Debat

Teknisk Landsforbund: Firedages arbejdsuge bør være fagbevægelsens næste milepæl

Fagbevægelsen skal løfte hovedet fra kommaer i overenskomster og lytte til unges ønske om et langt mere fleksibelt arbejdsliv. Vi skal tage ansvar og redefinere, hvordan en arbejdsuge ser ud, skriver Jannik Frank Petersen.

Unge gider hverken pølser eller og øl i Fælledparken til 1. maj. De gider ikke høre flere fantastiske fortællinger om historiske bedrifter. Det betyder ikke, at de er respektløse overfor, hvad vi har skabt gennem tiden. De har blot brug for at kigge fremad, mener Teknisk Landsforbund.
Unge gider hverken pølser eller og øl i Fælledparken til 1. maj. De gider ikke høre flere fantastiske fortællinger om historiske bedrifter. Det betyder ikke, at de er respektløse overfor, hvad vi har skabt gennem tiden. De har blot brug for at kigge fremad, mener Teknisk Landsforbund.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jannik Frank Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har tidligere sikret boliger til arbejdere, vi har presset arbejdstiden ned og forbedret arbejdsforhold markant, og vi har sågar startet en bank for at hjælpe arbejdere i Danmark.

Det næste store skridt må være at sikre et langt mere fleksibelt arbejdsliv – ikke mindst en firedages arbejdsuge. En global undersøgelse foretaget af International Workplace Group i 2020 viste nogle ret så markante tal på, hvordan unge ser på arbejdslivet i dag.

Hele 70 procent har det som et kriterie for valg af arbejdsplads, at der er fleksibilitet, og 75 procent mener, at større fleksibilitet i tilrettelæggelsen af arbejdslivet ikke blot er et ønske, men "den nye normal".

Vi ser det også i Danmark. Bevægelsen er i gang: Vi vil have mere fleksibilitet i vores arbejdsliv. En firedages uge bliver implementeret flere og flere steder med succes, og flere arbejder hjemmefra end tidligere.

Fagbevægelsen skal lytte til unges ønsker

Alligevel er vi i fagbevægelsen lidt forsigtige i forhold til for alvor at stemple ind og tage ansvar for den udvikling. Vi har en tendens til at se hullerne i osten: Det kan risikere at ramme skævt, så det kun tilgodeser nogle faggrupper, børnefamilierne bliver pressede i en firedages uge og så videre.

Hvis vi altid begynder med alle forbeholdene, lykkes vi aldrig med at definere helt nye visioner for arbejdsmarkedet, og imens vi står og hvirvler støv op, drøner verden videre

Jannik Frank Petersen
Forbundsformand, Teknisk Landsforbund

Men hvis vi altid begynder med alle forbeholdene, lykkes vi aldrig med at definere helt nye visioner for arbejdsmarkedet, og imens vi står og hvirvler støv op, drøner verden videre.

Det er på tide, at vi i fagbevægelsen løfter hovedet fra den daglige kamp for kommaer i overenskomster. I stedet skal vi definere den næste store milepæl for fagbevægelsen. Og det bør være en firedages arbejdsuge.

Unge gider ikke pølser i Fælledparken

Jeg er ind til knoglerne stolt over alt det, som fagbevægelsen har skabt gennem de seneste 100 år, men vi hænger lidt for meget fast i fortiden.

Unge i dag gider hverken pølser eller øl i Fælledparken 1. maj. De gider ikke høre flere fantastiske fortællinger om historiske bedrifter. Det betyder hverken, at de er ligeglade med samfundet eller respektløse over for, hvad vi har skabt gennem tiden.

De har blot brug for at kigge fremad, udvikle samfundet yderligere og have en relevant fagforening, der forstår deres drømme i dag, kæmper deres kamp og fokuserer på at give dem den støtte, som de har brug for, for at skabe deres eget arbejdsliv.

Vi er midt i den længste periode i de seneste 100 år, hvor der ikke er justeret på arbejdstiden. Det er 32 år siden, at vi gik ned på en 37 timers arbejdsuge. Fremtidens arbejdsliv skal se markant anderledes ud. Det er tid til at tænke stort.

Større fleksibilitet vil øge trivsel og produktivitet

Jeg mener, at en firedages arbejdsuge skal implementeres, hvor det er muligt. For hvorfor er det et fast princip i de fleste overenskomster, at arbejdet skal ligge på ugens fem første dage?

Og skal vi kigge på et mere varieret arbejdsliv, hvor man kan arbejde betydeligt flere timer, når man har tiden til det – og så i stedet kun arbejde 20 til 25 timer i de år, hvor man har små børn i hjemmet?

Jeg er sikker på, at større fleksibilitet i arbejdslivet ikke kun fører til gladere medarbejdere og et bedre arbejdsmiljø – det vil også føre til større produktivitet

Jannik Frank Petersen
Forbundsformand, Teknisk Landsforbund

Jeg har ikke alle svarene, men jeg er fuldstændig overbevist om, at en gentænkning af hele vores arbejdsliv vil kunne løse nogle af de andre store problemer, som vi kæmper med. Stress, travlhed, mistrivsel.

Jeg er samtidig sikker på, at større fleksibilitet i arbejdslivet ikke kun fører til gladere medarbejdere og et bedre arbejdsmiljø – det vil også føre til større produktivitet.

Gå nu nysgerrigt til værks

I den tidligere nævnte undersøgelse svarer 85 procent af de spurgte virksomhedsledere, at mere fleksibilitet fører til større produktivitet – men endnu vigtigere kan større fleksibilitet føre til bedre liv for mange, og det er grundlæggende det, som vi kæmper for.

Der er helt sikkert en masse knaster i for eksempel at indføre en firedages arbejdsuge og et mere fleksibelt arbejdsliv, men kodeordet er netop fleksibilitet. Også fleksibilitet for den enkelte til at sige nej.

Vi skal gå nysgerrigt til værks og finde nye kreative og visionære løsninger. For det er på tide, at vi tør drømme stort og tænke store tanker om fremtidens Danmark.

Vi har tidligere revolutioneret samfundet. Det er på tide, at vi gør det igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00