Før valget sagde 113 folkevalgte 'ja'. Nu åbner ministeren for at ændre reglerne for organdonation

Sundhedsminister Sophie Løhde er "personlig fortaler" for at ændre ordningen for organdonation, så man fremover er automatisk organdonor, når man fylder 18 år. Etisk Råd er uenig, men mange af folketingsmedlemmerne bakker op.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil indkalde partierne til forhandlinger om ordningen for organdonation.

"Vi er fra regeringens side åbne for at drøfte hele området. Dermed er vi åbne for at fortsætte med informeret samtykke som i dag, og åbne for at drøfte en blød variant af aktivt fravalg," siger Sophie Løhde til DR.

Aktivt fravalg betyder, at man automatisk er tilmeldt som organdonor, medmindre man har oplyst andet til myndighederne.

Det, som sundhedsministeren kalder "en blød variant af aktivt fravalg", betyder ifølge DR, at pårørende vil have det sidste ord i de tilfælde, hvor personen ikke aktivt har givet sin stilling til kende.

Hun understreger, at hun udelukkende udtaler sig, fordi hun er "personlig fortaler" for at ændre ordningen - men at regeringen ikke endnu har en officiel holdning til forslaget.

Sundhedsministeren møder ikke opbakning fra Etisk Råds formand, Leif Vestergaard.

Til DR siger Leif Vestergaard, at Etisk Råds anbefaling er at holde fast i de regler, der er i dag, fordi "retten til at bestemme over sig selv og sin egen krop er et vigtigt princip for sundhedsvæsenet". 

{{toplink}}

Frem til folketingsvalget i 2022 bad Altinget kandidaterne om at svare på, hvad deres holdning er til en ordning for organdonation, der indebærer aktivt fravalg.

Data fra Altingets kandidattest viser, at 113 af folketingsmedlemmerne er enige i, at man automatisk skal være organdonor, når man fylder 18, medmindre man har fravalgt det. 58 er uenige.

0:000:00