Kommentar af 
Christian Groes

Stress plager både mænd og kvinder i politik. Men det er som om, det rammer mændene hårdere

Der er ikke plads til, at særligt mandlige politikere viser deres følsomme og skrøbelige sider. Stressmeldinger bliver et stigma og et stempel for ikke at være maskulin nok, fordi det står i modsætning til idealet om 'den stærke mand', skriver Christian Groes.

Jakob Ellemann blev kaldt for en tude-Marie efter sin stresssygemelding. Troels Lund Poulsen, eller "Traktor-Troels", bliver derimod beskrevet som en hård hund. Men hvorfor er der ikke plads til politikernes sårbarhed, spørger Christian Groes.
Jakob Ellemann blev kaldt for en tude-Marie efter sin stresssygemelding. Troels Lund Poulsen, eller "Traktor-Troels", bliver derimod beskrevet som en hård hund. Men hvorfor er der ikke plads til politikernes sårbarhed, spørger Christian Groes.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Christian Groes
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Venstres landsmøde løb af stablen i weekenden, og her tiltrådte Troels Lund Poulsen som ny formand efter en tumultarisk periode, hvor mange luftede utilfredshed med tidligere formand Jakob Ellemann-Jensen.

I et opslag på sociale medier kunne jeg for nyligt læse en kalde den tidligere formand for en Tude-Marie, et nedsættende udtryk, der hentyder til, at man er svag, sårbar og nemt bliver såret eller ked af det, og som peger på negative feminine træk ved en person.

Årsag til kommentaren: Jakob Ellemann-Jensen har været sygemeldt og erkendt, at han led af stress, og han trak sig for nyligt fra politik efter længere tids kritik.

Står valget af politikere i dag virkeligt mellem hårde Traktor-Troels-typer og skrøbelige Tude-Marier?

Christian Groes

Det er ikke kun politikere, der lider af stress. Stadig flere danskere rammes af stress og mentale udfordringer på jobbet. Vi lever i en præstationskultur, hvor presset for at levere, vise vores værd og være effektive kun går en vej. Sociologer som Alain Ehrenberg og Zygmunt Bauman har skrevet, at grænsen for længst er nået for, hvor meget hurtigere og mere effektive, vi kan blive som individer uden at bukke under.

Men hos en særlig gruppe er presset større end nogensinde. Mandlige politikere går ned med stress og jobrelaterede sygdomme i større omfang end før. Det gælder også kvinder i politik, men det er som om, det rammer mænd hårdere.

Som et stigma, et stempel for ikke at være maskulin nok, i modsætning til ideen om 'den stærke mand'.

Men står valget af politikere i dag virkeligt mellem hårde Traktor-Troels-typer og skrøbelige Tude-Marier? Er det ikke en absurd opdeling, og gider vi overhovedet 'den stærke mand'?

I et demokratisk samfund bygget på ligestillingsprincipper kan den magtfulde, stærke og privilegerede mand ikke længere kan være et forbillede, men besynderligt nok dyrkes han stadig som politisk fyrtårn.

Læs også

Hvorfor ses det som særligt problematisk, når det hårde arbejdsliv rammer mandlige politikere? V-borgmester Ulrik Wilbek, SF-politikeren Jacob Mark, formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh og folketingspolitiker for Alternativet Torsten Gejl, har også for nyligt været sygemeldt med stress eller angst.

Da Jakob Ellemann-Jensen forlod politik, var det – ifølge ham selv – hans egen beslutning. Men hans stresssygdom gjorde tilsyneladende også sit til, at han ikke blev vurderet som robust nok til at kunne være formand for partiet.

Hvorfor skal politikere, særligt mandlige politikere, fremstå som nogle satans karle, der er mere hårdføre og robuste end andre mennesker?

Christian Groes

Troels Lund Poulsen er blevet beskrevet som en hård hund, der ikke går på kompromis. Han ses som en stabil og stålfast politiker. Hvorfor er der ikke plads til, at politikere viser sårbarhed og bliver anerkendt, ikke på trods af, men på grund af deres følsomme og skrøbelige sider?

Hvorfor skal politikere, særligt mandlige politikere, fremstå som nogle satans karle, der er mere hårdføre og robuste end andre mennesker? Hvorfor er det stadig umandigt og uværdigt at vise sårbarhed som leder i dagens Danmark?

Nogle vil indvende, at der skal en særlig mental styrke og stabilitet til for at stå spidsen for andre og tage svære beslutninger. Men meningen med ledere er, at de skal repræsentere os alle og være figurer, vi kan spejle os i. Vores forbilleder må gerne vise svaghedstegn, samtidigt med at de er fyrtårne.

De fleste ønsker ledere og politikere, der er hele mennesker, fremfor følelseskolde kynikere. Som politisk konsulent Anja Søndergaard skrev her i Altinget 2. august, har vi "brug for politikere, der har haft psykisk mistrivsel helt inde på livet og forstår, hvad så mange danskere bøvler med. For det er ret mange".

Læs også

Selvom præstationskulturen har ramt mange danskere de senere år, står det slemt til i politik. Ifølge en rapport fra Jonas Herby, specialkonsulent i Cepos, brugte Folketinget i 2005 i gennemsnit 81,7 dage til behandling af lovforslag, mens behandlingstiden i 2022 var faldet til 44,2 dage.

Nogle gange har politik måske bedre af at gå langsomt, ikke kun for politikernes helbreds skyld

Christian Groes

Rasmus Nielsen, udgiver af Altinget, spurgte 27. april her i Altinget: "Hvem har bestemt, at tiden i løbet af de forgangne 18 år skulle næsten halveres? Det virker forceret. Jeg kan ikke tro, nogen har bestilt den udvikling. Den er bare sket. Og i disse nye tal har vi uden tvivl hovedforklaringen på, at så mange folkevalgte i disse år går ned med stress".

Som Jacob Mark sagde oven på sin sygemelding: "Du går ikke ned med stress, du drukner". Det ydre og indre pres bliver til en eksistentiel byrde. Stress kan, som forskning peger på, føre til angst og langvarig depression, hvis det ikke tages alvorligt, og man enten drosler ned, tager en pause eller får behandling i tide.

Læs også

Hvorfor skal alting hele tiden gå hurtigere, være mere effektivt, mere præstationsfikseret? Nogle gange har politik måske bedre af at gå langsomt, ikke kun for politikernes helbreds skyld. Kravet om effektivitet og konstante fremskridt har hverken gjort danskerne lykkeligere, sundere eller gladere.

Kan vi lave politik på en måde, der ikke gør de folkevalgte syge og stressede? Og kan vi bede politikerne indse, at samme problem gælder borgerne? Lad os få politikere, der tager stress og det generelle arbejdspres mere alvorligt. Og lad os hylde mandeidealer, som tillader, at mænd ikke altid skal være stærke, men også må vise sårbarhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Ulrik Wilbek

Borgmester (V), Viborg Kommune, formand, KL's Socialudvalg, formand, Midtjyllands lufthavn
skolelærer

0:000:00