To milliarder ekstra til ældreplejen fik kun få til at skifte deltid ud med fuldtid
Kommunerne har de sidste fire år fået i alt to milliarder ekstra til at få flere medarbejdere i ældreplejen fra deltid til fuldtid. Nu viser en ny evaluering, at andelen af fuldtidsansatte kun er steget med tre procentpoint i perioden.


Rikke Brøndum
Journalist og redaktør
Kim Rosenkilde
RedaktørHåbet om bedre bemanding i ældreplejen var stort, da VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti med finansloven i 2018 besluttede at tilbyde kommunerne to milliarder ekstra over fire år at få flere på fuld tid.
Nu viser en ny evaluering af pengepuljen, at andelen blot er steget fra 18 til 21 procent i perioden i gennemsnit og i nogle kommuner tilmed faldet. Det på trods af, at 61 kommuner i dag har en politik om at øge arbejdstiden på området, og at langt størstedelen af stillingsopslagene er fuldtidsstillinger.
Der mangler akut hænder på hospitaler, plejehjem, restauranter og i it-virksomheder, og det ser kun ud til at blive værre i fremtiden. Hvordan vil politikerne løse det problem?
Skal man lette topskatten? Hæve lønnen til ansatte i velfærdssektoren? Skubbe de unge tidligere ud i job? Åbne for flere udenlandske arbejdere? Slække på ambitioner og vækst?
Altinget undersøger op til valgkampen, hvordan politikerne vil prioritere.
Ifølge Heidi Hesselberg Lauritzen, der er forsker på VIVE med fokus på ældreplejen, er det ikke overraskende tal.
"Når jeg taler med medarbejderne i ældreplejen, er en af de største barrierer, at de ikke kan holde til det. Flere giver udtryk for, at de i udgangspunktet gerne vil arbejde mere, men at de ikke kan det under de nuværende rammer," forklarer hun og understreger, at ressourcer også er afgørende.
"Men hvis man i forvejen føler, man hver dag hænger i en klokkestreng og ikke har nok tid til at løse sine opgaver tilfredsstillende, skal der mere til end nogle ekstra lønkroner, før man går op på fuld tid. Det handler om ordentlige arbejdsvilkår, at kunne bruge sin faglighed, arbejdsglæde, medindflydelse og tillid," siger hun.
Fremtidens ældrepleje
Evalueringen peger da også på, at det for mange kommuner giver bedre mening at have flere medarbejdere med færre timer på grund af spidsbelastninger på forskellige tider af døgnet.