Står millioner af ledige i EU på spring for at arbejde i Danmark? Nye tal splitter arbejdsmarkedets parter

I bedste fald er der kun 90.000 ledige europæere, som er interesserede i at arbejde i Danmark og ikke mange millioner, lyder det fra DA på baggrund af tal fra EURES. 3F kalder DA’s udlægning af tallene helt forfejlet.

I debatten om udenlandsk arbejdskraft påpeger DA nu, at der langt fra er millioner af europæere at rekruttere blandt for danske virksomheder. Fagforeningen 3F mener, at arbejdsgiverforeningens brug af oplysningerne fra jobdatabasen EURES er forfejlet.
I debatten om udenlandsk arbejdskraft påpeger DA nu, at der langt fra er millioner af europæere at rekruttere blandt for danske virksomheder. Fagforeningen 3F mener, at arbejdsgiverforeningens brug af oplysningerne fra jobdatabasen EURES er forfejlet.Foto: Colourbox.dk
Rikke Brøndum

Danske virksomheder kan ikke nøjes med blive indenfor Europas grænser i jagten på flere medarbejdere.  

I hvert fald ikke, hvis man spørger Dansk Arbejdsgiverforening, der med nye tal bærer brænde til bålet i debatten om udenlandsk arbejdskraft kort før regeringen ventes at foreslå en ny og lavere beløbsgrænse.

Forbund som 3F og HK har peget på, at virksomhederne kan rekruttere blandt 13 millioner registrerede ledige i EU, som kan arbejde i Danmark uden først at søge om opholdstilladelse.

Men tallet afspejler ikke virkeligheden, lyder det fra DA, der har set nærmere på den europæiske jobdatabase, EURES.

Her har 89.000 ledige registreret, at de ønsker at arbejde i Danmark. Ud af dem har 34.770 ifølge DA lavet CV på engelsk.

Ser på man på, hvor mange, der kan engelsk på begynder-niveau og har oplyst deres uddannelsesniveau, falder antallet til 5.080. 

"Vi vil gerne nuancere billedet af, at der er masser af ledig arbejdskraft i EU. Heldigvis kommer mange europæere hertil for at arbejde. Men vi skal passe på med at tro, at der ligger guld lige rundt om hjørnet. Vi har demografien imod os i Europa," siger vicedirektør i DA, Erik Simonsen.

Oplysningerne fra EURES

Dansk Arbejdsgiverforening har set nærmere på databasen EURES, hvor 89.000 ud af de i alt  profiler har angivet, at de er interesseret i at arbejde i Danmark. 
Ud har dem har 34.770 et CV på engelsk, mens 18.830 derudover kan engelsk på begynder-niveau. Skal kandidaten samtidig have oplyst sit uddannelsesniveau, er tallet 5.080. 

Altinget har bedt 3F tjekke og forholde sig til oplysningerne, netop fordi DA har en interesse i at få lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft.   

Altinget har fundet det relevant at beskrive oplysningerne og debatten mellem parterne, da udenlandsk arbejdskraft udgør en stadig stigende del af arbejdskraften i Danmark, og da regeringen ventes at foreslå en ny adgangsordning for udlændinge udenfor EU inden længe. 

Altinget har forelagt tallene for 3F, der kalder DA’s brug af oplysningerne i EURES ”helt forfejlet”. Cheføkonom Frederik Imer Pedersen peger på, at EURES kan oversætte CV-oplysningerne, og at virksomhederne selv slår deres job på dansk. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00