Ungepanel: Ligestillingsministeriet arbejder med et snævert ligestillingsbegreb
Ligestillingsministeriet arbejder med ligestilling i forhold til køn og seksualitet. Det er for snævert. Hvis man er en minoritetsetnisk, tyk kvinde fra en lavere social klasse, er det ikke kun ens køn, som er en barriere for at være ligestillet i det danske samfund, mener ligestillingspanel.
Ungepanelet for ligestilling
Se afsenderne i faktaboksenFor et år siden nedsatte den daværende ligestillingsminister, Mogens Jensen (S), et ungepanel med os som medlemmer, og vi har det seneste år udarbejdet konkrete anbefalinger til ligestillingsministeren med vores forslag til løsninger på de ligestillingsproblemer, som samfundet står overfor i dag.
- Nadeen Aiche, Mino Danmark
- Martin Mejlgaard, tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
- Asta-Maja Njor Boisen, instruktør i Feministisk Selvforsvar
- Jacob Agerbo Thomsen, medicinstuderende
- Mette Berents Bojesen, Ungdommens Røde Kors
- Laura Iris Viola Caroline Jensen, Sygeplejestuderendes Landsammenslutning
- Rasmus Hald Møller, tidligere forperson for Daregender
- Katrine Fugl, aktiv i Copenhagen Pride
- Marina Janell, tidligere forkvinde for Dansk Flygtningehjælp Ungdom
- Jeppe Englev, bestyrelsesmedlem i Det Danske Spejderkorps
- Sarah Gruszow Bærentzen, tidligere formand for Danske Skoleelever
- Storm Pelle Lund Klujeff, frivillig i Sex & Samfund
- Thor Ekberg Bonde, medlem af Dansk Ungdoms Fællesråds forretningsudvalg
- Jens Philip Yazdani, tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Vores opfordring er klar: Hvis vi reelt skal lykkes med at opnå ligestilling i Danmark, så kræver det en politisk struktur, handlekraft og vilje til at skabe løsninger.
Og det kræver, at politikerne får øjnene op for, hvordan ligestilling skal opnås – ikke blot igennem et fokus på køn og seksualitet, men med blik for, hvordan forskellige typer undertrykkelse og diskrimination forstærker hinanden.
Snævert syn på ligestilling
Med en divers sammensætning af unge mennesker, der i vores daglige virke arbejder med ligestilling ud fra hver vores fokus, har vi desværre utallige gange stødt på den samme stopklods.
Ligestillingsministeriet arbejder kun med ligestilling i forhold til køn og seksualitet. Det er for snævert. Hvis man for eksempel er en minoritetsetnisk, tyk kvinde fra en lavere social klasse, er det ikke kun ens køn, som er en barriere for at være ligestillet i det danske samfund.
Uanset køn kan man opleve diskrimination på baggrund af alt fra etnicitet og klassebaggrund til funktionsevne og religion
Ungepanelet for ligestilling
Er man minoritetsetnisk kvinde, skal man eksempelvis sende 60 procent flere ansøgninger for at blive inviteret ind til jobsamtale. Hvis man er en tyk kvinde og går til lægen, så får man ofte at vide, at løsningen er vægttab, uanset hvad man fejler.
Og hvis man som kvinde har brug for handicaphjælpere, så kan nedskæringer i hjælpeordninger gøre det umuligt overhovedet at komme ud af hjemmet.
Der er flere hindringer for ligestillingen i Danmark end blot køn. Det bliver vi nødt til at erkende og handle ud fra med en fælles, fokuseret og effektiv strategi.
Underminerer problemets omfang
Uanset køn kan man opleve diskrimination på baggrund af alt fra etnicitet og klassebaggrund til funktionsevne og religion.
Hvis ikke Ligestillingsministeriet bekæmper hele spektret af diskrimination, undermineres omfanget af problemerne med ulighed, som vi står overfor. Det, mener vi, er en falliterklæring.
Denne bredere forståelse af ligestilling skal afspejles, når der laves lovgivning på Christiansborg. I dag ser vi eksempelvis, at samtykkelovgivning er et retspolitisk område, arbejdet mod social kontrol foregår i Udlændinge- og Intergrationsministeriet, seksualundervisning ligger på børne- og undervisningsområdet, og barsel er beskæftigelsespolitik.
Frygter ansvarsfralæggelse
Når ligestillingspolitikken på den måde er delt ud på forskellige ministerier, frygter vi, at den politiske handling på området nedprioriteres.
I stedet sker der en ansvarsfralæggelse hos ministerierne, hvilket resulterer i, at vi ikke rykker os på ligestillingsområdet. Det er en falliterklæring, der går ud over dem, som gennem deres levetid oplever ulighed og diskrimination. Hvis vi ønsker ændringer, må vi derfor bryde med denne struktur.
Vi opfordrer derfor til, at ligestilling gøres til et tværministerielt anliggende. Der skal gøres op med silotænkningen og lægges en ambitiøs strategi for, hvordan vi får mere ligestilling i Danmark på tværs af politikområder – og ikke kun med henblik på køn og seksualitet.
Ligestilling bør iagttages intersektionelt, så vi får blik for både køn, seksualitet, etnicitet og social klasse i arbejdet mod bedre ligestilling i Danmark.
I Ligestillingsministeriets Ungepanel mener vi, at Folketinget og regeringen i virkeligheden bør arbejde med ligestilling, som vi i dag arbejder med klima.
Med en tilgang, der går på tværs af ministerier, sektorer og med et helhedsblik, hvor ingen glemmes. Ligestilling er for bredt et politisk område til, at det bare kan reduceres til en snak om køn og seksualitet – og for vigtigt til, at ét ministerium kan gøre forskellen alene.