Thulesen Dahl i afskedstale: En håndsrækning til jer, der har ønsket min afgang

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

"Nu må en ny formand stå i spidsen i forsøget på at få vendt udviklingen."

Sådan lød det fra Kristian Thulesen Dahl, da han søndag holdt sin sidste tale som formand for Dansk Folkeparti. Det skete ved det ekstraordinære årsmøde i Herning, hvor der skal vælges ny formand. 

Men Kristian Thulesen kom også ind på den uro og de magtkampe, som Dansk Folkeparti har været præget af den seneste tid. For udover manglende opbakning fra vælgerne, gav Kristian Thulesen Dahl også følgende forklaring på sin afgang som DF-formand:

"Det er også en håndsrækning til dem, der de seneste år har ønsket min afgang – og som i forsøget på at gøre livet så surt for mig som muligt, også har gjort det træls for så mange af jer andre. Vi ønsker alle at kæmpe for vores politik, men ikke mange af os orker de intriger og magtkampe, som tydeligvis har udspillet sig de seneste år," sagde Kristian Thulesen Dahl i sin tale. 

Ikke til stede på selve årsmødet
Kristian Thulesen Dahl var ikke selv til stede i Herning Messecenter, hvor det ekstraordinære årsmøde afholdes. Han blev nemlig ramt af corona i sidste weekend, og han har derfor ikke et gyldigt coronapas, som var nødvendigt for at deltage. Thulesen Dahl er dog blevet rask, og han var derfor til stede uden for messecentret inden årsmødet, og holdt derefter sin tale fra et andet sted i Herning.

Kristian Thulesen Dahl remsede i sin tale en række DF-sejre og store sager op, som partiet har haft siden begyndelsen i 1995. Udlændingepolitikken, euro-afstemningen, DONG-sagen, afstemningen om retsforbeholdet og stor vælgerfremgang var nogle af de ting, som Kristian Thulesen Dahl nævnte.

"De største vælgersucceser i vores historie kommer i 2014 og 2015. Valget til Europa-Parlamentet i sommeren 2014 giver os hele fire mandater. Og ved folketingsvalget i juni 2015 får vi valgt 37 folketingsmedlemmer. Medlemmerne strømmer også til – set i bakspejlet gik det os nok nærmest for godt for hurtigt," sagde Kristian Thulesen Dahl i sin tale. 

"Gjorde det så godt, jeg kunne"
Kristian Thulesen Dahl indrømmede fra sin talerstol udenfor messecenteret, at Dansk Folkeparti til tider gør det svært for sig selv, og at det ikke altid har set for kønt ud:

"Vi får ikke høje stil-karakterer," lød det fra Kristian Thulesen Dahl.

Han kiggede vendte også blikket mod sig selv og erkendte, at Dansk Folkeparti kunne have gjort mange ting anderledes. Og at han selv kunne have gjort ting anderledes.

"Men jeg kan love jer én ting: Det kan godt være, at jeg ikke fik gjort alting, så godt som jeg gerne ville. Men jeg gjorde det, så godt jeg kunne," lød det fra Kristian Thulesen Dahl, der fik store klapsalver fra medlemmerne i messecenteret. 

Thulesen Dahl håber, at han med sin afgang nu kan medvirke til, at partiet kan genfinde sig selv og komme videre:

"Rejsen behøver ikke være slut her. Vi kan overraske og komme igen. Tilføje nye kapitler til vores fantastiske historie i fremtiden. Hvis vi vil. Hvis vi kan samle os." lød det fra den afgående formand for Dansk Folkeparti.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00