Ugens EU-podcast: Hvad gør Danmark, hvis briterne tumler ud over kanten?

PARLAMENTET#56: Forud for vigtige afstemninger i Storbritanniens parlament tirsdag er alt stadig i spil - også risikoen for et brat britisk exit uden nogen aftaler med EU. Hvad gør Danmark, hvis det sker? Det kan du blive klogere på i denne uges europæiske podcast.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klik her, og abonnér på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Hvis alt går efter planen, så ophører Storbritannien med at være medlem af Den Europæiske Union om tre uger, natten mellem 29. og 30. marts.

Nu er der sandt at sige ikke meget, der er gået efter nogens planer – og da slet ikke Theresa Mays – lige siden et flertal af de britiske vælgere stemte landet ud af EU i sommeren 2016.

I øjeblikket virker det ikke usandsynligt, at Brexit kan blive udskudt nogle måneder, fordi briterne ikke selv er klar, eller fordi de 27 andre medlemslande nægter at give sig mere i slutspurten. Man kan heller ikke helt afvise, at den britiske premierminister alligevel får sin aftale om udtrædelse fra EU godkendt i sidste øjeblik.

Men ingen er i tvivl om, at klippeskrænten er meget tæt på nu. Derfor stiller Altingets europæiske podcast i denne uge skarpt på de mulige konsekvenser for Danmark.

I opløbet til en eller flere potentielt skæbnesvangre afstemninger i det britiske parlament tirsdag er det stadig en helt reel mulighed, at Storbritannien må forlade samarbejdet uden nogen aftaler eller overgangsordninger.

”En eller anden grad af kaos kan man nok forvente,” siger Niels Heltberg, chef for Udenrigsministeriets Brexit-sekretariat, der koordinerer omfattende forberedelser på tværs af næsten alle de danske ministerier:

”Nok i en større grad i Storbritannien end i EU. Men det er klart, der bliver uforudsigeligheder i den situation, og det bliver politisk en kaotisk situation. Og så bliver der effekter, som mærkes fra starten.”

Netop et såkaldt "no deal Brexit" er det scenarie, der skræmmer langt de fleste politikere både i Storbritannien og på kontinentet mere end noget andet. Det gælder i høj grad også i Danmark, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sidste weekend kaldte de britiske politikeres håndtering af Brexit for et ”kaos” og et ”cirkus”.

I Danmark er risikoen for et ”no deal Brexit” længe blevet taget meget alvorligt. I over et år har regeringens tværministerielle taskforce arbejdet hårdt på at forberede både administrationen, lovgivningen og erhvervslivet på et muligt chok.

Også Dansk Industri har også i lang tid arbejdet på at informere både store og små danske virksomheder, som alle er bekymrede for de forskellige mulige udfald af Brexit-forhandlingerne og den eksplosive politiske situation i London.

”Man står lidt og vakler. Hvad er værst: langsigtet usikkerhed eller problemer, barrierer og rod og kaos her og nu? Det er lidt den afvejning, man har. For nogle virksomheder er det ene det værste, og for nogle virksomheder er usikkerheden det værste,” fortæller Dansk Industris EU-politiske direktør, Anders Ladefoged.

Du kan møde både ham og Niels Heltberg i podcasten, hvor de danske konsekvenser af briternes exit er hovedtemaet i denne uge.

Men podcastvært Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen tager også fat i andre aktuelle emner som for eksempel det voksende pres for at få smidt Ungarns leder, Viktor Orban, ud af Europas konservative partifamilie.

Du kan også blive klogere på forhandlingerne om, hvorvidt sommer- og vintertid skal afskaffes i EU.

Og så diskuterer vi to nye meningsmålinger fra Altinget:

Den ene måler, hvilke spidskandidater til maj måneds europaparlamentsvalg, der er de mest populære. I den anden måling har vi spurgt danskerne, om de synes, at Margrethe Vestager skal fortsætte som Danmarks EU-kommissær.

God fornøjelse. Altinget: Parlamentet er klar til dine ører.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladefoged

Medlem, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Fhv. underdirektør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00