Om  
Kurt Jensen
Erik Høgh-Sørensen
Morten Messerschmidt

DF-lokalbestyrelse opløser sig selv i protest over partibeslutninger

Dansk Folkeparti i Hjørring har valgt at opløse sig selv, oplyser lokalbestyrelsen i et brev til Messerschmidt. Opløsningen sker i protest over en række forhold, blandt andet fjernelsen af Erik Høgh-Sørensen på partiets liste over folketingskandidater.

DF's lokalbestyrelse i Hjørring opløser sig selv. Blandt andet i protest over, at Erik Bøgh-Sørensen ikke længere er på listen over folketingskandidater til næste valg.
DF's lokalbestyrelse i Hjørring opløser sig selv. Blandt andet i protest over, at Erik Bøgh-Sørensen ikke længere er på listen over folketingskandidater til næste valg.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Samtlige medlemmer af DF's lokalbestyrelse i Hjørring har forladt partiet - bortset fra ét.

Det oplyser bestyrelsen i et brev til partiformand Morten Messerschmidt, skriver Danmarks Radio.

Kun Orla Kjærsgaard har valgt at blive i partiet. Resten har valgt at opløse lokalbestyrelsen i protest over flere forhold.

Først og fremmest udtrykker lokalbestyrelsen utilfredshed over, at Erik Høgh-Sørensen ikke bliver opstillet som folketingskandidat for Dansk Folkeparti ved næste valg.

"Vi er godt og grundigt utilfredse med, at Erik vrages som folketingskandidat. Han er god for Nordjylland og tør sige sin mening. Beslutningen om at udelukke ham som folketingskandidat var dråben, der fik bægeret til at flyde over," forklarer forhenværende bestyrelsesformand i Hjørring, Kurt Jensen, til Danmarks Radio.

Samtidig beskriver lokalbestyrelsen en række forhold om "kreativ bogføring", som lokalbestyrelsen i brevet fortæller, at de en til flere gange har gjort hovedbestyrelsen opmærksom på. Det skriver både TV 2 Nord og Ekstra Bladet

"Vi har, siden vi tiltrådte, skrevet fire breve til partiledelsen for at få dem til at reagere på dette, men vi synes, vi bare får en sludder for en sladder," siger Kurt Jensen til TV2 Nord.

Kritik af Ukraine-udtalelser

Erik Høgh-Sørensen, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Hjørring, fortæller Danmarks Radio, at han er overrasket over lokalbestyrelsens beslutning om at opløse sig selv. Han siger til TV2 Nord, at han er enig med lokalbestyrelsen i, at hovedbestyrelsens begrundelse for at fjerne ham fra listen er urimelig.

Beslutningen om at fjerne Erik Høgh-Sørensen som folketingskandidat kommer i kølvandet på en skriftlig advarsel, lokalpolitikeren har fået fra Dansk Folkeparti.

Advarslen kommer efter kritik af Erik Høgh-Sørensens udtalelser i forbindelse med krigen i Ukraine. I et læserbrev i Jyllands-Posten 27. februar tilkendegav Høgh-Sørensen, at han mente, at ukrainerne skulle have lov til at opruste med atomvåben i sit forsvar mod Russiske angreb.

Læs også

"I disse timer bidrager Mette Frederiksen og støttepartierne til et blodbad," skrev han i indlægget.

Samtidig har han på twitter anklaget politisk leder for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, for at begå fejl i forbindelse med hendes og partiets holdninger til Ukraine og Rusland. Han sammenligner holdningerne med den tidligere udenrigsminister, Erik Scavenius, der i 1941 mødes med Adolf Hitler i Berlin.

"Radikale Venstre er et af de partier, som gentager historiske fejl lige nu. De går EU's og Putins ærinde på samme måde, som da Scavenius besøgte Adolf Hitler," fortæller Erik Høgh-Sørensen til Ekstra Bladet.

Erik Høgh-Sørensen stillede op til formandsvalget i Dansk Folkeparti i januar 2022. I løbet af formandsvalgkampen trak han sit kandidatur tilbage og pegede i stedet på Martin Henriksen som formand.

Anklager om læk

Den eneste fra Hjørrings lokalbestyrelse, der forbliver i Dansk Folkeparti, er Orla Kjærsgaard.

Han er heller ikke medunderskriver af det brev, lokalbestyrelsen har sendt til partiets hovedbestyrelse, skriver Ekstra Bladet. Nyhedsmediet oplyser samtidig, at Orla Kjærsgaard i brevet bliver anklaget for at have brudt sit tavshedsløfte i lokalbestyrelsen.

Læs også

"Han har i det forløbne år modarbejdet os andre i bestyrelsen og har brudt tavshedsløftet og lækket alt, hvad vi har talt om på bestyrelsesmøderne," skriver lokalbestyrelsen i følge Ekstra Bladet i brevet til Messerschmidt.

DF-stormvejr fortsætter

Opløsningen af lokalbestyrelsen i Hjørring kommer i kølvandet på en stormfuld periode for Danmarks tredjestørste parti.

Mange medlemmer har, efter valget af Morten Messerschmidt som partiformand i januar, valgt at forlade partiet.

Det drejer sig blandt andet om folketingsmedlemmerne Martin Henriksen, Liselott Blixt, Bent Bøgsted og Marie Krarup. Flere centrale medlemmer har fulgt trop, herunder partisekretæren, partichefen og DF's pressechef.

Onsdag 16. marts fordelte Dansk Folkeparti sine ordførerskaber efter valget af Messerschmidt som formand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kurt Jensen

fhv. bestyrelsesformand, Dansk Folkeparti i Hjørring

Erik Høgh-Sørensen

Byrådsmedlem (DF), Hjørring Kommune, journalist, forfatter, selvstændig
international politik, økonomi og journalistik (San Franscisco State University 1993)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00