Andelen af fuldtidsansatte i København står næsten stille trods ny ret til fuld tid

I Københavns Kommune har sygeplejersker og social-og sundhedsassistenter haft ret til at gå på fuld tid i næsten to år, men det har kun rykket få procent på andelen af fuldtidsansatte. Blandt SOSU-assistenterne er andelen faldet.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

En ny ret til fuld tid for medarbejderne i den københavnske ældrepleje har på knap to år kun rykket andelen af fuldtidsansatte med få procent.

Det viser nye tal fra kommunen, der i september 2020 gav alle sygeplejersker, SOSU-assistenter og - hjælpere ret til 37 timer uden først at genopslå stillingerne, hvilket tidligere var påkrævet.

Andelen af fuldtids-sygeplejersker er siden steget fra 57 til 59 procent, mens den er faldet med tre procent for SOSU-assistenterne. Kun hos SOSU-hjælperne arbejder lidt mere end 60 procent på fuld tid. 

En ret til fuldtid har ellers længe været nævnt som en løsning på de store og akutte  rekrutteringsudfordringer på flere velfærdsområder i den offentlige sektor.

Ifølge sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) er arbejdskulturen dog svær at ændre.

"Vores udgangspunkt er, at alle stillinger er på 37 timer, men mange vil gerne have lidt mindre. Mange går på deltid, fordi de har små børn og svært ved at få enderne til at mødes. Det her fag har tidligere kørt med tre-holds skift, og det har betydet noget for kulturen," siger hun og tilføjer, at det dog er positivt at se en mindre stigning i en situation, hvor det samtidig blevet markant sværere at finde hænder.

Inden for det sidste halve år er 60 procent af de nyansatte i alle de tre grupper da også blevet ansat på med fuldtidskontrakter. 

"Som arbejdsgivere er vi taknemmelige for hver eneste ekstra time. Men vi skal gerne have flere til at gå op på fuld tid kollektivt, hvis de skal mærke, at det giver flere hænder. Det samarbejder vi tæt med fagforeningerne om," siger hun.

Får brug for 2.000 nye ansatte i ældreplejen

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00