Vælgerne: DF er det mindst grønne parti

MÅLING: Vælgerne placerer DF helt i bund som det mindst grønne parti i Folketinget, viser en ny meningmåling. Enhedslisten ligger til gengæld helt i top.
Miljøordfører Jørn Dohrmann (DF) mener, at målingen, der vurderer DF som det mindst grønne parti, er udtryk for, at vælgerne er uoplyste om, hvor meget DF rent faktisk arbejder for miljøet.
Miljøordfører Jørn Dohrmann (DF) mener, at målingen, der vurderer DF som det mindst grønne parti, er udtryk for, at vælgerne er uoplyste om, hvor meget DF rent faktisk arbejder for miljøet.
Dansk Folkeparti er Folketingets mindst grønne parti. Sådan lyder vælgernes dom ifølge en ny meningsmåling, som A & B Analyse har foretaget for Altinget.

Energiordfører Per Dalgaard er overrasket.

"Det er jeg sådan set lidt ked af at høre, for når vi nu skræller alt det flippede grønne af og holder os til realiteterne, så er vi da bestemt lige så grønne som alle andre," siger Per Dalgaard.

Det grønneste parti er efter vælgernes vurdering Enhedslisten, som lige akkurat overhaler SF, der ved den samme rundspørge sidste år lå i top. Energi- og miljøordfører Per Clausen er til gengæld ikke overrasket.

"Det er en rigtig iagttagelse, og jeg er egentlig ikke overrasket, men glad for at vores grønne profil er slået igennem, så folk har opdaget, at det er os, der har førertrøjen på," siger Per Clausen.

Fakta

Hvor grøn er partiernes profiler? 

  1.  Enhedslisten (7,10)

  2. SF (7,0)

  3. Socialdemokraterne (6,13)

  4. Radikale Venstre (6,0)

  5. Konservative (4,80)

  6. Liberal Alliance (4,78)

  7. Venstre (4,77)

  8. Dansk Folkeparti (4,47)

A & B Analyse har for Altinget spurgt 1.040 vælgere, hvordan de opfatter partiernes profil på miljø- og klimaområdet. De adspurgte blev bedt om at vurdere hvert parti på en skala fra 1-10, hvor 10 er 'meget grøn', mens 1 er 'ikke grøn'.

"På en skala fra 1-10, hvor '10 er meget grøn' og 1 er 'ikke grøn', hvordan vil du vurdere de forskellige partiers profil på miljø- og klimaområdet?"

Tallene i parentes angiver det vægtede gennemsnit af svarene.

Vælgerne er blevet spurgt i perioden 17. august til 31. august 2010.


Kilde: A & B Analyse og Altinget.dk

Målingen er foretaget blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne i slutningen af august måned.

DF: Det er mediernes skyld
Miljøordfører Jørn Dohrmann (DF) mener ligesom sin partifælle, at vælgernes dom er en fejlvurdering, som skyldes, at de forbinder DF med emner som udlændinge- og ældreområdet og derfor ikke får øje på de positive historier, som DF kan fortælle på miljøområdet.

"Hvis vælgerne kendte til værdien af de konkrete aftaler, som vi har indgået, så ville resultatet være mere interessant," siger Jørn Dohrmann.

Jørn Dohrmann opfatter meningsmålingen som et tegn på, at befolkningen ikke er ordentlig oplyste på området, fordi medierne sjældent fortæller historien om Dansk Folkepartis indflydelse på dansk miljøpolitik. Dohrmann nævner genopretningsplaner, skovrejsning og Center for Hormonforstyrrende Stoffer som eksempler på tiltag, som ikke ville være blevet til noget uden DF. I Østerild var DF også med til at reducere skovfældningen, men befolkningen er bare ikke klar over, at det rent faktisk var DF, der fik gennemført det, siger han.

"Regeringen står som afsender på mange miljøtiltag, mens nogle af de andre partier råber højest uden at have egentlig indflydelse på de aftaler, der indgås. Derfor ved folk ikke, hvad det er Dansk Folkeparti har påvirket i processen," siger Jørn Dohrmann.

Per Dalgaard forklarer målingens udfald med, at det er lykkedes venstrefløjen at overbevise befolkningen om, at DF ikke er et miljø- og klimavenligt parti. Men det er helt misforstået, mener han. Selv giver han sit eget parti 7 på en skala fra 1 til 10.

"Jeg anser os for at være et parti, der kærer sig mindst lige så meget om et godt, lækkert, rart miljø som Enhedslinjen og SF. Vi har bare en mere rationel tilgang til tingene. Det er noget irrationelt, følelsesladet noget, der gør, at Enhedslisten og SF er placeret så højt," mener Per Dalgaard.

EL: vi slår bedre igennem
Per Clausen mener, at Enhedslisten placerer sig så højt, fordi partiet konsekvent har insisteret på at løse klima- og miljøproblemer i sammenhæng med løsningen af beskæftigelsesproblemerne. Han nævner også partiets kampagne i forbindelse med COP15, hvor alle i partiet var involveret i at sætte fokus på Enhedslistens klimaløsninger.

"Efter mange års hårdt arbejde er det lykkedes os at slå bedre igennem med vores synspunkter det sidste år, og vi har også fået anerkendelse for at være drivende i at udvikle en fælles energivision sammen med resten af oppositionen," siger Per Clausen.

Han fastslår, at Enhedslisten er et parti, der vil stå fast på sine klima- og miljøvisioner som støtteparti for en S-SF-regering.

"Der vil hele tiden være en risiko for, at andre partier af hensyn til landbrug, industri, EU og andre økonomiske interesser vil svigte, når det kommer til stykket, og derfor får vi en meget vigtig rolle at spille," siger Per Clausen.

Per Clausen holder fast i, at miljø og klima vil være blandt de tre vigtigste temaer under en kommende valgkamp.

Ekspert: Måling stemmer fint
Professor på Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen, mener, at meningsmålingen stemmer fint overens med tidligere målinger.

"DF som 'ikke grønt' bekræfter vores målinger lang tid tilbage, men det er måske blevet forstærket af, at partiet direkte har markeret sig som alt andet end grønt," siger Jørgen Goul Andersen.

På indvandringsområdet er der også en vis overskud af successer og et vist underskud af problemer, der burde trække i retning af fx. miljø. Men Dansk Folkeparti har uforlignelige evner til at skabe nye issues på indvandrerområdet, mener han.

"På miljøområdet har oppositionen formentlig nogle tilsvarende muligheder for at mobilisere. Det er nok ikke 'nature preservation', der har den store appel for øjeblikket, men mere noget, der peger mod grøn vækst. Og kritik af regeringens synder," siger Jørgen Goul Andersen.

Miljø er oppositionens stærkeste issue
Indtil Connie Hedegaard har miljø traditionelt været det område, hvor oppositionen havde det stærkeste issue ejerskab over for regeringen. Men den type af forslag, der sætter væksten i anden eller tredje række eller i skammekrogen, kan godt være vælgermæssigt kontraproduktive i den nuværende situation, mener Goul Andersen.

Han mener, at det på nuværende tidspunkt kan være svært at sige, om miljø og klima bliver en del af dagsordenen under en valgkamp, fordi aktuelle begivenheder kan rykke dagsordenen relativt hurtigt.

"Miljø er noget, en stor del af befolkningen anser for vigtigt, og vi ligger stadig tæt på toppen på fx. politisk forbrug, men Danmark er ikke længere det foregangsland, vi i udpræget grad var på miljø- og energiområdet i 1970'erne og i øvrigt også i midten af 1980'erne," siger Jørgen Goul Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Per Dalgaard

Fhv. MF (DF) og byrådsmedlem, Syddjurs
datanom (1983), pladesmed (1964)

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

0:000:00