givet fald skrues sammen.

Og hun kalder det ”afgørende, at lønsystemerne rummer stor fleksibilitet og en væsentlig grad af decentrale elementer, således at lønnen kan bruges bedst muligt i forhold til institutionernes behov”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00