Interview: Mattias Tesfaye vil væk fra uddannelsesdebattens blinde vinkler

Med udsigt til en stor ekstra pose penge løfter børne- og undervisningsministeren lidt af sløret for regeringens planer for ungdoms- og erhvervsuddannelserne.

Regeringen vil hellere lave ændringer af specifikke ungdomsuddannelser end en stor reform. Det siger Mattias Tesfaye i et interview i forbindelse med regeringens kandidatudspil. Her taler han med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).
Regeringen vil hellere lave ændringer af specifikke ungdomsuddannelser end en stor reform. Det siger Mattias Tesfaye i et interview i forbindelse med regeringens kandidatudspil. Her taler han med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

1,35 milliarder kroner.

Så meget ekstra afsættes der til børn, unge og uddannelse, hvis det udspil til en kandidatreform, som regeringen fremlagde torsdag, bliver til virkelighed.

Mattias Tesfaye (S) deltog i præsentationen af udspillet med budskabet om, at reformudspillet skal ses i sammenhæng med regeringens øvrige ambitioner på uddannelsesområdet. Senere vil der komme udspil, som handler om grundskolen og erhvervsuddannelserne, slog han fast.

Fakta

Nye penge til børn og unge

Regeringen foreslår en kandidatreform på de danske universiteter. I alt giver reformen 950 millioner kroner, som regeringen i udspillet 'Forberedt på fremtiden' lægger op til at omprioritere inden for universitetsområdet. 

Derudover finder regeringen 1,35 milliarder kroner i provenu fra forventet ekstra arbejdsudbud. Det er disse midler, regeringen vil bruge på børn, unge og uddannelse.

Se flere fakta om reformudspillet her.

"Når man tager en uddannelse på fællesskabets regning, så skal vi også sørge for, at vi får løst de opgaver, vi har i samfundet, og dermed også at man kan få et relevant arbejde og være med til at betale uddannelsen for den næste generation," sagde Tesfaye blandt andet.

Altinget bad ministeren om at uddybe regeringens planer.

Mattias Tesfaye, du varslede i dit oplæg, at regeringen senere vil komme med udspil om erhvervsuddannelserne. Ambitionen om flere unge på erhvervsuddannelserne har været et mål for skiftende undervisningsministre i et årti. Hvilke midler vil du tage i brug for at få det til at lykkedes?

"Vi kan se, at der var 50.000, der startede på en erhvervsuddannelse sidste år, men der var kun 27.000, der afsluttede. Jeg synes, vi har haft for lidt fokus på, hvordan vi sikrer en højere gennemførsel. Man kommer aldrig ned på et frafald på nul, men der er langt fra 27.000 til 50.000."

Hvad kan I som regering gøre for at få frafaldet ned?

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00